Πώς ιδρύεται ένα οικοτεχνικό τυροκομείο
Διαδικτυακή συμβουλευτική ημερίδα με θέμα «Ζωοτεχνική συμβουλευτική για την ίδρυση, λειτουργία και ανάπτυξη οικοτεχνικού τυροκομείου σε προβατοτροφικές μονάδες», στο πλαίσιο του έργου «Terra Greaca Small farm to Market», πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα, στο κτίριο του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Την παρουσίαση του θέματος επιμελήθηκε και πραγματοποίησε ο Δημήτρης Ρουκάς M.Sc., Τεχ. Γεωπόνος, υποψήφιος διδάκτορας στην επιστήμη της «Ζωοτεχνίας» στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και επιστημονικός συνεργάτης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Χαιρετισμό και εισήγηση στο θέμα προς τους συμμετέχοντες έγινε από τον επιβλέποντα καθηγητή Δρ. Κωνσταντίνο Ζαραλή, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας. Από το MedINA, χαιρετισμό προς τους φοιτητές και τους παραγωγούς απηύθυναν οι Ρήγας Ζαφειρίου, συντονιστής του προγράμματος για τα Αειφόρα Αγροδιατροφικά Συστήματα και Δανάη Σφακιανού, γεωπόνος του προγράμματος και υπεύθυνη της πιστοποίησης TerraVita.
Εκτός από τους φοιτητές του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Γεωπονίας, της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, συμμετείχαν προβατοτρόφοι της Λήμνου, ζωοτέχνες, κτηνίατροι και σύμβουλοι αγροτικών επιχειρήσεων, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη οικοτεχνικών τυροκομείων στο νησί.
Η ημερίδα είχε ως σκοπό να ενημερώσει όσους ενδιαφέρονται ή συνδέονται με τον κλάδο της ζωικής παραγωγής (προβατοτρόφοι, σύμβουλοι, επιστήμονες Ζωικής Παραγωγής, κτηνίατροι παραγωγικών ζώων κ.τ.λ.) για τη δυνατότητα που προσφέρει η οικοτεχνική τυροκόμηση στον επαγγελματία κτηνοτρόφο, ιδρύοντας ένα οικοτεχνικό τυροκομείο. Η δημιουργία του μπορεί να γίνει σ' ένα πολύ μικρό μέρος στο χώρο της εκμετάλλευσής του, μετατρέποντάς το σε μια μικρή μεταποιητική μονάδα ιδιοπαραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων. Η «μεταμόρφωση του κτηνοτρόφου σ' έναν τυροκόμο», δίνει προστιθέμενη αξία στην κτηνοτροφική του παραγωγή, μειώνοντας παράλληλα το επιχειρηματικό ρίσκο.
Στην παρουσίαση έγινε αναφορά στα βήματα που θα πρέπει να ακολουθεί ο επαγγελματίας κτηνοτρόφος για να ιδρύσει και να αναπτύξει, στην κτηνοτροφική του εκμετάλλευση, μικρής κλίμακας παραδοσιακό τυροκομείο, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο και τις σύγχρονες υγειονομικές απαιτήσεις. Καθώς το οικοτεχνικό τυροκομείο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και η λειτουργία του εξαρτάται άμεσα από την παραγωγικότητά της, αναλύθηκαν οι ζωοτεχνικές μεταβλητές και παράμετροι που επηρεάζουν την παραγωγικότητα του οικοτεχνικού τυροκομείου. Επίσης, έγινε αναλυτική αναφορά στα διαθρωτικά χαρακτηριστικά της εκτροφής των ζώων, καθώς αυτή αντικατοπτρίζεται στα ιδιοπαραγώμενα γαλακτοκομικά προϊόντα της οικοτεχνικής τυροκόμησης.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ «Δ»
ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
Holter πίεσης και ρυθμού
Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
aroniskos@gmail.comΦυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist
Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
τηλ. 22510-54898- 6977957180ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Έλενα Μπούμπα
Στρατιωτικός Ιατρός
Διδ.Παν.Αθηνών
Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
Πάρνηθας 95-97 Αχαρναί
2102467085 & 6938502258
email- elenboumpa@gmail.comΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ
ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
τηλ. 22510 43377
Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
22540 26652- κιν.6974117849ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
ΤΗΛ:22510-55711
ΚΙΝ:6942405440ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ
ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
22510-43366 6972332594Book and Art
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
Βάλια Μπαρμπατιώτη
Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
τηλ:22510-37961
www.facebook.com/Book.and.Art.Mytiliniψαράδικο
ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
τηλ. 22510 34333ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ
Γαζής Χαράλαμπος
Γεωπόνος ΤΕ
Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
τηλ.: 6946167995Αυγοπωλείο Χατζέλη
Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
Οδυσσέα Ελύτη 20
τηλ.2251306790Κάβα Κουτσουραδή
Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
Τηλ. 2251022213Μεζεδοπωλείο- Ουζερί
"Απάγκιο"
Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
τηλ. 22510 20797Elysion Hotel
Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
Τηλέφωνο: 2251 061531-2
Fax:22510 61294
Website: www.elysion.grΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
ΤΗΛ:2251022255/6945353105
email:nprot@yahoo.grEuropcar
AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
www.europcar-lesvos.com
info@europcar-lesvos.comΑρχιτέκτων - Μηχανικός
Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
τηλ. 6946140998-6957593484
Διαβαστε σημερα
- Πηγαινοέρχονται τα ταχύπλοα
- Κατά τι ακριβότερο
- Δημιουργία αντιπυρικών ζωνών
- Αίτημα χρηματοδότησης 4 εκ. ευρώ
- Προορισμός εναλλακτικού τουρισμού στη Γερμανία
- Μετατρέπεται σε πολιτιστικό πολυχώρο
- Δύσκολες καταστάσεις την περίοδο των εορτών
- Περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων
- ΠΝΕΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
- ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ
- Επίκαιρα
- Στραβά κι Ανάποδα
- ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ