ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Σαββατο 25 Μαιου 2019
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Βιβλιοφάγος

17 Απριλιου 2018
«Νυχτερινή ακρόαση»

«Νυχτερινή ακρόαση»

Της Ευγενίας Φακίνου

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή:16,00 ευρώ

Αρχή φόρμας

Ένα χωριό, όπου οι παππούδες μεταδίδουν στα εγγόνια τους τη μελαγχολία και τη θλίψη. Η Φεοδώρα με φι, που μεγαλώνει με αλήτικα ζώα. Η νεαρή Ελένη με τη γατίσια όραση και τη σκυλίσια ακοή. Ο Μάξιμος, που της αφηγείται υπέροχες ιστορίες φαροφυλάκων με αντίδωρο ερωτικά χάδια. Ο βίαιος χωρισμός τους. Οι δίδυμες μοδίστρες Σία και Σία με τις εμμονές τους. Ο Λουκάς, τζογαδόρος ολκής, δάσκαλος οδήγησης αλλά και ερωτικών μαθημάτων. Η Αθήνα αποκλεισμένη από τα χιόνια. Η Αμαλίτσα, ορφανή εξήντα ετών, και ο αρτοποιός «Κοσμάς ο Αιτωλός». Η νοσοκόμα «η Αντ' αυτής» και ο «Ιώβ ο υπομονετικός» με τα δελτία καιρού από τα ημερομήνια. Η παροπλισμένη λαϊκή τραγουδίστρια, που λέει πάντα το ίδιο ρεφρέν. Ο νταλικέρης «Άρχοντας της Εθνικής» και ο ερημίτης με το σκύλο του που έχει όνομα πόλης.

Άνθρωποι με ματαιωμένες ελπίδες και ακυρωμένα πάθη, στωικοί αλλά όχι παραιτημένοι, που τους συνδέει το ραδιόφωνο και οι νυχτερινές εκπομπές, στις οποίες βρίσκουν ένα αντίδοτο στη μοναξιά, μια ελπίδα για την επόμενη μέρα και την προσδοκία μιας φωτεινής ανατροπής. Η Νυχτερινή ακρόαση είναι ένα εγκώμιο στο όνειρο, στους αφηγητές φανταστικών ιστοριών και στις αγάπες που κρατάνε μια ζωή.

 

«Αραμπέσκ»

Του Αντόν Σαμάς

Μετάφραση: Χρυσούλα Παπαδοπούλου     

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή:18,00 ευρώ

Στο βιβλίο του Αραμπέσκ, ο Αντόν Σαμάς, ακολουθώντας την τεχνοτροπία των ελικοειδών αραβουργημάτων, ξετυλίγει με μαεστρία το χρονικό της οικογένειάς του και των κατοίκων της Φασούτα, ενός απομονωμένου χωριού της Γαλιλαίας, εγείροντας συγχρόνως θέματα γλωσσικής, εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας. Οι περιπέτειες, οι μετακινήσεις και οι εκτοπισμοί των μελών της οικογένειας Σαμάς από τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα ως τα τέλη του εικοστού συνδέονται άρρηκτα με τη μνήμη και τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της πολύπαθης αυτής περιοχής της Μέσης Ανατολής. Καθώς το Κράτος του Ισραήλ διαδέχεται τη Βρετανική Εντολή στην Παλαιστίνη, οι καθολικοί Άραβες κάτοικοι της Φασούτα βρίσκονται στη δίνη της χάραξης νέων συνόρων, αναγκάζονται να φύγουν, εξορίζονται, ζουν και πεθαίνουν σε αυτή «τη φλεγόμενη χώρα όπου οι λέξεις θα έπρεπε να είναι σκιές». Ο Αντόν Σαμάς έγινε ο πρώτος Άραβας που επέλεξε να γράψει ένα μυθιστόρημα στην εβραϊκή γλώσσα. Το Αραμπέσκ είναι ένα έργο που θεωρείται πλέον κλασικό, ένα σύνθετο και καθηλωτικό ανάγνωσμα που μιλάει για ανθρώπους τους οποίους ελάχιστα γνωρίζουμε: τους χριστιανούς της Παλαιστίνης. Μια αξιοσημείωτη λογοτεχνική προσθήκη στην ισραηλινή και την παγκόσμια πεζογραφία, ένα μυθιστόρημα σπαρακτικής ειλικρίνειας.

 

«Όλες μία»

Του Κωστή Γκιμοσούλη

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή:12,72 ευρώ

Αρχή φόρμας

Όλα τα ποτάμια καταλήγουν στη θάλασσα και εσύ στη γυναίκα που έφτιαξες μέσα στο κεφάλι σου. Δεν «απατάς» κανέναν. Μονάχα τον εαυτό σου. Όλες είναι μία. Ή καμία, όπως λέει ένας πειρατής. 

Γυναίκες πολλές. Από ερωμένες μέχρι τη μάνα σου. Πρόσωπα κάθε ηλικίας και απόχρωσης που πέρασαν ξυστά δίπλα σου ή ήταν νταλίκες σε μετωπική. Άμα συγχωρήσεις την ψυχή σου, τότε έχεις μια πιθανότητα να σε συγχωρήσουν κι αυτές. Φτάνει να μην ξεχνάς το ποιηματάκι: «Φρούτο περίεργο η γυναίκα / είτε μία έχεις είτε δέκα».

Από τη μια έχει ηδονή το κρύψιμο από αυτές, αδρεναλίνη το κυνήγι του θηλυκού (παρότι δεν έχει απομείνει ούτε θήραμα ούτε καραμπίνα ζωντανή), μια γαργαλιστική συνήθεια δίχως τέλος. Απ' την άλλη, γεννάει μπελάδες αυτή η ειλικρίνεια. Δεν είναι λάθος ο άλλος. Απλώς είναι διαφορετικός. Άλλοι το νιώθουν στα είκοσι. Εμένα μου πήρε πάνω από μισό αιώνα. Αλλά δεν βαριέσαι... (Όχι, δεν βαριέμαι ποτέ, γιατί ποτέ δεν είναι αργά). Μερικοί πεθαίνουν αγνοώντας τη γεύση αυτού του κόσμου. Κανείς δεν μου χρωστάει τίποτα όταν το σκέφτομαι αυτό χαλαρώνω.

 

«Ο μάστορας»

Του Μπέρναρντ Μάλαμουντ

Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά

Εκδόσεις «Καστανιώτης»

Τιμή: 19,00 ευρώ   

                                                                                                                                                                   Αρχή φόρμας

Το πλέον γνωστό και βραβευμένο έργο του Μπέρναρντ Μάλαμουντ, το αδιαφιλονίκητο αριστούργημά του, εκδίδεται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα. Ο Μάστορας είναι ένα μυθιστόρημα που έλκει την καταγωγή του από τη ρωσική παράδοση, ιδιαίτερα από τα γραπτά του Ισαάκ Μπάμπελ. Η ιστορία τοποθετείται στην τσαρική περίοδο και εκτυλίσσεται στο Κίεβο των αρχών του περασμένου αιώνα. Ο συγγραφέας παρακολουθεί την αγωνία που ταλανίζει έναν άνθρωπο, ο οποίος αίφνης αποξενώνεται και γίνεται στόχος ενός αδιανόητου μίσους, με τις κοινωνικές προκαταλήψεις αρκούντως οξυμένες. Ο Γιακόβ Μποκ, ένας Εβραίος πολυτεχνίτης, κατηγορείται για τον βάναυσο θάνατο ενός δωδεκάχρονου αγοριού ρωσικής καταγωγής. Έχοντας εγκαταλείψει το χωριό του και αποκρύπτοντας την εβραϊκή του ταυτότητα, βρίσκεται να δουλεύει από ένα καπρίτσιο της τύχης στο πλινθοποιείο ενός μέλους της αντισημιτικής οργάνωσης Μαύρες Εκατονταρχίες. Όταν το αγόρι ανακαλύπτεται νεκρό σε μια σπηλιά, έχοντας χάσει όλο το αίμα του, οι Εβραίοι κατηγορούνται για τελετουργικό φόνο. Ο πρωταγωνιστής συλλαμβάνεται και φυλακίζεται, όμως αρνείται να ομολογήσει ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει. Αγωνίζεται να αποδείξει την αθωότητά του. Αποτελεί, ουσιαστικά, τη διαχρονική ενσάρκωση όσων αντιμετωπίζουν την τυφλή δικαιοσύνη και τον αμαθή όχλο.

 

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Παρουσιάζει ο Δημήτρης

Πατίλας

ΚΩΣΤΑ Γ. ΜΙΣΣΙΟΥ,  Η ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗ...

        «Η δικιά  μου Μυτιλήνη..» είναι ο τελευταίος μέχρι στιγμής (έπεται απ' όσο γνωρίζω και συνέχεια) ο 19ος τόμος του  ιστορικού γραμματολογικού έργου του Κώστα Μίσσιου με το γενικό τίτλο: Συμβολή στην Ιστορία της Λεσβιακής Γραμματείας. Έργο μνημειώδες, ανεπανάληπτο - σημείο αναφοράς για κάθε αναζήτηση γύρω από τα Λεσβιακά Γράμματα και τον Λεσβιακό ευρύτερα πολιτισμό.       

        Στον τόμο τούτο περιλαμβάνονται κείμενα του Κώστα Μίσσιου,  δημοσιευμένα στις Μυτιληνιές εφημερίδες «Ταχυδρόμος»,   «Λεσβιακός Κήρυξ», «Στέμμα» και «Λεσβιακά Νέα» κατά διάφορα χρονικά διαστήματα από το 1958 - 1965.

         Στο πρώτο μέρος καταχωρούνται τα ρεπορτάζ του γύρω από την πνευματική, καλλιτεχνική και αθλητική κίνηση της Μυτιλήνης (ομιλίες διαλέξεις, κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, εκδόσεις βιβλίων, αθλητικές δραστηριότητες). Ο συντάκτης τους εκτός από τις απαραίτητες για ενημέρωση τού κοινού πληροφορίες, παραθέτει και δικά του, μεστά ουσίας, διαυγή κριτικά σχόλια. Τα κείμενα αυτά προσθέτουν μερικές ακόμη ψηφίδες στο επιβλητικό corpus  τού Μυτιληναϊκού πολιτισμού,  που με καιρό και  αλογάριαστο κόπο, επί τέσσερις δεκαετίες, με θαυμαστή προσήλωση μύστη,  ερευνά και αναδεικνύει.

            Στο δεύτερο μέρος φιλοξενούνται χρονογραφήματά του δημοσιευμένα στη στήλη «Με το περισκόπιο» από το 1959-1965. Εδώ ο ευαίσθητος δέκτης των μηνυμάτων της ζωής, ο ταλαντούχος,  ασκημένος λογοτέχνης Κώστας Μίσσιος (αυτή είναι η άλλη του εξίσου  ενδιαφέρουσα ιδιότητα) επιλέγει ελεύθερα και αφηγείται χαριτωμένα και θελκτικά με ποικιλία ύφους αξιοπρόσεκτα στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής της Μυτιλήνης.  

          Αξίζει να σημειωθεί ότι  ο συγγραφέας και σε τούτο το βιβλίο με ένα πλήθος παραπομπών και εκτενών υποσημειώσεων καλύπτει τυχόν απορίες των αναγνωστών περί προσώπων και πραγμάτων και επιπλέον σχολιάζει (από άλλο πνευματικό ύψος τώρα) τα όσα τότε διάβασε, είδε, άκουσε και εν λόγω έπραξε. Σκίτσα, φωτογραφίες, επιστολές, αποκόμματα εφημερίδων από το πλούσιο αρχείο του συνεισφέρουν τη δική τους εύγλωττη μαρτυρία.

             Δυο δείγματα:

      Το πρώτο σχολιάζει με εύθυμο τόνο τη μόδα των μικρών ραδιόφωνων, των τραντζίστορ (αξεσουάρ των νέων αυτής της εποχής,  όπως τα κινητά σήμερα).

«Τα μικρά ραδιοφωνάκια, τα λεγόμενα αλλιώς «τρανζίστορς» άρχισαν να πληθαίνουν και στην πόλη μας. Νεαροί συνήθως, που έχουν μια οκά... λάδι στα μαλλιά τους και το ύφος του μακαρίτη του... Τζέιμς Ντην, τα κρεμούν στον ώμο τους, τα ανοίγουν στην δια­πασών και περιφέρονται ανά τας οδούς της πόλεώς μας τέρποντας, όμως και τους συμπολίτας και τους εαυτούς των. Και φυσικά κάνοντας και το... κομμάτι τους και θαμπώνο­ντας μερικάς... Ιουλιέτας που έχουν τα μυαλά τους πάνω απ' τα... μαλλιά τους».

     Το δεύτερο: Η νεότητα και το γήρας, όπως τα αντικρίζει ο συγγραφέας σε ένα κέντρο της πόλης:

   Δύο παρέες ξεχώριζαν χτες βράδυ σε γνωστό κέντρο της πόλεώς μας. Η μια αποτελείτο από νεαρούς, η άλλη από απόμαχους της ζωής. Ζωηρά και σφριγηλά τα νιάτα, μαραμένα και άκεφα τα γηρατειά. Λαμπερά μάτια, φωτεινά βλέμματα, δυνατή κουβέντα, μαύρα μαλλιά απ' την μια πλευρά, κι' από την άλλη η κούραση, η ήσυχη κουβέντα,  το νυσταγμένο βλέμμα, τα χιονισμένα μαλλιά. Κάτι έλεγαν οι νέοι και με το πάθος που δίνει η νεανική ζωή... φουρτούνα σήκωναν στη συζήτησή τους κι οι γηραλέοι συμπολίτες με τα πούρα στο στόμα και την λεμονάδα μπροστά τους έστρεφαν όλοι τα μάτια τους κοίταζαν προς τα κει με... ζήλια, ανάμιχτη με αγάπη ίσως και αναμνήσεις!

          

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΚΟΡΔΑ

                         ΑΔΙΑΝΤΡΟΠΑ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ

Λαογραφικές συλλογές: Βάσου Βόμβα

και Ακίνδυνου Σκωπτικού

 

Naturalia non sunt turpia (Tα φυσικά πράγματα δεν είναι αισχρά) 

      Αφόρμηση για τη δημιουργία αυτού του  τρίτου κατά σειρά βιβλίου τού Παναγιώτη Σκορδά, εν ενεργεία διδάκτορα φιλολογίας, υπήρξαν οι δυο αδημοσίευτες συλλογές τετράστιχων και δίστιχων άσεμνων του κλήδονα, που κατέγραψαν ο Βάσος Βόμβας και ο Ακίνδυνος Σκωπτικός  (ψευδώνυμο).

         Ξεκινώντας από τη βασική του θέση ότι: 

«Στα χρόνια μας που θέματα που σχετίζονται με το σεξ, τα γεννητικά όργανα, τις γενετήσιες ορμές, κυκλοφορούν χωρίς κανένα έλεγχο και περιορισμό στα ΜΜΕ, στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένο (διαφορετικά θα καταντούσε επιφανειακή σεμνότητα και υποκρισία), να απενο­χοποιήσουμε το λαϊκό λόγο και τις εκδηλώσεις του λαϊκού μας πο­λιτισμού που άπτονται της σεξουαλικότητας και της σεξουαλικής ζωής για να μπορέσουμε να τις μελετήσουμε και να τις αντιμετω­πίσουμε με επιστημονικά κριτήρια»,  προχώρησε στη συστηματική έρευνα γύρω από τα Κάψαλα και τον Κλήδονα, καρπός της οποίας υπήρξε τούτο το ενδιαφέρον βιβλίο.

           Για την επαρκή περιγραφή και ερμηνεία των τελετουργικών των δυο εθίμων ο Παναγιώτης Σκορδάς αξιοποίησε επιμελώς την  πλούσια βιβλιογραφία.  Άντλησε  στοιχεία  από  προφορικές μαρτυρίες.  Παρέθεσε οχτώ λογοτεχνικά κείμενα και ένα απόσπασμα από θεατρικό έργο γνωστών Λεσβίων λογοτεχνών και φωτογραφικό υλικό. Ιδιαίτερα διαφωτιστικές για τη λειτουργία του αθυρόστομου λόγου είναι οι απόψεις επιφανών μελετητών που παραθέτει. Όλοι λίγο πολύ συμφωνούν ότι η αθυροστομία είχε «καθαρτήριο» χαρακτήρα. Έδινε φραστική διέξοδο στα καταπιεσμένα από τις κοινωνικές συμβάσεις ορμέμφυτα, προκαλώντας επιπλέον το λυτρωτικό γέλιο. 

           Στο τέλος του βιβλίου καταχωρούνται οι δυο συλλογές αδιάντροπων τετράστιχων και δίστιχων του Κλήδονα. Ο αναγνώστης θαυμάζει σ' αυτά την ευρηματικότητα, τη φυσικότητα, το διάχυτο αισθησιασμό, τη χυμώδη λεσβιακή διάλεκτο. Οι αυθεντικοί λαϊκοί δημιουργοί, που έχουν μια κατάσαρκη, αισθησιακή βίωση της ζωής,  παρακάμπτουν με τόλμη τους  φραγμούς και τα εμπόδια της ψεύτικης σεμνοτυφίας και την «ευπρέπεια» μιας τάχα εξευγενισμένης γλώσσας.  Λένε τα φυσικά πράγματα με το όνομά τους και φτιάχνουν στίχους  λογοτεχνικών αξιώσεων, εξαιρετικά παραστατικούς με πλούτο εκφραστικών μέσων. Προσέξτε λ.χ. το εξής εκπληκτικό εναρκτήριο τετράστιχο του κλήδονα:

 

Ιδώ δεν είνι ακκλησιά

μ'ακόνες τσι βγατζέλια

ιδώ θα πουμι σκάφ' τη σκάφ'

ψ... ς,   μ....ά  τσι βζ....α

 

              Ας σημειωθεί τέλος, ότι το βιβλίο συνοδεύεται και από CD  με αποσπάσματα από το εισαγωγικό κείμενο και ενενήντα τετράστιχα του κλήδονα στη λεσβιακή διάλεκτο, που εκφωνούνται από πενταμελή παρέα ανδρών και γυναικών.

 

                              * * * ** * *** **** **** ***

Αγάπη για... ένα δάκρυ!!!

Στην Βασιλική Τσικνή Φραντζή

         Πέρσι μου χάρισε, εγκάρδια προσφορά, το ποιητικό της «Της αγάπης αίματα». Έκπληξη αληθινή, γιατί δεν φανταζόμουν τέτοια και τόση ευαισθησία, φαντασία, βαθύ στοχασμό, ευγένεια ψυχής και πλούτο συναισθημάτων. Διάβασα τα ποιήματά της, τα ξαναδιάβασα και κάθε φορά ένιωθα να με τρυπά βαθύτερα η ματιά της, να με σπρώχνει ο άνεμος της ψυχής της, όπως η ίδια λέει, να με συγκλονίζει η δύναμη της αλήθειας της και να με παρασύρει απαλά στ΄ αφροπέλαγα της νιότης μας, η γλυκύτητα της αγάπης της.

        Φέτος μου χάρισε, από καρδιάς, τον «Τιμολή» της κι' άλλα διηγήματα. Μου συνέβη αυτό που αναζητούμε και προσδοκούμε όλοι μας, μέσα στην ακινησία της καθημερινότητας, που οδηγεί σε τέλμα το νου και την καρδιά μας. Έκρηξη συναισθημάτων, βουτιά απύθμενη στο παρελθόν, θύμισες που συγκλονίζουν, συγκινούν και δακρύζουν. Η αξέχαστη γαλήνη της μορφής του αγιοκαλόγερου Δανιήλ. Η μάντρα με τα πρόβατα και γύρω τους ο πατέρας, η μάνα, με ήρεμα χαμόγελα, τα κορίτσια, τ' αγόρια, πρόσωπα γελαστά, χαρούμενα, ευτυχισμένα. Λες και ξυπνάς από βαθύ λήθαργο και νιώθεις ότι είδες ένα όνειρο ζωντανό σαν ζωγραφιά, με χρώματα αληθινά κι αμόλυντα, από χέρι μαγικό κι ευλογημένο, το χέρι της Βασιλικής Τσικνή-Φραντζή.

        Μεγάλωσε στης Άντισσας τα καλντερίμια. Ματωμένα γόνατα, μαυρισμένοι αγκώνες, τρεχαλητά στις ρεματιές και τα λαγκάδια. Αξέχαστα χρόνια, με τις χαρές, τις αγκαλιές, τις πίκρες, τις πληγές, πολλές φορές αγιάτρευτες, μα αξέχαστα, για όσους επιζητούν να μην αφήσουν τη γκρίζα στάχτη της λησμονιάς να τα σκεπάσει. Και δεν μπορεί να τα σκεπάσει, όταν υπάρχουν γραφίδες που σου δίνουν «Της αγάπης αίματα», τον «Τιμολή της Αναστασώς», τον «Μεγάλο καημό» και τα «Πάθια του βουνού».

          Γι αυτά τα «Πάθια» κι όλα τ' άλλα, ψάχνω να βρω έναν τρόπο να της εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, για ένα δάκρυ που μου κύλισε διαβάζοντάς τα. Δυσκολεύομαι, γι' αυτό θα της ξαναχαρίσω κάτι πολύτιμο, μα πιο εύκολο, γιατί δεν σταμάτησε ποτέ. Την αληθινή αγάπη μου, που ξεκίνησε τότες, απ' τα καλντερίμια κι έφτασε μέχρι σήμερα, το ίδιο αληθινή, το ίδιο ζεστή και κυρίως βαθειά ανθρώπινη.

                                                        Πολύδωρος Αντ. Αμπατζής

 

Στο Δημοτικό Θέατρο της Καλλονής

 

Ιστορική περιήγηση γύρω από τον Κόλπο της Καλλονής

 

         Την Τετάρτη στις 8 μ.μ. το Πνευματικό Κέντρο της Καλλονής Η Αρίσβη διοργανώνει εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο της Καλλονής με θέμα Ιστορική περιήγηση γύρω από τον Κόλπο της Καλλονής με ομιλητή τον Καλλονιάτη συγγραφέα και ερευνητή Αριστείδη Κυριαζή, ο οποίος θα αναπτύξει τις καταγραφές από τη μυθολογία μέχρι και την απελευθέρωση της Λέσβου το 1912 για τις αρχαίες πόλεις, χωριά, θαλασσωνύμια και τοπωνύμια, περιμετρικά του Κόλπου, αρχίζοντας από τη βραχονησίδα Γαρμπιάς ή Καλλονή ή Σανδάλιον της εισόδου του Κόλπου και συνεχίζοντας στα Μάκαρα του ομώνυμου μυθικού βασιλιά της Λέσβου με τους τρεις Μυκηναϊκούς τάφους, στην πρώτη πρωτεύουσα του νησιού μεταξύ Παρακοίλων και Καλλονής την αρχαία πόλη Ίσσα της ομώνυμης Νύμφης και του γιου της με τον θεό Ερμή, του μάντη Πρύλι, που προφήτευσε στον Αγαμέμνονα ότι η Τροία θα πέσει εφόσον οι Αχαιοί κατασκευάσουν τον Δούρειο Ίππο, στην Καλή Λαγκάδα των εξισλαμισμένων γηγενών Μπεκήρ αγάδων των Δαφίων που διοίκησαν την περιοχή και ένας από αυτούς όλη τη Λέσβο, στα Δάφια της Δαφνίας Αρτέμιδος, στα Μοναστήρια του αγίου Ιγνατίου του πρώτου σχολάρχη της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας, στο μνημείο των πεσόντων της απελευθερωτικής μάχης του Κλαπάδου από την τουρκοκρατία των 450 χρόνων, στην αρχαία Αρίσβη όπου στην περιοχή της υπήρχε η πόλη Λέσβος που επισκέφθηκαν οι Χετταίοι το 1.300 π.Χ. για να μάθουν τα μυστικά της πορφυροβαφής από τις κοχύλες του Κόλπου, στην μεσαιωνική ευδαίμονα πόλη Καλλονή που κατέστρεψε ο Οθωμανός ναύαρχος Μπαλτάογλου παίρνοντας μαζί του ως σκλάβους τρεις χιλιάδες Καλλονιάτες, στην Κλοπεδή του Ναπαίου Απόλλωνα και της Άρτεμης, στο Ιερό των Μέσσων του Κοινού των Λεσβίων με τα καλλιστεία της αρχαιότητας, στην Πύρρα του επικού ποιητή Λέσχη που εξορίστηκαν ο Αλκαίος και η Σαπφώ από όπου για δυο χρόνια ερεύνησαν τον Κόλπο και τον Κάμπο οι φιλόσοφοι Αριστοτέλης και Θεόφραστος και ύμνησε ο Λόγγος στο μυθιστόρημά του Δάφνις και Χλόη, στα Ροδαφνίδια του Λισβορίου με τους ανθρωπίδες που έζησαν εκεί πριν από πεντακόσιες χιλιάδες χρόνια, στα Μεσαιωνικά Βασιλικά χωριά όπου εξορίστηκαν τρεις βασιλιάδες του Βυζαντίου και πέρασε το μήνα του μέλιτος ο τελευταίος του αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος με την Αικατερίνη Γατελούζου, και τέλος στο ναό του Διόνυσου στην Άκρα Βρίσα στα Βατερά που ίδρυσε ο Μάκαρ, εστιάζοντας στις ονομασίες του κεντρικού Κόλπου της Λέσβου από τη λατρεία της Αφροδίτης-Καλλονής και της πρωτεύουσας των χωριών της Καλλονής, της Αχερώνης του Αχερώνα ποταμού, η οποία πήρε το όνομα Καλλονή το 1916.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
24 Μαιου 2019
24 Μαιου 2019
24 Μαιου 2019
24 Μαιου 2019
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ

  Στούμπος Χ. Γιώργος
  Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων & Παίδων
  Συνεργάτης Νοσοκομείων Metropolitan-Βιοκλινικη-
  Ιατρικό Διαβαλκανικό
  Καβέτσου 3 - 1ος όροφος
  τηλ. 22510 27757& 6940888555
 • Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180

  ΙΑΤΡΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ Χ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ *PapTest*Κυτταρολογική εξέτασηούρων,πτυέλων,υγρών*FNA επιφανειακών οργάνων &θέσεων*Επανεκτιμήσεις πλακιδίων
  Καβέτσου 29- τηλ.22510 24860 κιν.6932512560
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

  ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ Η. ΚΟΥΝΙΑΡΕΛΛΗ
  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
  Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές
  Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1(π Μ Βρετάνια)
  τηλ.2251028512 6936447893

  ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

  ΜΠΑΝΤΑΒΑΝΗΣ Ι. ΓΙΩΡΓΟΣ
  Δρ Ιατρικής Σχολής Παν.Πατρών
  ΕΡΕΣΟΥ 2,1ος όροφος
  ΤΗΛ:22510-37390
  κιν:6974956279
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • auto GARAGE

  ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΖΕΪΜΠΕΚΗΣ
  ΠΑΓΑΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  ΤΗΛ:22510-48144 6972107700

  Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΡΑ