ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Παρασκευη 24 Μαιου 2019
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Βιβλιοφάγος

20 Μαρτιου 2018
«Οι πέντε κλέφτες της ευτυχίας»

«Οι πέντε κλέφτες της ευτυχίας»

Του John Izzo

Μετάφραση: Μαρία-Κλειώ Παπαμιχαήλ

Εκδόσεις «Διόπτρα»

Τιμή: 11,10 ευρώ

Ένας πρακτικός κι εμψυχωτικός οδηγός που μας δείχνει πως η ευτυχία είναι η φυσική μας κατάσταση και εξετάζει πέντε «κλέφτες», στους οποίους επιτρέπουμε να μας στερούν την έμφυτη αίσθηση ικανοποίησης που έχουμε.

Η ευτυχία είναι η φυσική μας κατάσταση, για καθέναν από εμάς και για την ανθρωπότητα συνολικά.

Ο John Izzo υποστηρίζει ότι πέντε τρόποι σκέψης είναι οι «κλέφτες» που ληστεύουν την ευτυχία, για την οποία όλοι προοριζόμαστε από φυσική προδιάθεση: οι «κλέφτες» του Ελέγχου, της Κατανάλωσης, της Έπαρσης, της Ευκολίας και του Φθόνου.

Ο συγγραφέας συνειδητοποίησε την ύπαρξή τους, καθώς αναζητούσε την αληθινή πηγή ευτυχίας στις Άνδεις του Περού, μελετώντας πνευματικές και θρησκευτικές παραδόσεις απ' όλο τον κόσμο, αλλά και αντλώντας από τις επιστημονικές έρευνες της ψυχολογίας.

Στο εμπνευσμένο αυτό βιβλίο βλέπουμε πώς μεταμφιέζονται αυτοί οι «κλέφτες», ποιες μεθόδους χρησιμοποιούν για να εισχωρήσουν στην καρδιά μας, αλλά και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτούς. Παράλληλα, αποδεικνύεται ότι αυτοί οι ίδιοι κλέφτες προσωπικής ευτυχίας καταστρέφουν ταυτόχρονα και την κοινωνία.

Ένα στοχαστικό ανάγνωσμα, που θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε και να υπερασπιστούμε την ευτυχία, που είναι ο φυσικός μας προορισμός, δημιουργώντας παράλληλα έναν κόσμο που όλοι θέλουμε να ζήσουμε.

 

«Ανοιξιάτικη απουσία»

Της Agatha Christie

Μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ

Εκδόσεις «Διόπτρα»

Τιμή: 9,90 ευρώ

Βιβλίο ψυχολογικής ενδοσκόπησης, μιλά για μια γυναίκα που βρίσκεται ολομόναχη για πρώτη φορά κι αρχίζει να αναθεωρεί τη ζωή της, κατανοώντας τελικώς τι εντύπωση σχηματίζουν οι άλλοι για εκείνη.

Η Agatha Christie υπογράφει ως Mary Westmacott σε έξι κοινωνικά μυθιστορήματα που εκδόθηκαν για πρώτη φορά την περίοδο 1930-1956.

Η διάσημη μυθιστοριογράφος αποκαλύπτει μια διαφορετική όψη της συγγραφικής πένας της, δείχνοντας το αξεπέραστο ταλέντο της.

Επιστρέφοντας από μια επίσκεψη στην κόρη της στο Ιράκ, η Τζόαν Σκάνταμορ βρίσκεται, όλως αιφνιδίως, μόνη κι αποκλεισμένη σ' έναν απομονωμένο ξενώνα λόγω πλημμύρας στον σιδηρόδρομο.

Η αιφνίδια αυτή μοναξιά εξωθεί την Τζόαν σε μια ανασκόπηση της ζωής της για πρώτη φορά. Βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές απ' τις αλήθειες που τη σημάδεψαν και επανεξετάζει, με οδύνη, τη συμπεριφορά της, τις σχέσεις και τα πεπραγμένα της και νιώθει ολοένα και πιο αμήχανα απέναντι στο πρόσωπο που της αποκαλύπτεται...

Η Ανοιξιάτικη Απουσία είναι ένα μυθιστόρημα ψυχολογικής ενδοσκόπησης, όπου η ηρωίδα συναντά ξανά τον εαυτό της, χωρίς να τον αναγνωρίζει και αφουγκράζεται τις άγνωστες πτυχές του.

 

«3 εβδομάδες με τη λαίδη Ζ»

Της Eloisa James

Μετάφραση: Χριστιάννα Σακελλαροπούλου

Εκδόσεις «Διόπτρα»

Τιμή: 14,35 ευρώ

Ένα απαγορευμένο πάθος εκρήγνυται ανάμεσα στον πανίσχυρο Θορν Ντότρι και τη λαίδη Ζηνοβία Ίντια.

Αφού δημιούργησε μια τρανταχτή περιουσία, ο Θορν Ντότρι, ο πανίσχυρος νόθος γιος ενός δούκα, αποφασίζει να ενωθεί με τα δεσμά του γάμου με τη Λετίτσια Ρέινσφορντ.

Ωστόσο, για να κατακτήσει την καρδιά μιας αριστοκράτισσας, θα πρέπει να αποκτήσει πρεστίζ και εξευγενισμένους τρόπους, κάτι που αποτελεί ειδικότητα της λαίδης Ζηνοβία. Αισθαντική, δυναμική και ανεξάρτητη, η λαίδη υπόσχεται ότι θα μεταμορφώσει τον Θορν σε μόλις τρεις εβδομάδες!

Κανένας από τους δύο δεν μπορεί να προβλέψει το απαγορευμένο πάθος που θα κυριεύσει τις ζωές τους.

Ο Θορν συνειδητοποιεί ότι αυτή η γυναίκα θα τον ωθήσει να καταπατήσει όλους τους κανόνες ευπρέπειας, προκειμένου να την κάνει δική του. Άλλωστε, δεν έχει τίποτε να χάσει, παρά μόνο τη φλογερή, αδάμαστη καρδιά του...

 

«Η ιστορία της θεραπαινίδας»

Της Μάργκαρετ Άτγουντ

Μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή:14,20 ευρώ

Η Δημοκρατία της Γαλαάδ προσφέρει στην Τουφρέντ μόνο μία επιλογή: την αναπαραγωγή. Αν παρεκκλίνει απ' τον σκοπό της, θα καταλήξει, όπως όλοι οι αντιφρονούντες, κρεμασμένη στο Τείχος, ή θα σταλεί στις Αποικίες, όπου θα βρει αργό και μαρτυρικό θάνατο από ραδιενέργεια. Αλλά ακόμα κι ένα απολυταρχικό καθεστώς δεν μπορεί να αφανίσει τον πόθο ούτε της Τουφρέντ, ούτε και των δύο ανδρών απ' τους οποίους κρέμεται η μοίρα της. 

Μια μεγαλοφυής, συγκλονιστική δυστοπία, για το κακό που παραμονεύει στην ανθρώπινη φύση, Η ιστορία της θεραπαινίδας διαβάζεται και σαν σκοτεινό χρονικό μιας εναλλακτικής πραγματικότητας ή σαν σπαραχτική μαρτυρία για τη θέση της γυναίκας στον σύγχρονο κόσμο.

 

«Η νόσος των εραστών»

Του Κυριάκου Γιαλενιου

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 14,20 ευρώ

Όλα ξεκινούν και όλα τελειώνουν ένα χειμωνιάτικο Σαββατοκύριακο σε μια παραθαλάσσια κωμόπολη αγνώστων λοιπών στοιχείων. Σ΄ αυτές τις δυο μέρες το παρόν ξεδιπλώνεται στο παρελθόν μέσα από τις αλληλοσυνδεόμενες ιστορίες φαινομενικά άγνωστων μεταξύ τους ανθρώπων, η μοίρα κόβει και ράβει ανενόχλητη συνδέοντας ζωές και μονοπάτια, ο έρωτας, πανταχού παρών, σέρνει από την αρχή ως το τέλος το στίγμα της περιώνυμης ασθένειας και πίσω απ' όλα μια μυστηριώδης γυναίκα, η φορέας της Νόσου των Εραστών άλλοτε θύμα και άλλοτε θύτης κινεί τα νήματα και κρατά τις απαντήσεις.

Μια νουάρ αναζήτηση πίσω από αυτό που φαίνεται, ένα δράμα χαρακτήρων και μια άσκηση στις ανθρώπινες σχέσεις, έχοντας ως βασικό κίνητρο την αναζήτηση της αλήθειας και απώτερο στόχο τη λύτρωση. Το ερώτημα, όμως, παραμένει ανοιχτό μέχρι και τις τελευταίες σελίδες του βιβλίου: ψυχικό τραύμα θεραπεύσιμο ή νόσος ανίατη;

 

«Δεν σταματούν τα θαύματα»

Του Ρόμπερτ Έργουιν

Μετάφραση: Νίκος Α. Μάντης    

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 23,00 ευρώ

Με αφετηρία τη Μάχη του Τάουτον, την πιο αιματηρή που δόθηκε ποτέ επί αγγλικού εδάφους, το μυθιστόρημα αφηγείται τις μυθικές περιπέτειες ενός άντρα και της αριστοκρατικής οικογένειάς του εν μέσω του χάους που επικρατεί στην Αγγλία κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Ρόδων, όταν δύο μεγάλοι οίκοι συγκρούονταν για την ανάρρηση στο θρόνο. Ο Άντονι Γούντβιλ, Λόρδος Σκέιλς και αδερφός της μελλοντικής βασίλισσας, της Ελίζαμπεθ Γούντβιλ, μοιάζει να πεθαίνει στο πεδίο της μάχης, και στη συνέχεια να ανασταίνεται. Όσο είναι νεκρός, γίνεται μάρτυρας της τελετής του Άγιου Δισκοπότηρου, η οποία έχει να πραγματοποιηθεί από την εποχή του βασιλιά Αρθούρου. Εκείνο που βλέπει όταν συνέρχεται και που τον συνοδεύει στην υπόλοιπη ζωή του, καθώς υπερασπίζει τον βασιλιά του, είναι μια ατελείωτη σειρά από θαύματα: μια ομιλούσα κεφαλή που προβλέπει το μέλλον, ένα θαυματουργό καζάνι, ένα μουσείο κρανίων, την πεντάλφα του ξιφομάχου, αλχημιστές και μάγους, αλλά και πληθώρα από μάχες, πολιορκίες, ξιφομαχίες, κονταρομαχίες, προδοσίες, φόνους, αποκεφαλισμούς και φριχτά βασανιστήρια. Και υπάρχουν πολλές ακόμα ιστορίες κάποιες τόσο διαμπερείς, ώστε οι ήρωές τους περνούν στην πλευρά της πραγματικότητας, απειλώντας ακόμα και τον δημιουργό τους.

 

«Αυτή τη νύχτα την είδα»

Του Ντράγκο Γιάντσαρ

Μετάφραση: Λόισκα Αβαγιανού

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 16,96 ευρώ

Η Βερόνικα Ζάρνικ είναι από κείνες τις γυναίκες που αναστατώνουν, τις άπιαστες, τις σαγηνευτικές, που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει. Εκκεντρική και αισθησιακή, παθιασμένη με την ελευθερία, ατίθαση και προκλητική, ζει με το σύζυγό της Λέο σ' έναν παραμυθένιο πύργο στη βόρεια Σλοβενία. Είναι μεγαλοαστοί, νέοι και πάμπλουτοι, ένα απολύτως αντισυμβατικό ζευγάρι στα σκοτεινά χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Το ανεξάρτητο πνεύμα, η γλυκιά τρέλα που τους χαρακτηρίζει και η άρνησή τους να αποδεχθούν τους περιορισμούς, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με μια τραγική εποχή. Ώσπου μια νύχτα του Γενάρη του 1944 εξαφανίζονται και οι δύο κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, αφήνοντας τους ανθρώπους που τους γνώριζαν να κατατρύχονται από αμφιβολίες. Ποια ήταν στ' αλήθεια η Βερόνικα; Πώς ήταν στ' αλήθεια η ζωή της; Τι έκρυβε; Πέντε οικεία πρόσωπα του ζευγαριού επιχειρούν με τις αφηγήσεις τους να φωτίσουν την αινιγματική ηρωίδα. Και κάπως έτσι ξεδιπλώνουν τις πολλαπλές πτυχές της προσωπικότητάς της, ανασυνθέτοντας όχι μόνο τη δική της ιστορία ή την ιστορία του άντρα της, αλλά και την ιστορία της ίδιας της Σλοβενίας. Ένα συναρπαστικό, πολυφωνικό μυθιστόρημα που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.

 

«Θαμπές ζωές»

Του Γιάννη Η. Παππά

Εκδόσεις: «Καστανιώτης»

Τιμή: 14,84 ευρώ

Η ιστορία μιας άγριας εκδίκησης. Το τελευταίο γράμμα μιας μελλοθάνατης νεαρής κομουνίστριας στα χρόνια του εμφυλίου στη Χαλκίδα. Η οδύσσεια μιας Βορειοηπειρώτισσας στη σύγχρονη Ελλάδα. Η συνάντηση με το δολοφόνο του αγωνιστή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη. Η εσωτερική μετανάστευση στην Αθήνα για μια καλύτερη ζωή. Ο αδιέξοδος έρωτας μιας μαθήτριας προς τον καθηγητή της. Η πορεία μιας νεαρής αντάρτισσας από τα χωριά της Ηπείρου προς την εξορία, στην Ουγγαρία, το 1948. Η τελευταία φωτογράφιση του λήσταρχου Θωμά Γκαντάρα, στη Θεσσαλία τη δεκαετία του '20.

Με κοφτή, αστόλιστη και γυμνή γλώσσα, ο συγγραφέας ανασκάπτει την ατομική και συλλογική μνήμη και φέρνει στην επιφάνεια παιχνίδια της Ιστορίας σε βάρος των αθώων, εγκλήματα πάθους και τιμής στην ελληνική επαρχία. Στις Θαμπές ζωές, οι ήρωες, στερημένοι, αδύναμοι και μοναχικοί, αναμετριούνται με την απώλεια, τον έρωτα, την τρέλα και το θάνατο. Πρωταγωνιστές ή κομπάρσοι, συμπλέκονται με το μοιραίο, συνθέτοντας την εικόνα του ανθρώπινου δράματος.

 

«Η ωραία της ημέρας»

Της Joseph Kessel

Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη

Εκδόσεις «Μεταίχμιο»

Τιμή:14,40 ευρώ

Η Σεβερίν Σεριζί είναι μια όμορφη μεγαλοαστή που ζει στο Παρίσι. Απολαμβάνει απλόχερα τα πάντα. Αγαπά τον γοητευτικό άντρα της αλλά πίσω, από αυτή τη φαινομενική ευτυχία, κρύβεται ένα αίσθημα δυστυχίας και ανικανοποίητου. Η Σεβερίν, κυριευμένη από ανείπωτες ερωτικές φαντασιώσεις, προσπαθεί να βρει μια ισορροπία στη ζωή της, πράγμα αδύνατο, και τελικά μια μέρα χτυπά την πόρτα ενός οίκου ανοχής ζητώντας να δουλέψει εκεί. Έτσι, μεταμορφώνεται στην «Ωραία της ημέρας», μια περιζήτητη πόρνη που ικανοποιεί τις πιο αλλόκοτες επιθυμίες των πελατών της. Το απόγευμα, επιστρέφει στο πολυτελές διαμέρισμά της και στον ανυποψίαστο σύζυγό της. Το δράμα ελλοχεύει...

 

«Από πού κι ως πού όλοι οι αγώνες είναι δίκαιοι;

Μια συζήτηση για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης»

Των: Σταύρου Τσακυράκη, Απόστολου Δοξιάδη

Εκδόσεις «Μεταίχμιο»

Τιμή: 9,90 ευρώ

O Σταύρος Τσακυράκης, καθηγητής Συνταγατικού Δικαίου στο Πανεπιστήιο της Αθήνας, καλεσένος της ελληνικής κοινότητας του Πανεπιστηίου της Οξφόρδης, συζητά ε τον συγγραφέα Απόστολο Δοξιάδη για τη Δηοκρατία στη Μεταπολίτευση. Μερικά από τα θέατα που τους απασχολούν:

-Είναι η αντίσταση στη δικτατορία υθοποιηένη;

-Πώς ας καθόρισαν τα πρώτα εταπολιτευτικά χρόνια;

-Από πού κι ως πού όλοι οι αγώνες είναι δίκαιοι; Ο ρόλος του συνδικαλισού στην ελληνική κοινωνία.

-Τι είναι το κράτος; Είαστε όλοι εείς;

-Η λειτουργία των ελληνικών πανεπιστηίων, ο φοιτητικός συνδικαλισός και η ίδρυση η κρατικών πανεπιστηίων.

-Συγκρούεται η αρχή της ισότητας ε την ελευθερία;

-Υπάρχει πρόβληα ελευθερίας λόγου στην Ελλάδα;

-Ποιος ο ρόλος της δικαιοσύνης στη σύγχρονη δηοκρατία;

«Το μεθυστικό κλίμα νοήματος που έδινε η αντίσταση σε όσους έδρασαν κατά της δικτατορίας εκείνα τα χρόνια, δεν μπορείς να το μεταδώσεις αν δεν το έχεις νιώσει ο ίδιος. Αυτό το αίσθημα βαθύτατου νοήματος δεν μπορείς να το εγκαταλείψεις εύκολα. Την απώλειά του, μεταδικτατορικά, μπορώ να την περιγράψω πιο ευαίσθητα ως απώλεια αγαπημένου προσώπου ή, σκληρότερα, με την απώλεια που νιώθει κάποιος τοξικομανής όταν του παίρνουν τα ναρκωτικά του. Πολλοί από όσους έζησαν σε αυτό το κλίμα δεν χειρίστηκαν καλά την απώλεια, δηλαδή δεν την πένθησαν».

Απόστολος Δοξιάδης

«Έχετε ακούσει εσείς στις μέρες μας κανέναν αγώνα που να θεωρείται άδικος; Βγήκαν ας πούμε οι αγρότες και έκλεισαν τους δρόμους. Τι θέλουν; Λεφτά. Από ποιον τα θέλουν τα λεφτά; Από μένα. «Δίκαιος ο αγώνας!» Γιατί; Αν τα θέλουν πρέπει να με πείσουν, όχι με το ζόρι. Έτσι δεν είναι; Έχετε ακούσει εσείς κανέναν να λέει για κάποια κινητοποίηση ότι είναι άδικη; Ότι δεν συμφωνεί μαζί της; Εγώ δεν ξέρω, δεν έχω στο μυαλό μου καμία. Όλοι αγωνίζονται. Για τι αγωνίζονται; Για να πάρουν παραπάνω λεφτά. Σοβαρά; Αυτοί είναι οι αγώνες που υποτίθεται ότι κάνουν; Και όποιος αγωνίζεται είναι καλός, ακόμα και άμα καθαρίζει ανθρώπους; Αλλά θέλω να ρωτήσω: Από πού κι ως πού όλοι οι αγώνες είναι δίκαιοι; Η πεποίθηση ότι είναι δίκαιοι είναι παιδί της δικτατορίας».
                                                                  Σταύρος Τσακυράκης

 

 

*******          ***********           **************

 

Η ανοικοδόμηση της ανατολικής πλευράς

της Μονής Λειμώνος

         Στις 09-05-1906 το Ηγουμενοσυμβούλιο (Η/Σ) της Ιεράς Μονής Λειμώνος Λέσβου έστειλε στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως την παρακάτω επιστολή: «Γνωστόν ότι το κτίριον της ιεράς Μετανοίας, το ουχί μικρόν χρόνον υπάρξεως και ζωής αριθμούν, κατάπτωσιν σύσσωμον επαπειλεί, αι τε κατ' έτος εκθέσεις των επί της εξελέγξεως επιτρόπων αναφέρουσιν και την άμεσον λήψιν των αναγκαίων μέτρων συνιστώσι [....]. Ως άλλο ξίφος Δαμοκλέους υπέρ των κεφαλών ημών επικρεμάμενον βλέπομεν, εις στηλωμάτων υποστυλώσεις προσφεύγομεν και με φόβον την βόρειαν πλευράν ατενίζομεν [....].

         Το άφευκτον και αναπόφευκτον του πράγματος, τα εις τον αέρα κατ' έτος χάριν επισκευών δαπανώμενα ποσά ουχί ασήμαντα [....] και μας ηνάγκασε να προστρέξωμεν.... εις τα φώτα και τας συμβουλάς του εν Μυτιλήνη Αρχιτέκτονος κ. Ασημάκη Φούσκα. Ο ειρημένος διπλωματούχος επιμελημένως και επισταμένως το οικοδόμημα εξετάσας, συνωμολόγησε το τε σαθρόν και ετοιμόρροπον αυτού, ως και την άμεσον ανάγκην επισκευής  και επιδιορθώσεως [....]. Ο αυτός έντιμος επιστήμων υπ' όψιν  το πολυδάπανον λαβών,  συνέστησεν επίσης το τμητόν του έργου και δη την εκ βάθρων κατεδάφισιν και ανέγερσιν πρώτον μίας πλευράς, προϋπολόγισε δε τα έξοδα εις λίρας τουρκικάς 1600. Σημειωτέον ότι τα λοιπά μέρη πολύ κατωτέραν δαπάνην θα επαιτήσωσι και τούτο διότι διά του υλικού της πρώτης πολλών άλλων η πλήρης και τελεία επισκευή θα επιτευχθή. Την αίτησιν ημών αυτήν καθυποβάλλοντες τη πολυσεβάστω ημίν Υμ. Θ. Παναγιότητι και την διαβεβαίωσιν ότι και όλοι οι πατέρες δεν θα υστερήσωσιν εις την του οβελού καταβολήν, ως και ότι αμέριστον την παρά πάσι τοις δυναμένοις βοηθήσαι προσπάθειαν αυτών θα καταβάλωσι....».

         Το Φεβρουάριο του 1907 «Συνέστη ιδιαίτερον επί τη ανεγέρσει της Μονής Ταμείον ως και ιδιαιτέρα  επι τω σκοπώ αυτώ Επιτροπή».

         Στην αρχή του 1908 το Η/Σ της Μονής και ο μητροπολίτης Μηθύμνης έστειλαν αναφορά  στο Πατριαρχείο για τις επισκευές. Μετά τη θετική απάντηση ο μητροπολίτης Στέφανος, τον Απρίλιο, συγκάλεσε  σύσκεψη για το θέμα αυτό, όπου ορίστηκε και επιτροπή από τους: Δημήτριο Γκαγκανέλη, Νικόλαο Χατζηγεωργίου, Μιχαήλ Λογιώτατο και τον αρχιτέκτονα Δημήτριο Ντέλιο-Κάλφα.

         Η επιτροπή κατέθεσε λεπτομερή-αναλυτική έκθεση την οποίαν έστειλαν στο Πατριαρχείο στις 04-06-1908. Τα κύρια στοιχεία της έκθεσης είναι ότι χρειάζεται επισκευή όλη η Μονή και η δαπάνη είναι μεγάλη, θα οικοδομηθή πρώτα η ανατολική πλευρά, στη νέα πλευρά «θα υψωθή και το κωδωνοστάσιον» και η δαπάνη για την ανατολική πλευρά και το κωδωνοστάσιο θα ανέλθει «ως έγγιστα» εις 198.248 γρόσια.

         Στις αρχές Απριλίου του 1908 το Η/Σ είχε στείλει, στην  Πόλη,  στον π. Πατριάρχη Ιεροσολύμων (Νικόδημο) επιστολή στην οποία, μεταξύ άλλων, έγραφε: «.......Ναι,  Μακαριώτατε, τούτο είναι το ζήτημα το οποίον απορροφά όλας τας σκέψεις μας, αυτό είναι το ζήτημα διά το οποίον και νύκτα και ημέρα σκεπτόμεθα. Και θα ήτο ουχί τόσο δύσκολος και επίπονος η λύσις του ζητήματος, αν υπήρχε το χρήμα. Δυστυχώς, το χρήμα το εις πάσαν επιχείρησιν κυριαρχούν....ελλείπει. Η έλλειψις, όμως, του χρήματος, του κυρίου τούτου μοχλού, Μακαριώτατε, δεν μας απήλπισεν ούτε μας απελπίζει, διότι γνωρίζομεν ότι πολλά έργα αρχίσαντα εκ του μηδενός εις αίσιον έφθασαν πέρας, διότι ηυτύχησαν να τύχωσι της συνδρομής και αρωγής των ανδρών εκείνων, ους η θεία Πρόνοια μόνον διά τας τοιαύτας περιστάσεις ώρισε [....]. Συνίσταται δε η ζητουμένη συνδρομή εις τούτο· να συντάξωμεν, δηλαδή, αναφοράν  προς την Α. Μ. τον Τσάρον, επικαλούμενοι την Αυτοκρατορικήν του μεγαλοδωρίαν, εν αναφορά να αναφέρηται ότι και ο σεπτός πάππος του, την Μονήν, υπό σεισμού παθούσαν εβοήθησε. Την αναφοράν αυτήν ρωσιστί συντεταγμένην και υπογεγραμμένην υφ' ημών να καθυποβάλωμεν τη Υμ. Θ. Μακαριότητι, η Υμ. δε Θ. Μακαριότης διά των μέσων τα οποία διαθέτει να ενεργήση να εισαχθή και παρουσιασθή η αναφορά εις την Α. Μ. τον Τσάρον». Αξίζει, νομίζω, ν' αναφέρουμε ότι ο Πατριάρχης είχε απομακρυνθεί για τη φιλορωσική του πολιτική.

         Τον Απρίλιο (09-04-1909) στέλνει το Η/Σ  στο μητροπολίτη Μηθύμνης Στέφανο επιστολή, στην οποία αναφέρει ότι δεν πρόκειται περί γενικής επισκευής της Μονής, αλλά στην εκ βάθρων ανέγερση της ανατολικής πλευράς, ότι το αρχικό σχέδιο διά το οποίο, μετά του κωδωνοστασίου, προϋπολογίστηκε δαπάνη 198.248 γροσίων, ως πολυτελές και πολυδάπανο εγκαταλείφθηκε, ότι νέο σχέδιο έγινε από  τον Ιάκωβο Αριστάρχη Βέη, αρχιμηχανικό του Νομού Αρχιπελάγους,  ότι αι εις χρήμα συνδρομές των πατέρων δε θα λείψουν, ότι ένεκα της «ευνοϊκής χρονιάς» δε θα χρειαστεί να πάρουν μεγάλο δάνειο και ότι έχουν αντίκρισμα διά την χρεολυτική απόσβεση τα έσοδα από το ελαιοφόρο κτήμα της «Κλοπεδής». Επιστολές για βοήθεια έστειλαν σε πολλούς.

         Στο τέλος του 1909 λαμβάνουν Πατριαρχική επιστολή με την οποίαν «ζητούνται παρά της Ιεράς Μονής, προτάσει της Μοναστηριακής Επιτροπής, πλείονες και σαφέστεραι πληροφορίαι περί της αποφασισθείσης εκ θεμελίων ανεγέρσεως της ανατολικής πλευράς, ως και του συναφθησομένου δανείου». Εν τω μεταξύ έκαναν δαπάνες για κατασκευή φούρνου, επισκευή κελιών, κατασκευή ελαιοαποθήκης, αίθουσα υποδοχής κι άλλες.

         Και ενώ προσπαθούν να επισκευάσουν τα κτίρια της Μονής, το Φεβρουάριο του 1912 καίγεται ολοσχερώς η εκκλησία της Γυναικείας Μονής, η εκκλησία της Παναγιάς της Μυρσινιώτισσας. Όλα καθυστερούν.

         Η ανοικοδόμηση της ανατολικής πλευράς άρχισε στην αρχή του 1915 και τελείωσε το 1917. Δούλεψε πολύς κόσμος (πάνω από 40 τεχνίτες και εργάτες). Για την κατεδάφιση, μόνο, χρειάστηκαν 263 ημερομίσθια. Αρχιεργάτης ήταν ο Γεώργιος Αλεξίου, ξοδεύθηκαν, μέχρι το 1917, 67.000 δραχμές και αγοράστηκαν, τα αναφέρουμε ενδεικτικά, 162.000 νεμέδες, 1772 καντάρια ασβέστης και 18.400 κεραμίδια. Το ημερομίσθιο ήταν 3-5 δραχμές και ο αρχιεργάτης έπαιρνε 6 δρχ.

                                                          Δημήτριος Χατζηλίας

                      π. Προϊστάμενος Δ/σης Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος-Νομικός-Πολιτικός Επιστήμων

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
24 Μαιου 2019
24 Μαιου 2019
24 Μαιου 2019
24 Μαιου 2019
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ

  Στούμπος Χ. Γιώργος
  Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων & Παίδων
  Συνεργάτης Νοσοκομείων Metropolitan-Βιοκλινικη-
  Ιατρικό Διαβαλκανικό
  Καβέτσου 3 - 1ος όροφος
  τηλ. 22510 27757& 6940888555
 • Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180

  ΙΑΤΡΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ Χ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ *PapTest*Κυτταρολογική εξέτασηούρων,πτυέλων,υγρών*FNA επιφανειακών οργάνων &θέσεων*Επανεκτιμήσεις πλακιδίων
  Καβέτσου 29- τηλ.22510 24860 κιν.6932512560
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

  ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ Η. ΚΟΥΝΙΑΡΕΛΛΗ
  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
  Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές
  Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1(π Μ Βρετάνια)
  τηλ.2251028512 6936447893

  ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

  ΜΠΑΝΤΑΒΑΝΗΣ Ι. ΓΙΩΡΓΟΣ
  Δρ Ιατρικής Σχολής Παν.Πατρών
  ΕΡΕΣΟΥ 2,1ος όροφος
  ΤΗΛ:22510-37390
  κιν:6974956279
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • auto GARAGE

  ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΖΕΪΜΠΕΚΗΣ
  ΠΑΓΑΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  ΤΗΛ:22510-48144 6972107700

  Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΡΑ