ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Πεμπτη 19 Ιουλιου 2018
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Δύο ξένοι στην ίδια περιφέρεια

26 Ιουλιου 2017
Γ. Σπιλάνης

Δεν μπορεί κανείς παρά να συμφωνήσει με την ουσία των όσων είπε πρόσφατα ο Γ. Φλωρίδης στο τοπικό κανάλι της Λέσβου (Γεωτεχνική Αιγαίου Κατσαβέλλης- Κόττικα- Φλωρίδης), που είναι γνώστης όχι απλά των τοπικών θεμάτων, αλλά παρακολουθεί στενά τις εθνικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις. 

Σε αντίθεση με πολλούς που λειτουργούν όπως η στρουθοκάμηλος και ασχολούνται μόνο με ποια μέρα θα μπουν οι επιδοτήσεις στον τραπεζικό λογαριασμό του κάθε αγρότη ή με το πώς θα ξεγελαστούν οι αρχές σε ότι αφορά τις δηλώσεις που γίνονται -βλέποντας το δέντρο και χάνοντας το δάσος- ο Γ. Φλωρίδης έβαλε μια σειρά από θέματα που θα προσπαθήσω να παρουσιάσω με μια διαφορετική σειρά από εκείνον, ομαδοποιώντας τα σε 4 διαφορετικά θέματα-επίπεδα:

-Παγκόσμια αγορά και διεθνοποίηση παραγωγής: ο ευρωπαϊκός προστατευτισμός υποχωρεί και όλο και περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο (τόσο χαμηλού κόστους παραγωγής της Ασίας, της Αφρικής και της Ν. Αμερικής, όσο και υψηλού κόστους όπως Καναδάς και ΗΠΑ) μας ανταγωνίζονται στο... γήπεδό μας.

-BREXIT και μείωση προϋπολογισμού: τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν διαμαρτυρίες για το χαμηλό επίπεδο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού (1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ) που δεν μπορεί να παίξει ουσιαστικό παρεμβατικό ρόλο συνολικά αλλά και ειδικά στον αγροτικό τομέα. Τώρα πορευόμαστε προς σημαντική μείωση του συνολικού προϋπολογισμού της τάξεως του 20-30% που θα έχει ανάλογο αντίκτυπο στις σημαντικές πολιτικές της ΕΕ όπως η αγροτική και η περιφερειακή. Επιπλέον έχουν αλλάξει και οι ευρωπαϊκές προτεραιότητες με το μεταναστευτικό, την ασφάλεια, τη φτώχεια να διεκδικούν μεγαλύτερης προσοχής, αλλά και πίτας από το συνολικό κορβανά. Όλα τα παραπάνω καθιστούν εξαιρετικά απίθανη τη καθιέρωση ευρωπαϊκής νησιωτικής πολιτικής.

-Η "αδράνεια" της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση: παλαιό φαινόμενο αφού ήταν αδιάφορο τις τρεις δεκαετίες που προηγήθηκαν να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές που ήταν αναγκαίες για να μείνει η αγροτική παραγωγή ανταγωνιστική, αλλά κράτος και συνδικαλιστές (συνεταιριστικών οργανώσεων) κοίταζαν μόνο τις επιχορηγήσεις - εισοδηματικές ενισχύσεις. Ταυτόχρονα "κατάφεραν" σε αγαστή συνεργασία να διαλύσουν όλους τους μηχανισμούς ελέγχου, υποστήριξης και καινοτομίας κομματικοποιώντας και χρεοκοπώντας τους ή απλά περιθωριοποιώντας τους σε ρόλο "κακού" διαχειριστή (Αγροτική Τράπεζα, Συνεταιρισμοί, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΕΘΙΑΓΕ, κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες Υπουργείου, ΟΠΕΚΕΠΕ, Agrocert κλπ). Και βέβαια σε ότι αφορά τα νησιά, υπήρξε κάθετη άρνηση σε εθνικό επίπεδο, να υιοθετηθεί αγροτική νησιωτική πολιτική στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις λιγότερο Ευνοημένες Περιοχές αλλά και να υποστηριχθεί η παραγωγή των "Νησιωτικών Προϊόντων" που καθιέρωσε η ΕΕ.

-Η αδιαφορία των Περιφερειών και ειδικά της Περιφέρειας Β. Αιγαίου να ασχοληθούν με την αγροτική ανάπτυξη ως αυτοδιοικητικοί φορείς σχεδιάζοντας και διεκδικώντας σε όλα τα επίπεδα για δράσεις που θα επιτρέψουν στον πρωτογενή τομέα και στον κλάδο της διατροφής να έχουν το ρόλο που τους πρέπει. Τα παραδείγματα πολλά:

-Η ΕΝΠΕ δεν έχει επιτροπή για τα αγροτικά θέματα ή και αν έχει δεν παράγει έργο. Γιατί άλλωστε; Και η ΠΒΑ που έχει, ποιο είναι το έργο της; Οι Περιφερειάρχες (προηγούμενοι και τωρινοί) το μόνο που διεκδίκησαν ήταν να τους δοθεί η διαχείριση περισσότερων πόρων του εθνικού προγράμματος, όχι βέβαια για να χαράξουν τη δική τους πολιτική, αλλά για να μπορούν να υπογράφουν διάθεση πιστώσεων και λένε στους ψηφοφόρους ότι "δι ενεργειών μου" παίρνεις χρήματα που μου τα ...οφείλεις διαμέσου της ψήφου σου. Όταν βέβαια τα πράγματα ...στραβώνουν, τότε φταίει η κακή κυβέρνηση, οι κακοί υπάλληλοι, η κακή Ευρώπη. Εμείς θέλουμε να σε επιδοτήσουμε, αυτοί όχι.

-Η ΠΒΑ δεν ενέταξε ΚΑΜΙΑ δράση αγροτικής ανάπτυξης στο ΠΔΕ και αυτό αναμένεται να κάνει και στο Ειδικό Αναπτυξιακό ώστε να καλύψει τα κενά της εθνικής αγροτικής πολιτικής. 

-Η ΠΒΑ απαξίωσε την Αγροδιατροφική που ρόλος της ήταν να λειτουργήσει συμπληρωματικά με την Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να πετύχει τη σύνδεση αγροτικής παραγωγής με την βιομηχανία τροφίμων και την προώθηση των τελικών προϊόντων στην αγορά (εσωτερική και εξωτερική) μέσω του τουρισμού ή των εξαγωγών.

-Η ΠΒΑ δεν ενισχύει δομές όπως τον Σταθμό Γεωργικής Έρευνας στο Κ. Τρίτος της Λέσβου ή το Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Γάλακτος Λέσβου που θα έπρεπε να έχουν καίριο ρόλο στην αναβάθμιση και τυποποίηση των σημαντικότερων (μαζί με το κρασί και τη μαστίχα) αγροτικών προϊόντων του Β. Αιγαίου.

-Η ΠΒΑ "ξέχασε" να αξιοποιήσει τα πορίσματα του έργου AGRILES που στόχευε ακριβώς στο να αναδείξει τα ειδικά προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες του νησιωτικού χώρου.

-Η ΠΒΑ "αδράνησε" στο να διεκδικήσει την υλοποίηση του προγράμματος για την ταυτοποίηση και τη προώθηση των τοπικών ποικιλιών που είναι προσαρμοσμένες στο ειδικό περιβάλλον των νησιών και θα μπορούσαν να αποτελούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη διεθνοποιημένη παραγωγή.

-Η ΠΒΑ αδιαφορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες επέκτασης του προγράμματος Aegean Cuisine που τρέχει στο Ν. Αιγαίο από το Επιμελητήριο Κυκλάδων αλλά και του προγράμματος ελληνικό πρωινό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου που θα επέτρεπαν τόσο την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, όσο και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.

-Η ΠΒΑ τις μόνες δράσει που χρηματοδοτεί από τον τακτικό προϋπολογισμό αφορά τη συμμετοχή σε αμφιβόλου αποτελεσματικότητας εκθέσεις, για τις οποίες δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ κάποια αξιολόγηση και αποτίμηση.

Θα μπορούσε να συνεχίσει κανείς να απαριθμεί τις αιτίες των σημερινών προβλημάτων, τόσο αυτές που προέρχονται από το παγκόσμιο και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι που εμείς μπορούμε καθόλου ή έστω ελάχιστα να επηρεάσουμε, όσο και αυτές σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο μπορούμε και οφείλουμε να συνδιαμορφώσουμε με βάση επεξεργασμένους στόχους και δράσεις σε όλα τα επίπεδα.

Το «Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο» έχει από την αρχή διατυπώσει ξεκάθαρα την άποψή του σε δύο επίπεδα:

ΠΒΑ, αν μπορούσε και ήθελε να λειτουργήσει ως αυτοδιοίκηση αξιοποιώντας το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο θα έπρεπε να έχει διαμορφώσει σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης ενταγμένο σε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό. Η απάντηση μετά από 2,5 χρόνια είναι ότι ούτε θέλει, ούτε μπορεί.

-Θα πρέπει να υπάρξει στροφή του σχεδιασμού αγροτικής ανάπτυξης από το "κυνήγι" των επιδοτήσεων, στο "κυνήγι" των ειδικών και ποιοτικών προϊόντων των μόνων που μπορεί να είναι ανταγωνιστικά στην αγορά μέσα από την αξιοποίηση του πλέγματος των επιδοτήσεων. Και εδώ το εργαλείο είναι αναπόφευκτα η λειτουργία συλλογικών δομών (Ομάδες Παραγωγών, Συνεταιρισμοί, Κοινωνικές Επιχειρήσεις, Γυναικείοι Συνεταιρισμοί κλπ) κυρίως λόγω του μικρού μεγέθους των παραγωγών των νησιών σε συνεργασία πάντα με τους ιδιώτες μεταποιητές. Και εδώ η ΠΒΑ μπορεί και πρέπει να έχει καθοριστική συμβολή μαζί με τα Επιμελητήρια.

                                                                                Γ. Σπιλάνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
18 Ιουλιου 2018
18 Ιουλιου 2018
18 Ιουλιου 2018
18 Ιουλιου 2018
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ

  Στούμπος Χ. Γιώργος
  Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων & Παίδων
  Συνεργάτης Νοσοκομείων Metropolitan-Βιοκλινικη-
  Ιατρικό Διαβαλκανικό
  Καβέτσου 3 - 1ος όροφος
  τηλ. 22510 27757& 6940888555
 • Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180

  ΙΑΤΡΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ Χ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ *PapTest*Κυτταρολογική εξέτασηούρων,πτυέλων,υγρών*FNA επιφανειακών οργάνων &θέσεων*Επανεκτιμήσεις πλακιδίων
  Καβέτσου 29- τηλ.22510 24860 κιν.6932512560
 • ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ

  Θωμάς Π.ΤσουκαλάςMD,PhD
  Διδάκτορ Πανεπιστημίου
  μετεκπαιδευθείς στη Γενεύη
  Αερ.Γιανναρέλλη 7 Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 28222 &6976116205
  www.xeirourgiki-mastou.gr

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

  ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ Η. ΚΟΥΝΙΑΡΕΛΛΗ
  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
  Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές
  Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1(π Μ Βρετάνια)
  τηλ.2251028512 6936447893

  ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

  ΜΠΑΝΤΑΒΑΝΗΣ Ι. ΓΙΩΡΓΟΣ
  Δρ Ιατρικής Σχολής Παν.Πατρών
  ΕΡΕΣΟΥ 2,1ος όροφος
  ΤΗΛ:22510-37390
  κιν:6974956279
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  A R O M A

  Επώνυμα αρώματα- κρέμες σώματος
  after save-αιθέρια έλαια - αρωματικά σαπούνια
  Ερμού 109- Μυτιλήνη
  τηλ. 22510- 22158
  www.aromashop.gr
 • Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Κοτόπουλα παραγωγής μας
  Νέο κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213
 • Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797

  Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr
 • auto GARAGE

  ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΖΕΪΜΠΕΚΗΣ
  ΠΑΓΑΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  ΤΗΛ:22510-48144 6972107700

  Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΡΑ