Ανησυχητική & ύποπτη σιωπή


Άχρωμη και άοσμη η χθεσινή ολιγόωρη επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση στη Μυτιλήνη, στο πλαίσιο περιοδείας του στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με αφορμή το οξύτατο μεταναστευτικό πρόβλημα, τη στιγμή που και χθες καταγράφηκαν συνολικά άλλες 640 νέες αφίξεις, από διάφορα σημεία του νησιού μας. Με μια λιτή επισήμανση, του τύπου: «Ήρθαμε για να δούμε τα προβλήματα, να αφουγκραστούμε την τοπική κοινωνία και επιστρέφοντας στην Αθήνα να προχωρήσουμε σε σχέδιο ενίσχυσης του έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας της Μυτιλήνης" αναχώρησε για Χίο και Σάμο, ενώ σήμερα θα μεταβεί σε Ρόδο και Κω, για να δει όσα ήδη γνωρίζει.
Ο Γ. Πανούσης συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Τάσο Μαυρόπουλο, τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτο Φιλιππάκο και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Παπαγεωργίου, συναντήθηκε με τοπικούς φορείς και άκουσε τα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά, διογκώνονται με ταχύτατους ρυθμούς και ενημερώθηκε για τη δυσφορία της τοπικής κοινωνίας και του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και για τις συνέπειες στην οικονομία, καθώς και τις επιπτώσεις στον τουρισμό. Δεσμεύεις δεν έγιναν, όπως δεν δόθηκαν και διαβεβαιώσεις, για το οτιδήποτε θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτελεσματική λύση.
ΣΕ ΤΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ
Αρχικά συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Λέσβου Σπ. Γαληνό, ο οποίος τον ενημέρωσε για τον άμεσο σχεδιασμό και υλοποίηση αυτού ως το τέλος του μήνα, που αφορά στη δημιουργία τριών περιφερειακών χώρων συγκέντρωσης, σε σημεία του νησιού που θεωρούνται άτυπες πύλες εισόδου λαθρομεταναστών και συγκεκριμένα στη Μήθυμνα, στο Πλωμάρι και στο Μανταμάδο. Παράλληλα για τη μεταφορά των προσφύγων θα διατεθούν στην υπηρεσία των αστυνομικών και λιμενικών αρχών λεωφορεία του Δήμου Λέσβου, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο των ανθρώπων που κινούνται επί χιλιόμετρα στους δρόμους του νησιού με κατεύθυνση την Μυτιλήνη.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Ακολούθως, η Περιφερειάρχης Χρ. Καλογήρου, αναφερόμενη στις μαζικές εισροές που καταγράφονται όλες τις ώρες του 24ωρου καθημερινά, έκανε λόγο για κατάσταση που συνεχώς οξύνεται επηρεάζοντας το οικονομικό γίγνεσθαι και ιδίως τον τουρισμό σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Παρουσίασε στον Υπουργό τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Και συγκεκριμένα, έκανε λόγο για:
-Έλλειψη κατάλληλου χώρου προσωρινής φιλοξενίας των μεταναστών, που θα πληροί τις προδιαγραφές και προϋποθέσεις που θα προστατεύουν τη δημόσια υγεία και θα διασφαλίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
-Έλλειψη μέσων μεταφοράς των μεταναστών από τα σημεία αποβίβασής τους σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας.
-Καθυστέρηση στη μεταφορά των μεταναστών από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Πρότεινε δε, να δρομολογηθεί πλοίο ειδικά για το σκοπό αυτό, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα μπορούσε να διεξάγεται και η όλη διαδικασία ταυτοποίησής τους από τις αρμόδιες Αρχές.
-Δυσκολία πραγματοποίησης εργασιών καθαριότητας στους δημόσιους χώρους, τις ακτές, τις παραλίες κλπ, στους οποίους συσσωρεύονται καθημερινά μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών που αποτελούν εστίες μόλυνσης. Η Περιφερειάρχης πρότεινε η διαδικασία αυτή να πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση από ειδικά συνεργεία.
Η Χρ. Καλογήρου πρότεινε επίσης, «μια και η παρούσα χρονική συγκυρία ταυτίζεται με την εξειδίκευση του ΠΕΠ 2014-2020, θα μπορούσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου να δώσουν άμεσα Δελτίο Εξειδίκευσης της Εθνικής Πολιτικής, ώστε να καταστεί δυνατή η γρήγορη χρηματοδότηση δράσεων από το Πρόγραμμα της Περιφέρειας». Παρουσίασε στον Γ. Πανούση τις ενέργειες που έχουν γίνει από την Περιφέρεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως η διάθεση 90 σκηνών από τις 115 που διαθέτει για την πολιτική προστασία όλου του Βορείου Αιγαίου.
ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ
Με πρωτοβουλία του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Τζανέτου Φιλιππάκου, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στην απελευθέρωση 778 προσφύγων και μεταναστών, ενέργεια που οδήγησε στην αποσυμφόρηση της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί. Για τους 404 από αυτούς ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ταυτοποίησης και αναχώρησαν για την Αθήνα με το γνωστό έγγραφο. Οι υπόλοιποι 374, Σύροι στο σύνολό τους, στάλθηκαν στην Αθήνα με την υποχρέωση να παρουσιασθούν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών συγκεκριμένη ημερομηνία τις επόμενες μέρες, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διαδικασία της ταυτοποίησης.
Όπως είπε ο Τ. Φιλιππάκος, κατά τη συνάντηση του κυβερνητικού κλιμακίου με το δήμαρχο Λέσβου, η πρακτική αυτή θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες προκειμένου να υπάρξει απεγκλωβισμός από το πρόβλημα. Επίσης, στη ίδια συνάντηση ο κ. Φιλιππάκος τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης του φαινομένου των δουλεμπόρων που λειτουργούν ανενόχλητοι και προανήγγειλε τη δημιουργία ειδικών γραφείων αντιμετώπισης αυτής της μορφής εγκληματικότητας.
Ακολουθούν δύο σχετικά βίντεο












Αρχιτέκτων - Μηχανικός
Γ. Λίνος & Άννα Λίνου
Έκδοση οικοδομικών αδειών,τακτοποιήση αυθαιρέτων, ΠΕΑ,Κτηματολόγιο,επισκευές,ανακαινίσεις,πωλήσεις νεόδμητων
Γυμ. Δαυίδ 21 Μυτιλήνη
τηλ. 6946140998-6957593484ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
Holter πίεσης και ρυθμού
Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
aroniskos@gmail.comΦυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist
Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
τηλ. 22510-54898- 6977957180ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος
Έλενα Μπούμπα
Στρατιωτικός Ιατρός
Διδ.Παν.Αθηνών
Διπλωματούχος Ευρ.Ακαδημίας
Πάρνηθας 95-97 Αχαρναί
2102467085 & 6938502258
email- elenboumpa@gmail.comΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ
ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
τηλ. 22510 43377
Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
22540 26652- κιν.6974117849ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
ΤΗΛ:22510-55711
ΚΙΝ:6942405440ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ
ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
22510-43366 6972332594Book and Art
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
Βάλια Μπαρμπατιώτη
Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
τηλ:22510-37961
www.facebook.com/Book.and.Art.Mytiliniψαράδικο
ΦΡΕΣΚΑ ΨΑΡΙΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Μαγειρευτά- Θαλασσινά φαγητά -σαλάτες- ψαρόσουπες -ψαρομεζέδες στη λαδόκολλα
Ψητά & Τηγανιτά κατόπιν παραγγελίας
τηλ. 22510 34333ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ
Γαζής Χαράλαμπος
Γεωπόνος ΤΕ
Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
τηλ.: 6946167995Αυγοπωλείο Χατζέλη
Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
Οδυσσέα Ελύτη 20
τηλ.2251306790Κάβα Κουτσουραδή
Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
Τηλ. 2251022213Μεζεδοπωλείο- Ουζερί
"Απάγκιο"
Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
τηλ. 22510 20797Elysion Hotel
Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
Τηλέφωνο: 2251 061531-2
Fax:22510 61294
Website: www.elysion.grΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
ΤΗΛ:2251022255/6945353105
email:nprot@yahoo.grEuropcar
AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
www.europcar-lesvos.com
info@europcar-lesvos.com
Διαβαστε σημερα
- Πόσο πιθανή η εξαίρεσή του;
- Υποχρέωση καθαρισμού οικοπέδων
- Η Ελλάδα δεν ξεχνά τους ήρωές της
- Προμήθεια εξοπλισμού & απορριμματοφόρων ανακύκλωσης
- Τα ελληνικά προϊόντα στη διεθνή αγορά
- Αξιοποίηση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης
- Ολοκλήρωση υποδομών
- ΥΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΣΧΑ
- Παραδίδει τη σκυτάλη
- ΤΟ 2ο ΓΕΛ ΠΑΙΖΕΙ ΘΕΑΤΡΟ
- Επίκαιρα
- Στραβά κι Ανάποδα
- ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
- ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ