ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Δευτερα 17 Ιουνιου 2019
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

«Το Πριγκιπότο»

20 Δεκεμβριου 2018
Η Πηνελόπη Κουρτζή στη Μυτιλήνη
Συνέντευξη στη Μαριάνθη Βάμβουρα

 

Μια ξεχωριστή παρουσίαση βιβλίου σήμερα στις 7 το βράδυ, από το ιστορικό βιβλιοπωλείο της Μυτιλήνης Χατζηδανιήλ και τις Εκδόσεις «Ψυχογιός» στο καφέ MARUSH.

Η καταξιωμένη πλέον συγγραφέας Πηνελόπη Κουρτζή, θα βρίσκεται για άλλη μια φορά στην πόλη μας, για να παρουσιάσει το νέο της μυθιστόρημα «Το Πριγκιπότο» και να συνομιλήσει από κοντά με το φίλο αναγνωστικό κοινό της.

Για το βιβλίο θα μιλήσει και ο δημοσιογράφος Στρατής ΜπαλάσκαςΛίγα λόγια για το βιβλίο:   

«Στα τέλη του 19ου αιώνα, δύο αδελφικές φίλες, η Αμάντα και η Κλημεντίνη, περνούν μαζί τα καλοκαίρια τους στην Κέρκυρα, όπου μοιράζονται τα μυστικά και τα όνειρά τους. Κάποια στιγμή, οι δρόμοι τους θα χωρίσουν. Η μία, θυμωμένη από τον έρωτα, προσπαθεί να ξεχάσει. Η άλλη, πληγωμένη από τον έρωτα, μετατρέπει τον πόνο της σε δημιουργικότητα, προκειμένου να καταφέρει ν' ανοίξει το δικό της ξενοδοχείο στην Κηφισιά.

Έπειτα από χρόνια, οι δύο γυναίκες θα συναντηθούν στο Πριγκιπότο για να ζήσουν πάλι μια κοινή ζωή, γεμάτη από τα μυστικά του παρελθόντος αλλά κι αυτά που έρχονται να τις ενώσουν ξανά. Μα όταν ο θυμός του έρωτα ζωντανέψει εκ νέου, τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και για τις δύο. Επειδή αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν μέχρι το τέλος είναι ποια από τις δύο θα πέσει θύμα στα βέλη του... Ένα μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται από το 1878 μέχρι το 1898 στην Κέρκυρα και κατόπιν στην Κηφισιά της μπελ επόκ. Μια γυναίκα που προσπαθεί να επιβιώσει σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Και ο έρωτας ο παράνομος, που δεν έχει λόγο άνθησης, αλλά έχει λόγο ύπαρξης».

 

Το νέο κοινωνικό μυθιστόρημα της Π. Κουρτζή είναι ένα εισιτήριο που εξασφαλίζει στον αναγνώστη ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της λογοτεχνίας. Οι σελίδες του διάχυτες από έρωτα, αισθήματα πόνου, απογοήτευσης, ψυχικής δύναμης, αρώματα μιας άλλης εποχής, γεύσεις, συνήθειες, τακτικές καθημερινότητας, σεργιάνια στην Κέρκυρα και την Κηφισιά, στα κοσμοπολίτικα ξενοδοχεία της Ευρώπης, μπόλιασμα με ευαισθησία μα και δυναμισμό στις αντιξοότητες της ζωής. Ο αναγνώστης θα ζήσει πολλές φορές τον εαυτό του μέσα από τη γραφή της. Θα δει στις σελίδες του στιγμές από τη ζωή του, σκηνές γνώριμες, θα ιχνοβατήσει τουλάχιστον στα μονοπάτια του νου και της ψυχής του χάρη στις εικόνες που δίνει μέσα από τη μυθοπλασία η αγαπημένη συγγραφέας.

Στον σημερινό «Δημοκράτη» έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε συνέντευξη με τη συγγραφέα χάρη στην αποψινή παρουσίαση του νέου της βιβλίου.

-«Το Πριγκιπότο», ένα ταξίδι στο χρόνο πλέον των εκατό ετών, ανάμεσα σε Κέρκυρα και Κηφισιά, με άρωμα και γοητεία «μπελ επόκ». Τι είναι αυτό που βάζει στη γραφή σας το εισιτήριο γι' αυτό το ταξίδι;

Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία και την ευκαιρία να ταξιδέψουμε στο Πριγκιπότο μέσα από τα δικά μου μάτια. Πράγματι είναι ταξίδι πολύ παλιά στον χρόνο, σε αυτήν την γοητευτική περίοδο που ονομάζουμε Μπελ Επόκ, όπου όλα ήταν γοητευτικά, μαγικά και όμορφα. Αυτό που με ενθουσίασε και μ' έκανε να εξερευνήσω την περίοδο αυτή είναι η ομορφιά της όχι μόνο στον τρόπο ζωής, την τέχνη και την ανάδειξη ιστορικών προσώπων, αλλά και η ομορφιά στον ρόλο που έπαιξαν εκείνα τα χρόνια, ώστε να αλλάξουν κοινωνικά στερεότυπα, δομές σκληροπυρηνικές στις νοοτροπίες και ν' ανθίσει η γυναικεία δυναμική!

-Θα θέλατε να μας αποκαλύψετε τις εσωτερικές διεργασίες που βιώσατε γράφοντας την πρώτη λέξη και βάζοντας την τελευταία τελεία του μυθιστορήματός σας;

Ήταν πολλές και σημαντικές για μένα! Οι πρώτες λέξεις του βιβλίου, ο πρόλογος συγκεκριμένα, ήταν και ένα από τα βασικά ζητούμενα που εξερευνούσα όταν έγραφα το βιβλίο, δηλαδή η ευελιξία και ψυχραιμία απέναντι σε όποια αλλαγή και απρόοπτο και το σθένος να προχωρήσει κάποιος και να την αποδεχτεί. Όταν έγραφα την τελευταία λέξη, τι να σας πω για το συναίσθημά μου; Ήταν μια μεγάλη συγκίνηση που παρέδωσα πίσω αυτό το κλειδί του Πριγκιπότου και που έκλεισα τις πόρτες του, αφήνοντας πίσω ένα μέρος που αγάπησα και που δεν ήθελα να αποχωριστώ με τίποτα!! Ήταν σαν να έπρεπε να φύγω από τις ωραιότερες διακοπές της ζωής μου, αν μπορώ να το παρομοιάσω έτσι και να μην το επιθυμώ καθόλου! Επίσης να σας πω, πως η πραγματική τελευταία λέξη του βιβλίου υπονοείται στο κείμενο και δεν είναι γραμμένη, η ερώτηση με την οποία κλείνει το βιβλίο μένει αναπάντητη, αν και η απάντηση είναι πρώτον προφανής αλλά και γιατί επί τούτου ήθελα ο κάθε αναγνώστης να δώσει το όνομα, το οποίο αυτός επιλέγει και προτιμά!

-Ο αναγνώστης όσο προχωρά τις σελίδες τυλίγεται από την αύρα του έρωτα σε όλες του τις διαστάσεις. Πρώτος νεανικός και ως εκ τούτου τυφλός ...αλλά και έρωτας του θυμού, του πάθους και του παρορμητισμού... με τα ανάλογα σημάδια του στην καρδιά  της Κλημεντίνης και της Αμάντας, του Αριστείδη και του Αλέξιου. Ο χρόνος περνά... Οι λαβωματιές σβήνουν ή προδιαγράφουν ασυναίσθητα τις μελλοντικές επιλογές;

Απόλυτα το δεύτερο!! Οι ήρωες του βιβλίου μου, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην πραγματική ζωή, σημαδεύονται και σμιλεύονται από τα έντονα και πρωτόγονα συναισθήματα που νιώθουν και μέσω του μεταβολισμού αυτών των συναισθημάτων με το χρόνο, διαμορφώνουν χαρακτήρες και συμπεριφορές. Οποιοδήποτε συναίσθημα είναι αυθόρμητο και ενστικτώδες έχει επίπτωση στην μετέπειτα πορεία ενός ανθρώπου, στις επιλογές του, τα πρότυπά του και τους στόχους του. Και αυτή είναι άλλωστε, η μαγεία της ανθρώπινης φύσης!!

-Ευωδιές, καυτός ήλιος, γεύσεις θέρους στο νησί της Κέρκυρας του 1878 και μέσα σε όλα αυτά «οι κεραυνοί της ανοιχτής θάλασσας» ανελέητα φέρνουν την ανατροπή «καίγοντας» μια νεανική καρδιά. Οι βαθιές πληγές που αφήνει αυτός ο κεραυνός με τη θαλασσοταραχή του πόσο μπορεί να σκληρύνουν ένα νεαρό άτομο;

Ως είναι λογικό, σε νεαρή ηλικία εκεί που ακόμα κεντρική θέση στην σκέψη μας έχει το παραμύθι και το όνειρο, μια πληγή ακραία και χωρίς εξήγηση και παρηγοριά, μπορεί να κάνει κάποιες πλευρές μιας ψυχής να σιωπήσουν για καιρό και να μείνουν υποανάπτυκτες όπως έγινε και στην ηρωίδα μου την Κλημεντίνη. Δεν ξέρω πόσες εμπειρίες και «χτυπήματα» φτάνουν για να σκληρύνει ένας άνθρωπος, μάλλον θα σας έλεγα πως το σοκ το συναισθητικό σε άγουρες ηλικίες λειτουργεί σαν αναισθητικό που παίρνει χρόνια να περάσει η επήρειά του και η ψυχή απομονώνεται γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προστατευθεί, αφού δεν μπορεί ακόμα να μεταβολίσει αυτού του είδους τις εμπειρίες και τα γεγονότα. 

-Ο πόνος του έρωτα  αποπροσανατολίζει;

Θεωρώ πως με ένα περίεργο τρόπο ταυτόχρονα αποπροσανατολίζει και συγκεντρώνει τις δυνάμεις ενός ανθρώπου. Είναι τόσο πρωτόγνωρο και ολοκληρωτικό το συναίσθημα του θυμού του έρωτα και εμπεριέχει τόσο πολύ το ένστικτο της επιβίωσης μέσα του, που είναι και η απαρχή της ύπαρξης που είναι τελικά ανεξέλεγκτο και για αυτό και το βιβλίο αρχίζει με το «να τον φοβάσαι τον θυμό του έρωτα...». Συνήθως φοβόμαστε το άγνωστο και ακριβώς ο θυμός του έρωτα είναι άγνωστο πώς θα εξελιχθεί σε μια ψυχή και αν όπως είπατε θα την αποπροσανατολίσει, με αποτέλεσμα να κάνει κακό μόνο στην ίδια ή θα συγκεντρώσει μεγάλο αρνητικό φορτίο προς το υποκείμενο ή αντικείμενο του θυμού, οπότε να κάνει κακό και σε άλλους.

-Κυρία Κουρτζή, ως σταθερή αναγνώστρια των βιβλίων σας, θα ήθελα να πω ότι μέσα από τις σελίδες τους, έχω εισπράξει πολλές ευαίσθητες προσλαμβάνουσες μιας καθημερινότητας αλλοτινού καιρού με αρώματα, ήχους, ψιθυρίσματα, την αύρα μιας ζωής που έχει περάσει και έχει αφήσει ελκυστική επίγευση. Και όλα αυτά δοσμένα μέσα από την τέχνη του λόγου ενός μυθιστορηματικού ιστού. Ποιο το μερίδιο των εμπειριών και ακουσμάτων σε όλη αυτή τη μυθιστορηματική παραγωγή;

Έχω μάθει πολλά, έχω φανταστεί περισσότερα και έχω αποκτήσει όσο και αν ακούγεται περίεργο, επίκτητες μνήμες αυτού του παρελθόντος! Είμαι από τους ανθρώπους που πρεσβεύουν πως αν δεν μάθεις καλά το παρελθόν, δεν μπορείς να σχεδιάσεις καλά το μέλλον. Επίσης, είμαι πεπεισμένη πως η ζωή κάνει κύκλους όσον αφορά την ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων και την εξέλιξή τους και έτσι το να ανακαλύπτω κοινά σημεία ανάμεσα στις εποχές και τους ανθρώπους, με ανακουφίζει και με κάνει αισιόδοξη. Τέλος, επειδή πάντα στα γραπτά μου εστιάζω στην ιστορία, όπως αυτή μεταφέρεται από το ανθρώπινο συναίσθημα και τον αντίκτυπο στο μικρό περιβάλλον του καθενός, τελικά νιώθω πως περιπλανούμαι ανάμεσα σε οικείες καταστάσεις και πως πάντα, ακόμα και αν αλλάζει το σκηνικό γύρω μας, οι ψυχές και οι χαρακτήρες παραμένουν ίδιοι και προσιτοί. 

-Κατά τη γνώμη σας, είναι προτιμότερο ο αναγνώστης να επιλέγει το βιβλίο που τον ενδιαφέρει, αφού παρακολουθήσει την παρουσίασή του, όπου αυτό είναι δυνατό ή δεν έχει σημασία; 

Αυτό θεωρώ πως είναι πολύ προσωπικό για τον καθένα! Αρκετοί άνθρωποι θέλουν να έχουν αποκλειστικά οι ίδιοι την επιλογή μόνο με τα δικά τους κριτήρια και την αίσθηση που δημιουργεί ένα βιβλίο στα μάτια τους, όταν το πρωτοδούν. Άλλοι πάλι, επιθυμούν να ακούσουν και τις σκέψεις του συγγραφέα και την ιστορία πίσω από την ιστορία! Εμένα για παράδειγμα, μου συμβαίνει πότε το ένα πότε το άλλο. Το μόνο σίγουρο είναι πως -για να μιλήσω για τον εαυτό μου και να μην το γενικεύσω στους συγγραφείς- έχω την διάθεση να ταξιδέψω όπου υπάρχουν αναγνώστες, ώστε να είμαι κοντά τους αν το θέλουν να ανοίξουμε μαζί τις σελίδες των βιβλίων. Το ότι δεν το καταφέρνω πάντα, έχει να κάνει με πρακτικά ζητήματα, όμως η επιθυμία είναι να είμαι κοντά! Γι' αυτό και άλλωστε στις παρουσιάσεις πάντα επιλέγω να μοιράζομαι μυστικά και προσωπικές μου σκέψεις που αφορούν στο βιβλίο, αλλά και στην ζωή μου, όπως αποτυπώνεται αυτή μέσα από τους ήρωές μου.

-Εξελίσσεται ο συγγραφέας μέσα από τη συνάφειά του με τους αναγνώστες;

Κατά κύριο λόγο, ο συγγραφέας εξελίσσεται μέσα από την αλληλεπίδραση με τους αναγνώστες και μέσα από τα βιβλία που διαβάζει. Φανταστείτε πως ένα βιβλίο είναι στην ουσία η έναρξη ενός ωραίου διαλόγου. Λέω κάτι εγώ, μου απαντάν οι αναγνώστες, αυτό που μου λένε το παίρνω, τους ευχαριστώ γιατί μου είναι πολύτιμο, το ενσωματώνω και το διερευνώ στο επόμενο βιβλίο και πάει λέγοντας. Αν ο συγγραφέας λέγεται πως εξελίσσει τους αναγνώστες του μια φορά, τότε πιστέψτε με οι αναγνώστες τουλάχιστον εμένα με εξελίσσουν χίλιες!!

-Αν σας ζητούσα να μου περιγράψετε σε πέντε επιρρηματικές λέξεις πώς αισθάνεστε όσο συγγράφετε ένα μυθιστόρημά σας, ποιες θα ήταν αυτές;

Έντονα. Πλούσια. Υπεύθυνα. Ψυχοθεραπευτικά. Ανυπόμονα.

-Λίγες σκέψεις για την παρουσίαση του νέου σας μυθιστορήματος και το ταξίδι σας στη Μυτιλήνη;

Καθώς όπως έχω ήδη πει πολλές φορές, η Μυτιλήνη είναι η δεύτερη πατρίδα μου και τόπος ευτυχισμένων οικογενειακών στιγμών, κάθε φορά που έρχομαι με ένα νέο βιβλίο είμαι πολύ συγκινημένη! Ξέρετε νιώθω απόλυτα τυχερή με την ανταπόκριση του κόσμου, εκεί που ενώ δεν είμαι γέννημα θρέμμα Μυτιληνιά με αντιμετωπίζουν έτσι! Είναι τέτοια η αγάπη μου για το νησί, που χαίρομαι που αυτή η αγάπη βρίσκει ανταπόκριση! Κάθε φορά που παρουσιάζω ένα βιβλίο καινούριο στην Μυτιλήνη, αυτό που περιμένω με λαχτάρα ν' ακούσω είναι το «ήρθε η Πηνελόπη, αυτή είναι δικιά μας»! Με τιμά τόσο πολύ και με γλυκαίνει να το ακούω, γιατί κάπως έτσι έχω τον τόπο στην καρδιά μου. Σαν δικό μου. Είναι η οικογένειά μου, η πατρίδα του άντρα μου και του γιου μου και άρα η πατρίδα της καρδιάς μου.

Απόψε λοιπόν στις 7, «Το Πριγκιπότο» ανοίγει τις πύλες του για να υποδεχτεί τους αναγνώστες και να τους χαρίσει αναγνωστική απόλαυση με αρώματα  και γεύσεις εποχής...

Ας είναι καλοτάξιδο.

vamvouramar@gmail.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
14 Ιουνιου 2019
14 Ιουνιου 2019
14 Ιουνιου 2019
14 Ιουνιου 2019
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ

  Στούμπος Χ. Γιώργος
  Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων & Παίδων
  Συνεργάτης Νοσοκομείων Metropolitan-Βιοκλινικη-
  Ιατρικό Διαβαλκανικό
  Καβέτσου 3 - 1ος όροφος
  τηλ. 22510 27757& 6940888555
 • Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180

  ΙΑΤΡΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ Χ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ *PapTest*Κυτταρολογική εξέτασηούρων,πτυέλων,υγρών*FNA επιφανειακών οργάνων &θέσεων*Επανεκτιμήσεις πλακιδίων
  Καβέτσου 29- τηλ.22510 24860 κιν.6932512560
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

  ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ Η. ΚΟΥΝΙΑΡΕΛΛΗ
  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
  Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές
  Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1(π Μ Βρετάνια)
  τηλ.2251028512 6936447893

  ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

  ΜΠΑΝΤΑΒΑΝΗΣ Ι. ΓΙΩΡΓΟΣ
  Δρ Ιατρικής Σχολής Παν.Πατρών
  ΕΡΕΣΟΥ 2,1ος όροφος
  ΤΗΛ:22510-37390
  κιν:6974956279
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • auto GARAGE

  ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΖΕΪΜΠΕΚΗΣ
  ΠΑΓΑΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  ΤΗΛ:22510-48144 6972107700

  Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΡΑ