ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Κυριακη 21 Απριλιου 2019
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Βιβλιοφάγος

12 Ιουνιου 2018
«Η εμμονή»

«Η εμμονή»

Της Sophie Hannah

Μετάφραση: Νοέλα Ελιασά

Εκδόσεις «Διόπτρα»

Τιμή 16,60 ευρώ

Ένα εξαιρετικά ανατριχιαστικό και ανατρεπτικό θρίλερ. Όταν το ψέμα αποκαλυφθεί, η γραμμή μεταξύ θύματος και θύτη δεν θα είναι πια εμφανής. Πριν από τρία χρόνια κάτι τρομερό συνέβη στη Ναόμι Τζέκινς τόσο τρομερό που δεν το είπε ποτέ σε κανέναν...
Τώρα η Ναόμι έχει άλλο ένα μυστικό. Ο Ρόμπερτ, o άντρας που ερωτεύτηκε παράφορα, είναι παντρεμένος. Όταν εκείνος δεν εμφανίζεται στο εβδομαδιαίο ραντεβού τους, η Ναόμι διαισθάνεται ότι κάτι κακό του έχει συμβεί. Δεν καταφέρνει, όμως, να πείσει την αστυνομία για τις ανησυχίες της, καθώς η σύζυγός του επιμένει ότι δεν έχει εξαφανιστεί ο άντρας της.

Απεγνωσμένη, καταστρώνει ένα παρανοϊκό σχέδιο. Θα καταγγείλει τον Ρόμπερτ για βιασμό. Τώρα πλέον η αστυνομία δεν θα ψάχνει για έναν αγνοούμενο, αλλά για έναν βιαστή.

Το ψέμα της θα δημιουργήσει μια απίστευτη αλληλουχία γεγονότων, κρυμμένες αλήθειες θα αποκαλυφθούν και η γραμμή μεταξύ θύματος και θύτη θα γίνει δυσδιάκριτη.

Πού τελειώνει το ψέμα και πού αρχίζει η αλήθεια;

 

«Το καράβι της αιωνιότητας»

Της Francesca Haig

Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης

Εκδόσεις «Μεταίχμιο»

Τιμή: 18 ευρώ

Γεννήθηκαν μαζί και θα πεθάνουν μαζί. Δυο δίδυμα αδέλφια, ένας δυνατός Άλφα και μια μεταλλαγμένη Ωμέγα μοναδικό κοινό τους σημείο, η στιγμή του θανάτου τους. Τετρακόσια χρόνια μετά την πυρηνική Αποκάλυψη, γεννιούνται μόνο δίδυμα παιδιά: ένα τέλειο Άλφα και ένα μεταλλαγμένο Ωμέγα. Οι Ωμέγα ζουν σε απομόνωση και εξορίζονται από τις οικογένειές τους μόλις εμφανιστεί η μετάλλαξη. Αναγκασμένοι να ζουν χωριστά, καταπιέζονται βάναυσα από τους αδελφούς τους. Όμως, παρόλο που ισχυρίζονται ότι είναι ανώτεροι, οι Άλφα δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη σκληρή πραγματικότητα: όποτε πεθαίνει ένα άτομο, αυτόματα πεθαίνει και ο δίδυμός του.
Η άφιξη της Παλόμα, που φέρνει πληροφορίες για το Αλλού και την πιθανότητα ενός κόσμου απαλλαγμένου από τον μοιραίο δεσμό μεταξύ των διδύμων, προσφέρει στην Κας και την Αντίσταση μια ελπίδα για την οποία αξίζει να αγωνιστούν. Ωστόσο, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα Συμβούλιο πιο ισχυρό και αδίστακτο απ' όσο θα μπορούσαν να φανταστούν, πρόθυμο να επιστρατεύσει όπλα από το εδώ και εκατοντάδες χρόνια θαμμένο παρελθόν, προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο των Ωμέγα όσο και των Άλφα. Και πριν καταφέρει να ελευθερωθεί, η Κας πρέπει να υπερβεί την αφοσίωσή της στον δίδυμο Άλφα αδελφό της, τον Ζακ, τον πιο επικίνδυνο εχθρό της.
Καθώς η εκπληκτική τριλογία του Κηρύγματος της Φωτιάς πλησιάζει στο τέλος της, ξεκινά ένας αγώνας όχι μόνο για το μέλλον του Αλλού, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Και ό,τι άρχισε μέσα στις φλόγες ίσως τελειώσει μέσα στις φλόγες.

 

«Και μετά έμεινα μόνος»

Του Rhiannon Navin

Μετάφραση: Γιώργος Στάμου

Εκδόσεις «Κλειδάριθμος»

Τιμή: 15 ευρώ

Μερικές φορές, είναι τα παιδιά που κρύβουν τις μεγαλύτερες καρδιές και οι σιγανές φωνές τους αυτές που ηχούν δυνατότερα.

Στριμωγμένος σε μια ντουλάπα μαζί με τους συμμαθητές του και τη δασκάλα του, ο Ζακ Τέιλορ, μαθητής της πρώτης δημοτικού, ακούει τους πυροβολισμούς που αντηχούν στους διαδρόμους του σχολείου του. Ο απολογισμός θα είναι δεκαεννέα χαμένες ζωές ανάμεσά τους, και αυτή του μεγαλύτερου αδελφού του Ζακ.

Τις επόμενες μέρες, ενώ η μητέρα του Ζακ ξεκινά μια σταυροφορία εναντίον των γονιών του δράστη, ο Ζακ καταφεύγει στον θεραπευτικό κόσμο των βιβλίων. Οπλισμένος με την αισιοδοξία και το πείσμα που μόνο ένα παιδί θα μπορούσε να έχει, αφηγείται με την αφοπλιστική φωνή ενός εξάχρονου τις προσπάθειές του να βοηθήσει τους «μεγάλους» γύρω του να αντεπεξέλθουν στις πιο δύσκολες και σκοτεινές στιγμές της ζωής τους.

 

«Τόλμησε να είσαι ο εαυτός σου»

Των Ιτσιρο Κισιμι, Φουμιτακε Κογκα

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 15,50 ευρώ

Με πωλήσεις που ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο, το βιβλίο αυτό μας δείχνει τον τρόπο να ξεκλειδώσουμε τη δύναμη που έχουμε μέσα μας και να γίνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε.

Χρησιμοποιώντας τις θεωρίες του Άλφρεντ Άντλερ, ενός από τους τρεις γίγαντες της ψυχολογίας του 20ού αιώνα μαζί με τον Φρόιντ και τον Γιουνγκ, περιγράφει μια άκρως διαφωτιστική συζήτηση ανάμεσα σε έναν φιλόσοφο και έναν νέο άντρα. Ο φιλόσοφος εξηγεί στον μαθητή του πώς μπορούμε να ορίσουμε τη ζωή μας και να ελευθερωθούμε από τα δεσμά προηγούμενων εμπειριών, από αμφιβολίες και προσδοκίες τρίτων. Πρόκειται για έναν βαθιά απελευθερωτικό τρόπο σκέψης, που μας επιτρέπει να βρούμε το θάρρος να αλλάξουμε και να αγνοήσουμε τους περιορισμούς που βάζουμε οι ίδιοι αλλά και οι άλλοι γύρω μας στον εαυτό μας.  

 

«Αμαλία»

Του Σπύρου Πετρουλάκη

Εκδόσεις «Μίνωας»

Τιμή: 17,70 ευρώ

«Δεν ξέρω αν πίσω από τα φαινόμενα ζει και σαλεύει μια μυστική, ανώτερή μου ουσία.

Κι ούτε ρωτώ, δε με νοιάζει».

Νίκος Καζαντζάκης

Ένας serial killer εκτελεί τελετουργικά τα θύματά του, όλα ανήλικα κορίτσια, αφήνοντας ως υπογραφή μια κάρτα ταρό που απεικονίζει τον Πεντάκτινο Ιππότη.

Ο αστυνόμος Αριστείδης Καππαρός, αντιμέτωπος με τη δυσκολότερη υπόθεση της καριέρας του, κυνηγά τον δολοφόνο ισορροπώντας στα όρια του χρόνου.

Καθώς η κλεψύδρα αδειάζει, ζωές κρέμονται από μια λεπτή κλωστή...

35 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ, ΟΡΕΙΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ:

Μετά τη μυστηριώδη εξαφάνιση της γιαγιάς της, η Αμαλία έρχεται αντιμέτωπη με μια ιδιότυπη κληρονομιά.

Ωστόσο, ούτε η ίδια γνωρίζει αν πρόκειται για ευχή ή κατάρα.

Το δάσος, που ως τότε ήταν το καταφύγιό της, πλέον δεν μπορεί να την κρύψει.

Τώρα τρέχει.

Για να σωθεί...

«Ιδιαίτεροι» άνθρωποι εξουσιάζουν τους αδύναμους.

Μπορούν να ορίσουν το Καλό και το Κακό;

Ο συγγραφέας παρασύρει τους αναγνώστες σε ένα μυστηριακό μονοπάτι σωστών επιλογών και πλάνης.

Άραγε, ένα αχνό φως, σαν την καύτρα του τσιγάρου, είναι ικανό να φωτίσει αρκετά το σκοτάδι;

 

«Ιρέν»

Του Λεμέτρ Πιερ

Εκδόσεις «Μίνωας»

Mετάφραση: Νεβε Κλαιρ

Τιμή: 17,70 ευρώ

Από την πρώτη κιόλας δολοφονία, αποτρόπαια και φριχτή, ο ντετέκτιβ Καμίγ Βεροβέν ξαφνιάζεται από τη βιαιότητα του εγκλήματος και αντιλαμβάνεται ότι αυτή η υπόθεση δεν θα είναι ίδια με καμία άλλη.

Η αστυνομία ανακαλύπτει τα σώματα δύο γυναικών άγρια τεμαχισμένα και τελετουργικά τοποθετημένα σε ένα διαμέρισμα του Παρισιού.

Στον τοίχο καρφωμένο το κεφάλι του ενός θύματος και δίπλα ένα αποτύπωμα.

Σταδιακά αποκαλύπτονται και άλλα εγκλήματα, εξίσου φρικιαστικά, όσο και αναίτια. Ο ντετέκτιβ, ιδιόρρυθμος και αντισυμβατικός, αντιλαμβάνεται ότι έχει να κάνει με έναν κατά συρροήν μανιακό δολοφόνο, που σχεδιάζει αριστοτεχνικά κάθε έγκλημα. O Βεροβέν, έντρομος, συνειδητοποιεί ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα, όταν και η προσωπική ζωή του θα αποτελέσει μέρος του ανατριχιαστικού σεναρίου που έχει επινοήσει ο δολοφόνος.

Ποιο είναι το αόρατο νήμα που συνδέει όλες αυτές τις άγριες δολοφονίες;

Ένα καταιγιστικό αστυνομικό μυθιστόρημα από έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς.

Η πρωτότυπη δομή και η ασύλληπτη ανατροπή κατατάσσουν το Ιρέν στα κορυφαία αστυνομικά μυθιστορήματα των τελευταίων ετών.

 

«Καρδιά από πάγο»

Της Κουμσον Ντόροθυ

Mετάφραση: Αυγουστίνου Βούλα

Εκδόσεις «Μίνωας»

Τιμή: 12 ευρώ

Πρώτα έρχεται η αγάπη, μετά ακολουθεί ο φόνος. Ο δύο καλύτερες φίλες, Πόπι και Σερένα, είναι μάρτυρες μιας δολοφονίας.

Ο καθηγητής της Σερένα μαχαιρώνεται μέχρι θανάτου. Τα δύο κορίτσια κατηγορούνται για φόνο σε μια πολύκροτη δίκη που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των μίντια. Τι πραγματικά, όμως, συνέβη εκείνη τη νύχτα;

Είκοσι χρόνια μετά η Πόπι διψά για εκδίκηση και θέλει να αποκαλύψει την αλήθεια.

Η Σερένα, σύζυγος και μητέρα, προσπαθεί απεγνωσμένα να διατηρήσει την οικογενειακή της ηρεμία και να κρατήσει το παρελθόν καλά κρυμμένο από τους ανθρώπους που αγαπά.

Η συνάντηση των δύο γυναικών ύστερα από τόσα χρόνια θα είναι εκρηκτική, με απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς η αποκάλυψη παλιών μυστικών απειλεί να τινάξει στον αέρα τις ζωές όλων και να τις μετατρέψει για μια ακόμα φορά σε κόλαση.

 

«Το παιχνίδι των ψεμάτων»

Της Ruth Ware

Μετάφραση: Αναστασία Καλλιοντζή

Εκδόσεις «Κλειδάριθμος»

Τιμή: 16,60 ευρώ

Τέσσερις φίλες. Μία υπόσχεση. Κάποια κρύβει την αλήθεια. Ξεκίνησε σαν ένα αθώο παιχνίδι. Μόνο εκείνες γνώριζαν τους κανόνες. Αλλά παύει να είναι παιχνίδι, όταν κάποιος... πεθαίνει.

Η Άισα, μητέρα ενός μικρού κοριτσιού, που μένει με τον άντρα της στο Λονδίνο, δέχεται μέσα στη νύχτα ένα μήνυμα «Σε χρειάζομαι» και χωρίς δεύτερη σκέψη  φεύγει για το Ριτς. Το ίδιο κάνουν ταυτόχρονα άλλες δύο γυναίκες, η Θία και η Φατίμα. Το μήνυμα έχει στείλει η τέταρτη της παρέας, η Κέιτ, γιατί στο Ριτς έχει μόλις ξεβραστεί από τη θάλασσα ένα ανθρώπινο οστό...

Οι τέσσερις φίλες στα σχολικά τους χρόνια έπαιζαν το «Παιχνίδι των Ψεμάτων»: ποια θα πει το μεγαλύτερο ψέμα και θα ξεγελάσει κάποιον άλλοτε για να αποφύγουν μια τιμωρία, άλλοτε απλώς για να σπάσουν πλάκα αλλά με απαράβατο κανόνα να μη λένε μεταξύ τους ψέματα. Τώρα καλούνται να διαχειριστούν το βαθιά κρυμμένο μυστικό τους.

Μια ιστορία αγάπης και αλληλεγγύης με γερή δόση μυστηρίου.

 

«Επικίνδυνες γυναίκες»

Των George R.R. Martin και Gardner Dozois

Μετάφραση: Αναστασία Δεληγιάννη

Εκδόσεις: «Κλειδάριθμος»

Τιμή: 19,90 ευρώ

Σε αυτή τη συλλογή δεν θα συναντήσετε ανίσχυρες γυναίκες που ζαρώνουν έντρομες όσο ο ήρωας μάχεται το τέρας ή διασταυρώνει το ξίφος του με τον κακό, αλλά πολεμίστριες που κραδαίνουν σπάθες, γυναίκες δολοφόνους, «κακά κορίτσια» που ζουν στην κόψη του ξυραφιού, σαγηνευτικές μοιραίες γυναίκες, επαναστάτριες, υπεροπτικές βασίλισσες και τολμηρές καβαλάρισσες δράκων.

Από τα βάθη του θρύλου και της ιστορίας ή από ένα μετα-αποκαλυπτικό μέλλον, από τον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας, του εγκλήματος, του φανταστικού, οι πρωταγωνίστριες αυτών των ιστοριών φανερώνουν τη δύναμή τους, άλλοτε για καλό και άλλοτε για κακό.

Ανάμεσά τους η βασίλισσα Ραινύρα του Οίκου Ταργκάρυεν, από τη σειρά Game of Thrones του George R.R. Martin, σε μια ακυκλοφόρητη νουβέλα.

Πολλοί φημισμένοι συγγραφείς και άλλοι λιγότερο γνωστοί αλλά εξίσου ταλαντούχοι, συμμετέχουν με τις συναρπαστικές τους ιστορίες που εμφανίζονται σ' αυτή τη μοναδική συλλογή για πρώτη φορά...

 

«Ημερήσια διάταξη»

Tου ric Vuillard

Μετάφραση: Μανώλης Πιμπλής

Εκδόσεις «Πόλις»

Γράφει η Μαρία Χούκλη στο Inside Story:

Αφήγημα, μόλις 150 σελίδων, ούτε μυθιστόρημα, ούτε νουβέλα, ούτε δοκίμιο, ούτε ντοκουμέντο, παρά μόνο ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα πλασμένο με ταλέντο. Ο Βιγιάρ αποσπά από τη Μεγάλη Ιστορία δύο εξόχως σημαντικά γεγονότα και με γλώσσα βιρτουόζικης μαεστρίας τα ανατέμνει. Το ένα είναι η μυστική σύσκεψη 24 βαρόνων της γερμανικής βιομηχανίας μεταξύ των οποίων ο Κρουπ, ο φον Όπελ, ο Καντ (BMW), εκπρόσωπος του φον Ζίμενς στις 20 Φεβρουαρίου 1933, κατά την οποία συμφωνούν να στηρίξουν οικονομικά και τεχνολογικά τον Χίτλερ. Το άλλο είναι η χωρίς μια τουφεκιά προσάρτηση της Αυστρίας στο Τρίτο Ράιχ στις 12 Μαρτίου του 1938 και οι άθλιοι πρωταγωνιστές της. Ο Γάλλος συγγραφέας τα ξεφλουδίζει και στέκεται στις λεπτομέρειες, στην υφή της κουπαστής μιας σκάλας, σε κόκκους σκόνης που στολίζουν τον εφιάλτη μιας βεβαρημένης από φόνους συνείδησης, σε βλέμματα που αποτύπωσαν την τροπή των πραγμάτων, στον ήχο ενός απελπισμένου σώματος που πέφτει στο κενό όταν αρχίζει η Ύβρις. Ο Βιγιάρ διαπιστώνει στυφά και ταυτοχρόνως με διαβρωτικό χιούμορ (σπουδαία η μετάφραση του Μανώλη Πιμπλή) την αδυναμία του κόσμου να υποκύπτει στην μπλόφα αδυναμία που συνεχίζει.

Η λογοτεχνία και στα καλύτερά της. Το Γκονκούρ ήταν αναμενόμενο.

 

«Το αίνιγμα της σιωπής»

Tης Καρακασίδου Ιωάννας

Εκδόσεις: «Λιβάνης»

Τιμή: 17 ευρώ

Το καλοκαίρι του 1925, η Ευγενία ταξιδεύει με κρουαζιερόπλοιο από την Αγγλία στην Κωνσταντινούπολη. Μαζί της συνταξιδεύει η θεία του συζύγου της, η περιβόητη Λαίδη Ράμσφορντ. Τα πάντα προμηνύουν ένα ήσυχο και ευχάριστο καλοκαίρι.

Όταν, όμως, εκδηλώνεται μια σοβαρή μηχανική βλάβη στο πλοίο, ο καπετάνιος αναγκάζεται να τους οδηγήσει στο κοντινότερο και ασφαλέστερο φυσικό λιμάνι, στον Μούδρο της Λήμνου.

Από την πρώτη στιγμή της άφιξής τους στο Λευκό Νησί του Ηφαίστου, περίεργα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν. Απροσδόκητες εξαφανίσεις, θάνατοι, μαγικές παραδόσεις, σεληνιακές θεότητες που αναδύονται από τους ωκεανούς της ιστορίας, πανάρχαιοι θρύλοι που ξυπνούν και απαιτούν κάποια λογική εξήγηση, ίντριγκες και μικροσυμφέροντα της μικρής τοπικής κοινωνίας, όλα πλέκονται αξεδιάλυτα μεταξύ τους, μέχρι να δοθεί η οριστική λύση του μυστηρίου.

Και στο κέντρο αυτού του συναρπαστικού ψηφιδωτού, ένας απρόσμενος έρωτας. Ένα πάθος που ανατρέπει όλα όσα νομίζαμε ότι ξέραμε για την κεντρική ηρωίδα και που κανείς δε γνωρίζει πού μπορεί να οδηγήσει.

«Έσκυψα λίγο περισσότερο πάνω από τους αγριεμένους θάμνους της ακονιζιάς στον φράχτη και τότε συνέβη το αναπάντεχο, το τρομακτικότερο όλων ως εκείνη τη στιγμή. Από το ανοιχτό παράθυρο δίπλα στην πόρτα πρόβαλε απότομα το κεφάλι της γριάς, παίρνοντας ένα βλοσυρό, σατανικό ύφος. Τα απύθμενα μαύρα μάτια της καρφώθηκαν με κακία στα δικά μου κι εγώ οπισθοχώρησα έντρομη. Ήμουν ανεπιθύμητη και το χειρότερο, μου έδινε την εντύπωση πως γνώριζε από την αρχή ότι την ακολουθούσα».

 

«Σελήνη»  

Της Πετροπούλου Μαρίνας

Εκδόσεις: «Λιβάνης»

Τιμή: 17 ευρώ

Η Σελήνη γεννήθηκε μια νύχτα με πανσέληνο και σημαδεύτηκε με το όνομά της.

Τα παιδικά της χρόνια ήταν δύσκολα, γιατί χτίστηκαν με μίσος, αδικία και δίψα για δικαίωση. Μια δικαίωση που πάλεψε και διεκδίκησε ως την ώρα που άρχισε να βλέπει με άλλα μάτια τη ζωή και τους ανθρώπους.

Ο έρωτας, η κατανόηση και η συγχώρεση περίμεναν καιρό μέχρι να την οδηγήσουν στην αξία ενός καλά κρυμμένου μυστικού μια άλλη νύχτα με φεγγάρι πολλά χρόνια αργότερα.

Μια αόρατη κλωστή αγάπης έδεσε τελικά τον ουρανό με τη γη και τον έρωτα στην καρδιά της Σελήνης.

Κοίταξε ψηλά και πρώτη φορά στη ζωή της ευχαρίστησε τον Θεό, τον όποιο Θεό, τον απέραντο κυρίαρχο, το παν, το άπαν, γιατί δεν μπορεί να γίνονταν χωρίς θεϊκό σχέδιο όλα αυτά.

Και αυτή, ένα τίποτα, ένας κόκκος άμμου στο σύμπαν, γευόταν το απόλυτο, με αιτία μια κακή, αναίσχυντη πράξη.

Το προηγούμενο βράδυ είχε πανσέληνο...

Τη μισούσε την πανσέληνο η Δήμητρα και δεν την ήθελε ούτε θα την κοίταζε ποτέ. Τη χειρότερη νύχτα της ζωής της, με την ανασφάλεια, τους αφόρητους πόνους και το φεγγάρι να την καρφώνει απ' τον ακάλυπτο.  Τι εφιάλτης, Θεέ μου... Και εκείνο το ταλαιπωρημένο παιδί, που είχε στην ουσία καταραστεί με το όνομα της Σελήνης, τι του είχε συμβεί;

 

= = = == ==  = = = = = =  =  ==  = = ===== =

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΚΟΡΔΑ (επιμέλεια):

«Λεσβιακό Ημερολόγιο 2018. Γράμματα-Τέχνες-Πολιτισμός»

Εκδ. «Μύθος», Μυτιλήνη 2017

 

         Συνηθίσαμε πια, να συνοδεύουμε το χρόνο μας με την ανάγνωση-μελέτη, του «Λεσβιακού Ημερολογίου», την έκδοση του οποίου επιμελείται ανελλιπώς τα τελευταία 8 χρόνια (2011-2018) ο Δρ. Φιλολογίας και Διευθυντής Γυμνασίου κ. Παναγιώτης Σκορδάς. Η έκδοση αυτή με τη μακρά παρουσία της στα λεσβιακά Γράμματα, ήδη από το 1999 που πρωτοκυκλοφόρησε με επιμελητή τον αλησμόνητο εκπαιδευτικό Αριστείδη Κοτζαμάνη, καθιερώθηκε ως θεσμός και, χάρη στην πλούσια και πρωτότυπη θεματογραφία της, τη σχετική με την ετήσια πνευματική, κοινωνική, καλλιτεχνική και, ευρύτερα, πολιτιστική ζωή της Λέσβου, αποτελεί σήμερα ένα κορυφαίο πνευματικό γεγονός για το νησί. Στις θεματικές ενότητες του τόμου, που αναφέρονται στην Ιστορία, Αρχαιολογία, Γλωσσολογία, Λογοτεχνία, Λαογραφία, Περιβάλλον, Τουρισμό, Εκπαίδευση κ.λ.π. της Λέσβου, εξετάζονται -μέσα από έγκριτες εργασίες- η πολιτιστική της διαδρομή δια μέσου των αιώνων.

         Η παράθεση των εργασιών στο φετινό «Λεσβιακό Ημερολόγιο», μετά από το προλογικό σημείωμα του επιμελητή της έκδοσής του και τους χαιρετισμούς του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μυτιλήνης, της Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, του Δημάρχου Λέσβου και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου, αρχίζει με τη μελέτη της κ. Δώρας Μαρκάτου για τη γνωστή μεταλλοχαράκτρια, γλύπτρια και ζωγράφο Μαρία Καλλιπολίτη από την Αγ. Παρασκευή. Ακολουθούν οι λογοτεχνικές σελίδες με διηγήματα και ποιήματα Λεσβίων πεζογράφων και ποιητών και έπονται οι σχετικές με τα παραπάνω θέματα (ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά κ.λ.π.) μελέτες για τη Λέσβο. Ο τόμος κλείνει με την αναφορά στα γεγονότα και στα πρόσωπα που «σημάδευσαν» τη χρονιά που πέρασε, όπως ο σεισμός στο Πλωμάρι, στην περιφέρειά του και στη Βρίσα, η θεομηνία που προξένησε σοβαρότατες υλικές ζημιές στο κτήριο του «Αναγνωστηρίου» Αγιάσου κ.λ.π., την παρουσίαση δύο σκίτσων (γελοιογραφίες), τα βιογραφικά σημειώματα των συγγραφέων των εργασιών του τόμου και, τέλος, με μια σύντομη μελέτη για τη σημασία της διάσωσης και διάδοσης της παραδοσιακής μας μουσικής και για τα Σαντούρια του «Αναγνωστηρίου», των οποίων η μουσική με τραγούδια της Λέσβου και της Μ. Ασίας έχει ηχογραφηθεί στο CD που συνοδεύει το «Ημερολόγιο» και προσφέρεται δωρεάν στους αναγνώστες του. Μάταια, όμως, αναζητήσαμε, αλλά δεν βρήκαμε, μεταξύ των περιεχομένων του «Ημερολογίου», τη συνήθως ακροτελεύτια στους προηγούμενους τόμους σπουδαιότατη εργασία του Παν. Σκορδά με τον τίτλο «Συμβολή στη Λεσβιακή Βιβλιογραφία», στην οποία καταγράφονται τα ετήσια βιβλία, περιοδικά. Λευκώματα, Ημερολόγια κ.λ.π. Λεσβίων ή μη συγγραφέων, που αναφέρονται στην Ιστορία, Αρχαιολογία, Γλωσσολογία, Λαογραφία, Εκπαίδευση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Περιβάλλον κ.λ.π. της Λέσβου.  Υποθέτουμε ότι ο επιμελητής της έκδοσης του Ημερολογίου, προκειμένου να διατηρήσει τον συνήθη αριθμό σελίδων και στον παρόντα τόμο, προτίμησε να απαλείψει από τα περιεχόμενά του τη δική του εργασία αν και ήταν τόσο σημαντική και όχι μια άλλη ενός συνεργάτη του.

         Το «Λεσβιακό Ημερολόγιο 2018», όπως και τα προηγούμενά του, αποτελεί μια πολύτιμη συμβολή στα λεσβιακά Γράμματα, γιατί αναδεικνύει και προβάλλει τον πολιτισμό του νησιού και πλουτίζει τη λεσβιακή βιβλιογραφία. Είναι η φωνή της Λέσβου που μας καλεί να την ακροαστούμε και να την αισθανθούμε. Φυλλομετρώντας το, φυλλομετράς τη ζωή, το χρόνο, τις εποχές. Φυλλομετράς ακόμη τις σελίδες της τοπικής Ιστορίας, τις διάφορες επιστρώσεις της που συνθέτουν το ψηφιδωτό της λεσβιακής πολιτιστικής τοιχογραφίας και δοκιμάζεις την αντοχή των αισθημάτων σου, να βλέπεις και να στοχάζεσαι. Έχουμε στα χέρια μας μια έκδοση που έχει γίνει με πολλή γνώση, αίσθηση και υπευθυνότητα, γνωστές ιδιότητες που χαρακτηρίζουν κάθε πνευματική και επιστημονική δημιουργία του επιμελητή της, ενός βαθιά συγκροτημένου πνευματικού ανθρώπου, προβεβλημένου εκπαιδευτικού και φιλολόγου, ανήσυχου για τα δυσοίωνα μηνύματα των χαλεπών καιρών μας.

         Ο καλαίσθητος αυτός και τυπογραφικά άψογος τόμος, εντυπωσιάζει και ως έκδοση. Το άρτια επιμελημένο εξώφυλλο και οπισθόφυλλό του, που διακοσμούνται αντίστοιχα με δύο ζωγραφικούς πίνακες των εικαστικών καλλιτεχνών Μαρίας Καλλιπολίτη και Κ. Ζαμπάρα, τα δεκάδες «κοσμήματα» των σελίδων του, οι έγχρωμες φωτογραφίες προσώπων, κτισμάτων, ζωγραφικών πινάκων λαϊκών και δόκιμων ζωγράφων, οι χάρτες, οι εικόνες από την πανίδα και χλωρίδα της Λέσβου κ.λ.π., προεκτείνουν το περιεχόμενο και το νόημα των κειμένων, χάρη στην αρμονική ισορροπία λόγου και εικόνας.

         Το «Λεσβιακό Ημερολόγιο» του 2018 είναι όντως «ένα καταφύγιο ψυχής και πνεύματος, μια λυτρωτική δίοδος προς το φως των Γραμμάτων, των Τεχνών και του λεσβιακού πολιτισμού», όπως σημειώνει στον πρόλογό του στον τόμο ο επιμελητής της έκδοσης αυτής.  Συγχαίρουμε από καρδιάς όλους τους συντελεστές της, τους συγγραφείς των εργασιών που περιλαμβάνει, τις ποιοτικές εκδόσεις «Μύθος», τους χορηγούς που την στήριξαν οικονομικά και, τέλος, τον ακάματο επιμελητή της κ. Παναγ. Σκορδά. Σε όλους ανήκει «ο πρέπων έπαινος».

                                                   Νίκος Δ. Δέτσης

                                               Φιλόλογος - τ. Λυκειάρχης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
19 Απριλιου 2019
19 Απριλιου 2019
19 Απριλιου 2019
19 Απριλιου 2019
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ

  Στούμπος Χ. Γιώργος
  Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων & Παίδων
  Συνεργάτης Νοσοκομείων Metropolitan-Βιοκλινικη-
  Ιατρικό Διαβαλκανικό
  Καβέτσου 3 - 1ος όροφος
  τηλ. 22510 27757& 6940888555
 • Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180

  ΙΑΤΡΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ Χ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ *PapTest*Κυτταρολογική εξέτασηούρων,πτυέλων,υγρών*FNA επιφανειακών οργάνων &θέσεων*Επανεκτιμήσεις πλακιδίων
  Καβέτσου 29- τηλ.22510 24860 κιν.6932512560
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

  ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ Η. ΚΟΥΝΙΑΡΕΛΛΗ
  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
  Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές
  Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1(π Μ Βρετάνια)
  τηλ.2251028512 6936447893

  ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

  ΜΠΑΝΤΑΒΑΝΗΣ Ι. ΓΙΩΡΓΟΣ
  Δρ Ιατρικής Σχολής Παν.Πατρών
  ΕΡΕΣΟΥ 2,1ος όροφος
  ΤΗΛ:22510-37390
  κιν:6974956279
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • auto GARAGE

  ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΖΕΪΜΠΕΚΗΣ
  ΠΑΓΑΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  ΤΗΛ:22510-48144 6972107700

  Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΡΑ