ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Κυριακη 21 Απριλιου 2019
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Βιβλιοφάγος

7 Αυγουστου 2018

«Αυτόνομες καρδιές»       

Του David Foenkinos

Μετάφραση: Μαρία Μουρκούση

Εκδόσεις «Κασταλία»

Τιμή: 13,50 ευρώ

Το σχέδιο ήταν να φορέσουν στους μπάτσους τις ίδιες τους τις χειροπέδες.

Όμως, αυτοί οι δύο δεν είχαν.

Οι χειροπέδες βρίσκονται στην καρδιά του δράματος.

Αργότερα, εκείνη θα πει ότι, αν οι αστυνομικοί είχαν πάνω τους χειροπέδες, δεν θα είχε συμβεί τίποτα απ' όσα έγιναν μετά.

Εκείνος κι εκείνη θα μπορούσαν να είναι κάτι σαν τους Μπόνι και Κλάιντ του σήμερα, με τη διαφορά ότι η δική τους ιστορία ξεφεύγει από το τυπικό πλαίσιο δύο απλών κακοποιών. Είναι δύο νεαροί εραστές-φονιάδες, που ζουν μια ιστορία αγάπης πέρα από τα συνηθισμένα. Εκείνον κι εκείνη τους ενώνει ένας ακραίος δεσμός, που ισορροπεί επικίνδυνα ανάμεσα στη λατρεία του ερωτικού αντικειμένου και την εξιδανίκευση μιας μπερδεμένης ιδεολογίας περί κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στο πέμπτο μυθιστόρημά του, ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας David Foenkinos ξετυλίγει, με τον δικό του πάντα κινηματογραφικό τρόπο, το κουβάρι των ανθρώπινων σχέσεων μέσα από την πάλη των τάξεων, καταθέτοντας θραύσματα αναμνήσεων της δικής του επαναστατημένης νεότητας.

Γνωστός στο ελληνικό κοινό από το τρίτο του μυθιστόρημα «Το ερωτικό δυναμικό της γυναίκας μου» (βραβείο Roger-Nimier, 2004) που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κασταλία το 2006, ο David Foenkinos έκανε αισθητή την παρουσία του στα γαλλικά γράμματα το 2001, όταν κέρδισε το βραβείο Francois Mauriac της Γαλλικής Ακαδημίας για το βιβλίο του «Inversion de l'idiotie». To 2007, απέσπασε το βραβείο Giono για το μυθιστόρημά του «Qui se souvient de David Foenkinos». Μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει περισσότερα από οκτώ βιβλία και κινηματογραφικά σενάρια, ενώ τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δεκαπέντε χώρες.

        

«Γράμματα στον Σαμ»      

Του Daniel Gottlieb

Μετάφραση: Διονύσης Γιαννάτος

Τιμή: 16,50 ευρώ      

«Τι άλλο είναι ο άνθρωπος παρά ένα πανδοχείο / Κάθε πρωινό και μια άφιξη καινούργια»: με αυτούς τους στίχους του Τζελαλαντίν Ρουμί κλείνει το βιβλίο του «Γράμματα στον Σαμ» ο Ντάνιελ Γκότλιμπ, φημισμένος αμερικανός ψυχολόγος και θεραπευτής οικογένειας.

Δεν θα μπορούσε ίσως να βρεθεί πιο ταιριαστός επίλογος γι' αυτό το θαυμαστό βιβλίο: μέσα από τα σύντομα κεφάλαιά του παρελαύνουν δεκάδες θέματα, οικεία μεν, αλλά δοσμένα με την ιδιαίτερη, διεισδυτική ματιά ενός ειδικού που παρατηρεί τον κόσμο γύρω του και θέλει να μεταδώσει με λόγια απλά τις σκέψεις του για θέματα αιώνια, όπως οι σχέσεις με τους γονείς, ο έρωτας, η αρρώστια και ο θάνατος.

Ο συγγραφέας, μετά από ένα παρ' ολίγο θανατηφόρο ατύχημα, είναι τετραπληγικός. Ο Σαμ, στον οποίο απευθύνει τα γράμματα αυτά, είναι ο εγγονός του, που όταν ήταν 14 μηνών, οι γονείς του ανακάλυψαν ότι έχει μια μορφή αυτισμού (έχεις αυτισμό, δεν είσαι αυτιστικός, του γράφει ο παππούς του, κάνοντας μια λεπτή αλλά καίρια διάκριση).

Η προσωπική βίωση των θεμάτων με τα οποία καταπιάνεται, κάνει το βιβλίο να διαβάζεται σαν μυθιστόρημα, γεμάτο ζωντανούς χαρακτήρες που πασχίζουν να επικοινωνήσουν, έστω κι αν δεν το καταφέρνουν πάντοτε. Όμως, είναι ακριβώς η πάλη με τις αντιξοότητες μιας βαριάς αναπηρίας και η απίστευτη θέληση με την οποία ο συγγραφέας έστησε πάλι τη ζωή του μετά το ατύχημα, που κάνει το βιβλίο αυτό τόσο φωτεινό και αισιόδοξο.

Τρυφερό, αφοπλιστικό, προσφέρει μια μοναδική και συγχρόνως πανανθρώπινη ματιά στο ερώτημα τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

 

«Διηνεκές ημερολόγιο»

Του Ανασ. Πατσιλινάκου

Εκδόσεις «Κέδρος»

Τιμή: 11,00 ευρώ

Αν, όταν πέσει το βλέμμα σου σε ένα ημερολόγιο, στις σελίδες του οποίου έχουν καταγραφεί ανθρώπινοι χαρακτήρες, ιστορίες, γεννήσεις, θάνατοι, ήθη, πάθη, λάθη και αισθήματα, το αρπάζεις με τη μία και δεν το αφήνεις από τα χέρια σου...

Αν πιστεύεις ότι ο χρόνος είναι μια επινόηση του γερο-Θεού, που μας χαϊδολογά και μας ταλαιπωρεί αέναα...

Αν οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι ίαμα για σένα, αλλά σου προκαλούν υπαρξιακό στρες, καθότι πιστεύεις ότι οι άλλοι δεν είναι αυτό που λέμε πραγματικοί, αλλά τόσο, μα τόσο προσωπικά αληθινοί...

Αν η ζωή είναι γλυκόπικρη και κάθε δίποδο πλάσμα, με πρώτο εσένα, προκειμένου να μη χαθεί στη λησμονιά, κάνει τα πικρά γλυκά...

Αν δεν ξέρεις τι είσαι, πού πας, πότε και πού θα επιστρέψεις, όταν διαβάζεις ιστορίες φανφαρόνων γραφιάδων...

Αν αναζητάς μια νέα προοπτική ζωής και στο μεταξύ λύνουν και δένουν ξεκούδουνοι μύθοι για το καλό και το κακό, για το σωστό και το λάθος, για αυτό που πρέπει και για αυτό που δεν πρέπει...

Αν νομίζεις ότι συμβαίνει έστω ένα από τα παραπάνω μέσα σου και γύρω σου, αυτό σημαίνει ότι κρατάς ένα ημερολόγιο σοφό για σένα και κουτό για οποιονδήποτε άλλο. Αν, πάλι, τολμήσεις να περιηγηθείς στις σελίδες αυτού του ημερολογίου, τότε θα ασχοληθείς και θα ξανασχοληθείς μαζί του...

 

«Το τσόφλι. Δώδεκα ζεύγη πεζών»

Της Βίκυς Κοσμοπούλου

Εκδόσεις «Κέδρος»

Τιμή: 11,00 ευρώ

Τρεις χιλιάδες εξακόσιοι εργάτες εκτελούν πρόθυμα την τελευταία εντολή.

«Εργάζονται συστηματικά στο μεγάλο ρολόι. [...] κι όλο πεισμώνουν, κι όλο πιστεύουν πως το τσόφλι θα κλείσει, πως ο Χρόνος θα λιποτακτήσει, πως θα μείνει πάλι απ' έξω να τριγυρνά με την τροτέζα του [...]»*

* Σύμφωνα με τον μύθο, ο Χρόνος και η Ανάγκη περιελίσσονταν γύρω από το κοσμικό αυγό και το έσπασαν για να σχηματιστεί το ταξινομημένο σύμπαν - η γη, ο ουρανός και η θάλασσα.

Είκοσι τέσσερα πεζά. Δώδεκα ζεύγη σε διάλογο για την ανάγκη όσων βρίσκονται στο τσόφλι να επιστρέφουν στον χρόνο· να νιώσουν ασφάλεια, να διορθώσουν λάθη, να λυτρωθούν, να γιατρευτούν, να ερωτευτούν ξανά, να αλωθούν, να βρουν σημείο αναφοράς, την έμπνευση αλλά και την πρώτη σκέψη.

H κόρη και ο γαμπρός της Βενετίας, ο Βίκτορας κι ένας μοναχός, ο Παύλος Αναγνώστου και κάποιος ταξιδιώτης, η Ρενάτα Σκαρλάτου και η Άννα, τρεις συγγραφείς, ο Ξενοφών κι ένας «καμικάζι», η Δέσποινα κι ένα ζευγάρι, ο Άγγελος Ασλάνογλου και η Vicenta, ο Λάζαρος και μια ξενιτεμένη, μια «σταχτοπούτα» και η Μαρτίριο Άλμπα, όλοι ζητούν επανεκκίνηση. Κάτι αλλιώτικο, όμως, συμβαίνει με την Αντιγόνη και την Εύα.

Πάντως ο Χρόνος δίνει σε όλους μια υπόσχεση.

 

«Η ανατομία ενός σκανδάλου»

Της Sarah Vaughan

Μετάφραση: Βιολέττα Ζεύκη

Εκδόσεις «Διόπτρα»

Τιμή: 16,60 ευρώ

Κάποιες φορές είναι καλύτερο να μην ξέρεις...

O Τζέιμς φαίνεται να τα έχει όλα: είναι όμορφος, χαρισματικός, καλός πατέρας και επιτυχημένο δημόσιο πρόσωπο. Κι όμως, κατηγορείται για ένα φοβερό έγκλημα...

Η γυναίκα του, Σόφι, είναι πεπεισμένη πως είναι αθώος.

Αλλά η Κέιτ, η δημόσια κατήγορος που έχει αναλάβει την υπόθεση, έχει κάθε λόγο να πιστεύει το αντίθετο. Είναι βέβαιη πως ο Τζέιμς είναι ένοχος και είναι αποφασισμένη να τον κάνει να πληρώσει.

Ποια έχει δίκιο και ποια άδικο; Η σύζυγος, που παλεύει να σώσει την υπόληψη του αγαπημένου της και να προστατέψει την οικογένειά της, ή μήπως η ενάγουσα δικηγόρος που πιστεύει πως η δικαιοσύνη έπρεπε να έχει αποδοθεί εδώ και καιρό;

Δύο γυναίκες βρίσκονται σ' έναν κυκεώνα γεγονότων, που περιλαμβάνουν ερωτικά σκάνδαλα, πολιτική, φαντάσματα του παρελθόντος, διαφθορά και ηθικά διλήμματα. Μόνο μία θα δικαιωθεί...

 

«Διαλογισμός εύκολα και αποτελεσματικά»

Της Light Watkins

Μετάφραση: Σοφία Ανδρεοπούλου

Εκδόσεις «Διόπτρα»

Πώς να επιτύχετε τον διαλογισμό χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και χωρίς κόπο! Με εξαιρετικά αποτελέσματα για την ηρεμία του πνεύματος, διαύγεια και καλή υγεία.

Πολλοί προσπαθούμε να κάνουμε διαλογισμό, έχοντας ακούσει για τα οφέλη της πρακτικής αυτής. Οι απόπειρές μας, όμως, δεν είναι πάντα επιτυχημένες. Υπάρχουν πολλές λανθασμένες πεποιθήσεις που περιορίζουν τις προσπάθειές μας, όπως:

-Η στάση του λωτού είναι υποχρεωτική.

-Οι συνθήκες που επικρατούν στον χώρο πρέπει να είναι τέλειες.

-Είναι πολύ δύσκολος και απαιτεί αρκετό χρόνο.

-Δεν έχω την κατάλληλη διάθεση.

Αν τον κατανοήσουμε και τον εφαρμόσουμε σωστά, ο διαλογισμός θα είναι εύκολος, χαλαρωτικός και θα μας κάνει να νιώθουμε άνετα. Στο βιβλίο που κρατάτε, ο κορυφαίος δάσκαλος διαλογισμού Light Watkins παρέχει όλα τα μέσα ώστε να γίνει εύκολος, καταρρίπτει τους μεγαλύτερους μύθους και παρεξηγήσεις γύρω από την εφαρμογή του και μοιράζεται μαζί μας μυστικά και πρακτικές, ώστε να εντρυφήσουμε σε αυτή την αρχαία μέθοδο.

Με τη νέα τεχνική που παρουσιάζει ο συγγραφέας, υπόσχεται ότι όλοι μπορούμε, χωρίς κόπο, χωρίς δυσκολία, να κάνουμε διαλογισμό με εξαιρετικά αποτελέσματα για να πετύχουμε ηρεμία πνεύματος, διαύγεια και καλή υγεία. Εσείς απλώς εφαρμόστε την!

 

«Το τίμημα»

Της Σοφίας Ντούπη

Εκδόσεις «Ωκεανός»

Τιμή: 15,90 ευρώ

Ποιος είναι ο δράστης που ευθύνεται για την απόπειρα εναντίον του υφυπουργού; Ποια η αιτία; Και ποια η σχέση του Μοντεσκιέ με το θύμα... τον θύτη... και το έγκλημα; Πώς εμπλέκεται ο Πέτρος, ένας αστυνομικός που έχει αποταχθεί από το Σώμα, στην υπόθεση; Θα καταφέρει να βάλει σε τάξη το σκόρπιο του μυαλό, τον πόνο και την απόλυτη εξάρτησή του απ' το ποτό;

Τί θα μετρήσει περισσότερο για κείνον, η φιλία ή η δικαιοσύνη; Τα διλήμματά του θα περιπλέξουν ακόμη περισσότερο, η μοίρα με τα παιχνίδια της, αλλά και η δικαιοσύνη, που δεν αποδίδεται πάντα, συνθέτοντας έτσι ένα σκηνικό που το καθορίζουν η αμφιβολία και τα αναπάντητα ερωτήματα. Θα μπορέσει τελικά να βρει τις απαντήσεις; Θα είναι δίκαιες οι λύσεις που θα φέρουν την τελική κάθαρση;

 

«Όλα τα λάθος σήμερα»

Του Ελάν Μαστάι

Εκδόσεις «Ωκεανός»

Τιμή: 15,90 ευρώ

Γνωρίζετε πώς φαντάζονταν το μέλλον όσοι ζούσαν το 1950; Ε, λοιπόν, το μέλλον αυτό συνέβη! Στα 2016 του Τομ Μπάρεν, η ανθρωπότητα ευημερεί σε έναν τεχνολογικό ουτοπικό παράδεισο, με ιπτάμενα αυτοκίνητα, κυλιόμενους διαδρόμους στα πεζοδρόμια και σεληνιακές βάσεις, έναν παράδεισο όπου τα αβοκάντο δεν σαπίζουν ποτέ και το πανκ ροκ ουδέποτε υπήρξε, επειδή ήταν περιττό.

Μόνο που σε αυτόν τον λαμπερό, ιδανικό κόσμο, ο Τομ νιώθει σαν ψάρι έξω από το νερό· και αυτό πριν έρθουν τα πάνω-κάτω στη ζωή του.

Απόλυτα σοκαρισμένος από ένα μοιραίο σφάλμα, παίρνει μια απερίσκεπτη απόφαση, που αλλάζει δραματικά όχι μόνο τη ζωή του, αλλά και ολόκληρη τη συμπαντική δομή. Ύστερα από μια κακοτυχία κατά το χρονικό ταξίδι του, ο Τομ καταλήγει στο δικό μας 2016, αυτό που θεωρούμε εμείς ως τον αληθινό κόσμο. Για τον Τομ, η συνήθης πραγματικότητά μας μοιάζει με δυστοπική, άγονη γη.

Όταν, όμως, ανακαλύπτει απροσδόκητα όμορφες εκδοχές της οικογένειάς του, της καριέρας του και ίσως της αδερφής ψυχής του, ο Τομ πρέπει να πάρει μια απόφαση. Να διορθώσει τη ροή της ιστορίας, επαναφέροντας στην πραγματικότητα το ουτοπικό σύμπαν του ή να προσπαθήσει να χτίσει μια καινούργια ζωή στη χαοτική, απρόβλεπτη πραγματικότητά μας;

 

«Ο στοιχειοχαράκτης»

Του Κερασίδη Σίμου

Εκδόσεις «Ωκεανός»

Τιμή: 17,90 ευρώ

Ο Μανουήλ Ντρέτος, γιός Γιαννιώτη αργυροχόου, θα σταλεί για σπουδές στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες με όνειρο να επιστρέψει στην τουρκοκρατούμενη γενέτειρά του σαν ελευθερωτής. Όμως, η μοίρα έχει άλλα σχέδια γι' αυτόν. Θα τον κερδίσει η τέχνη της τυπογραφίας και θ' ασχοληθεί με τη στοιχειοχάραξη και την τυπογραφία. Είκοσι δύο ετών ο Μανουήλ μετακινείται στη Μεσευρώπη, εργάζεται σκληρά και δημιουργεί αριστουργήματα. Ο μονάρχης της Αυστρίας θα τον καλέσει στο παλάτι του. Στη Βιέννη θα ερωτευθεί την ωραία Ολιβέρα, αλλά σκοτεινές δυνάμεις θα τον αποσπάσουν από την αγκαλιά της και θα τον αναγκάσουν να περιπλανηθεί από τις ισχυρές πόλεις της Ευρώπης μέχρι τη ρωσική πρωτεύουσα, όπου θα γνωρίσει τον πανίσχυρο τσάρο Νικόλαο Α'. Θα κατορθώσει ο Μανουήλ να επιστρέψει στη Βιέννη και να βρει την Ολιβέρα; Θα μπορέσουν να μετοικήσουν στην Ήπειρο μέσα στη λαίλαπα του πολέμου που ξεσπά το 1853 στην Κριμαία;

Ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην εποχή της βιομηχανικής επανάστασης και της εξέγερσης των εθνών. Μια ιστορία επιβίωσης ανάμεσα στα πλοκάμια μυστικών οργανώσεων, ένας αγώνας οικονομικής επικράτησης στις διεθνείς αγορές. Αλλά κι ένα ταξίδι στα γλυκά μονοπάτια του έρωτα και στον μαγικό κόσμο της τυπογραφίας.

 

= == == =  = = = = = == =  == = = == = = ==

 

Βιβλιοπαρουσίαση

Εποχικός Μεταβολισμός              

                                                          Του Στρ. Βακουλή

 

Η βιβλιοπαρουσίαση του «Εποχικού Μεταβολισμού» θα γίνει στις 8 τρεχ., 8 το βράδυ, στη Δημοτική Πινακοθήκη. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Παναγιώτης Γρηγορίου.

Παράλληλα με την παρουσίαση, ο Στ. Βακουλής θα εκθέσει έργα ζωγραφικής στον ίδιο χώρο, τα οποία δεν θα πωλούνται.

Το βιβλίο βρίσκεται ήδη στις προθήκες του βιβλιοπωλείου της Κλειώς Χατζηδανιήλ.

Για το παρθενικό ξεκίνημα του Στ. Βακουλή και το πρώτο του βιβλίο «Εποχικός Μεταβολισμός» είπαν:

«Ο συγγραφέας αφήνει τον αναγνώστη να σκεφτεί, να προβληματιστεί, να στοχαστεί κι αν μπορεί να βρει εκείνος την απάντηση στα ερωτήματα που θέτονται. Έτοιμες απαντήσεις δεν υπάρχουν.

Αυτή είναι η πρωτοτυπία και ο προσωπικός λόγος του διηγηματογράφου Στρατή Βακουλή, παλιού αερολιμενάρχη Μυτιλήνης.

Για να δώσουμε και ένα «στίγμα» της ζωής του, που πιθανόν κι αυτό να συνδέεται με την υφή των λογοτεχνικών αναζητήσεών του:

«Απλωμένος ουρανός πάνωθέ του και συγκεκριμένοι κανόνες και περιορισμοί στο ελεγχόμενο έδαφος».

Π. Παρασκευαΐδης

 

«Στα πέντε κεφάλαια του βιβλίου του Στρατή Βακουλή με τίτλο «Εποχικός Μεταβολισμός» παρουσιάζεται ο προβληματισμός του συγγραφέα πάνω σε θέματα διαχρονικά (έρωτας, συζυγικές σχέσεις, φιλία, συγγένεια) με φιλοσοφική διάθεση και προσωπική θεώρηση, πράγμα που οδηγεί τον αναγνώστη στους δικούς του προβληματισμούς σε θέματα που τα θεωρούσε δεδομένα και μη επιδεχόμενα αμφισβήτησης.

Τα κείμενα διαβάζονται απνευστί χάρη στους θεατρικούς διάλογους, την παραστατικότητα της αφήγησης και την αληθοφάνεια, παρόλες τις κάποιες υπερβολές.

Και μόνο ο πηγαίος προβληματισμός και η φιλοσοφική διάθεση σε καθημερινά θέματα κάνουν τα κείμενα ελκυστικά».

Ηλίας Β. Παπαγεωργίου,

δρ. Φιλολογίας

 

«Διαβάζοντας το διήγημα του πρωτοεμφανιζόμενου Στρατή Βακουλή στάθηκα σε δύο σημεία: στην ξεκάθαρη, επίμονη, έντονη πρόθεση του συγγραφέα να εκφράσει μέσω των αφηγητών του τα υπαρξιακά, φιλοσοφικά, κοινωνιολογικά πιστεύω και τις αγωνίες του και την πετυχημένη δημιουργία ενός σκηνικού αγωνίας-σασπένς, που συχνά καταλήγει σ' ένα απρόβλεπτο τέλος».

Παναγιώτης Σκορδάς

 

 

Κώστα Γ. Μίσσιου

Η γειτονιά μου ο Άγιος Συμεών Μυτιλήνης

Καλαίσθητα τυπωμένο το βιβλίο τούτο του πολυγραφότατου Κώστα Μίσσιου, μας το πρόσφερε γεμάτο θύμησες, πολυκύμαντες και αλησμόνητες.

Κείμενα έντεχνης λογοτεχνικότητας, συνοδευόμενα με εκτενείς ερμηνευτικές υποσημειώσεις, που οδηγούν τον αναγνώστη στην αποκρυπτογράφηση των περασμένων καιρών και στην αναβίωση των όμορφων αναμνήσεων.

Διάχυτος ο ρομαντισμός, με τη μορφή του γειτονικού κόσμου, καθώς αναβλύζει από τις αγνές πηγές της συναισθηματικής έκφρασης, που τη χαρακτηρίζει η ευρωστία της θύμησης και το πάθος μέσα από τα οικήματα, τους δρόμους και τα παραδρόμια.

Συνθέτει με τέχνη ο συγγραφέας και με αφηγηματική ζωντάνια και προπαντός με ήρεμη σαφέστατη αντικειμενικότητα, θύμησες της περασμένης πραγματικότητας από τον συμβολισμό εθίμων και παραδόσεων, ακόμα και θρύλων στα αιώνιά τους διδάγματα.

Ο γειτονικός αυτός χώρος περιγράφεται με μεθοδολογική επάρκεια και σταθερότητα και παράλληλα προσεγγίζεται με το χάρισμα της ευπλασίας και της ευλυγισίας.

Οι άνθρωποι φωτογραφίζονται με όλα τα χρώματα των χαρακτηριστικών τους και συχνά μέσα από πολλαπλές και πολυσήμαντες αναγνώσεις.

Παρόλο που ο συγγραφέας αναφέρεται σ' όλη την έκταση του βιβλίου του σε προσωπικά βιώματα, εμβόλιμες εξιστορήσεις, ζωντανές και ζωηρές αδιάλειπτα, δεν ατονεί σε καμιά περίπτωση το αναγνωστικό ενδιαφέρον.

Κι αυτό, γιατί ο συνεκτικός παράγοντας του κειμένου κάνει τον θεματικό άξονα να δραστηριοποιείται σε διαστάσεις έντεχνης αφηγηματικής ροής.

Τόποι και πρόσωπα, γεγονότα και περιστατικά, ομορφιές και αναφτερώματα, όλα, περνούν μέσα από μια περιγραφική δυναμική και μια πετυχημένη προσπάθεια προβολής του χώρου και των ανθρώπων.

Ο συγγραφέας, άνθρωπος με πλούσια συναισθήματα και με άμετρη αγάπη για τη γενέτειρά του, ξέχωρα τη γειτονιά του «Άγιος Συμεών Μυτιλήνης», αναφέρεται με συγκίνηση σε γεγονότα οικογενειακής και κοινωνικής ζωής, σε πρόσωπα οικεία με φυσιολογική παραστατικότητα, έτσι, που κάνει τον αναγνώστη να διαβάζει το βιβλίο με ολοένα αυξημένο ενδιαφέρον.

Ο πλούσιος φωτογραφικός διάκοσμος ασφαλώς συμβάλλει ουσιαστικά στην επιτυχία του έργου.

Στρατής Μισγίρης

Καλλονή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
19 Απριλιου 2019
19 Απριλιου 2019
19 Απριλιου 2019
19 Απριλιου 2019
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ

  Στούμπος Χ. Γιώργος
  Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων & Παίδων
  Συνεργάτης Νοσοκομείων Metropolitan-Βιοκλινικη-
  Ιατρικό Διαβαλκανικό
  Καβέτσου 3 - 1ος όροφος
  τηλ. 22510 27757& 6940888555
 • Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180

  ΙΑΤΡΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ Χ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ *PapTest*Κυτταρολογική εξέτασηούρων,πτυέλων,υγρών*FNA επιφανειακών οργάνων &θέσεων*Επανεκτιμήσεις πλακιδίων
  Καβέτσου 29- τηλ.22510 24860 κιν.6932512560
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

  ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ Η. ΚΟΥΝΙΑΡΕΛΛΗ
  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
  Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές
  Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1(π Μ Βρετάνια)
  τηλ.2251028512 6936447893

  ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

  ΜΠΑΝΤΑΒΑΝΗΣ Ι. ΓΙΩΡΓΟΣ
  Δρ Ιατρικής Σχολής Παν.Πατρών
  ΕΡΕΣΟΥ 2,1ος όροφος
  ΤΗΛ:22510-37390
  κιν:6974956279
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • auto GARAGE

  ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΖΕΪΜΠΕΚΗΣ
  ΠΑΓΑΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  ΤΗΛ:22510-48144 6972107700

  Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΡΑ