ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Δευτερα 18 Ιουνιου 2018
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Βιβλιοφάγος

14 Φεβρουαριου 2017
«Κράτα με σφιχτά»

«Κράτα με σφιχτά»

Επτά Συνομιλίες για μια Ζωή Γεμάτη Αγάπη

Της Sue Johnson, Dr.

Μεταφραστής: Ρίτα Βεντούρα

Εκδόσεις: Gutenberg

Τιμή:13,94 ευρώ

Θα θέλατε να κάνετε πιο ενδιαφέρουσα μια υγιή σχέση, να διώξετε τη φθορά, να σώσετε μια σχέση που παραπαίει ή να ζητήσετε συγγνώμη για ό,τι πλήγωσε τον ή τη σύντροφό σας; Όλοι έχουμε ανάγκη από μια ζωή γεμάτη αγάπη, όλοι χρειαζόμαστε τη συμπαράσταση και τη συναισθηματική εγγύτητα, του ή της συντρόφου μας. Σε αυτό το βιβλίο, η Dr. Sue Johnson μας δίνει απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα, παρέχοντάς μας έναν οδικό χάρτη για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το βιβλίο αυτό, βασίζεται στην κλινική εμπειρία της συγγραφέως, είναι γραμμένο με πολύ χιούμορ, σε κατανοητή γλώσσα και γεμάτο καθημερινά παραδείγματα, σε κάποια από τα οποία πολλοί από εμάς θα αναγνωρίσουν τον εαυτό τους.

Η Dr. Sue Johnson ανέπτυξε μια πρωτοποριακή προσέγγιση, το μοντέλο θεραπείας EFT (Emotionally Focused Therapy), το οποίο προέκυψε έπειτα από πολλά χρόνια εμπειρικής δουλειάς με ζευ­γάρια και οικογένειες. Θεωρείται δε, το πλέον αποτελεσματικό μοντέλο για τη δη­μιουργία σχέσεων αγάπης σε ποσοστό 86% τα ζευγάρια που θεραπεύτηκαν, εφαρμόζοντας αυτό το μοντέλο, δηλώνουν ικανοποίηση, ακόμη και ευτυχία, στη σχέση τους. Είναι εγκεκριμένο από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία ως ένα μοντέλο που αποτελεί προϊόν εμπειρικής έρευνας και που τώρα, για πρώτη φορά, περιγράφεται διεξοδικά σε ένα βιβλίο.

 

 

«Το χειρόγραφο»

Του David Gibbins

Μετάφραση :Μιχάλης Δελέγκος

Εκδόσεις «Διόπτρα»

Τιμή: 9.90 ευρώ

H ιστορία του Τελευταίου Ευαγγελίου που γράφτηκε την εποχή της Καινής Διαθήκης, και του συνταρακτικού μυστικού του.

Ίσως ένα καλά προστατευμένο, ένα επτασφράγιστο μυστικό...

Φανταστείτε ότι μια από τις μεγαλύτερες αρχαίες βιβλιοθήκες του κόσμου, που είχε θαφτεί στις στάχτες ενός ηφαιστείου, ανακαλύπτεται μετά από 2000 χρόνια...

Φανταστείτε, επίσης, ότι στα ευρήματα της βιβλιοθήκης συγκαταλέγεται το χειρόγραφο ενός χαμένου Ευαγγελίου που η αποκάλυψή του θα μπορούσε να συγκλονίσει τα θεμέλια του Δυτικού κόσμου...

Και φανταστείτε, ότι αυτός που ανακαλύπτει το συνταρακτικό μυστικό είστε εσείς και θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τρομακτικούς εχθρούς που είναι αποφασισμένοι να σας εξοντώσουν, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι το χειρόγραφο δεν θα δει ποτέ το φως της δημοσιότητας...

Ακολουθήστε τα βήματα του δυναμικού Τζακ Χάουαρντ, κορυφαίου αρχαιολόγου, που ανακαλύπτει το μυστικό, ενώ παράλληλα καλείται να αποτρέψει άλλους από την ίδια ανακάλυψη...

 

«Οι καρτ ποστάλ»

Της Victoria Hislop

Μετάφραση: Φωτεινή Πίπη

Εκδόσεις «Λιβάνης»

Τιμή:18.80 ευρώ

Κάθε βδομάδα, στο γραμματοκιβώτιο της Έλι καταφθάνουν αλλεπάλληλες καρτ ποστάλ, με παραλήπτη ένα όνομα που της είναι άγνωστο, χωρίς διεύθυνση αποστολέα και με μόνο το αρχικό γράμμα Α αντί για υπογραφή.

Με τους φωτεινούς ουρανούς, τις γαλάζιες θάλασσες και τις σαγηνευτικές ομορφιές της Ελλάδας που απεικονίζουν, αυτές οι καρτ ποστάλ δίνουν χρώμα στη ζωή της. Μετά από έξι μήνες, ξαφνικά, παύουν να έρχονται και η Έλι νιώθει μια απογοήτευση. Όμως το κολάζ που έχει δημιουργήσει με τις κάρτες στον τοίχο του διαμερίσματός της, την έχει ήδη μαγέψει.

Η Έλι έχει πειστεί ότι πρέπει να δει αυτή τη χώρα με τα μάτια της.

Το πρωί που αναχωρεί για την Αθήνα, φτάνει στο γραμματοκιβώτιό της ένα σημειωματάριο.

Οι σελίδες του διηγούνται την ιστορία της οδύσσειας ενός άντρα που ταξιδεύει στην Ελλάδα. Αναπάντεχη, συγκινητική και καμιά φορά σκοτεινή η ιστορία του Α, ξεδιπλώνεται παράλληλα με την ανακάλυψη όχι μόνο ενός πολιτισμού, αλλά και της λαχτάρας του να ξαναζήσει τη ζωή στο έπακρο.

 

Βιβλιοπαρουσίαση

ΧΡΥΣΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ

Η πτώση μιας δυναστείας

Οι εκδόσεις ΚΥΦΑΝΤΑ, το βιβλιοπωλείο «Book and Art» και η Λέσχη Ανάγνωσης «Book and Art» διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου «Χρυσή Εκδίκηση» της Έλενας Χουσνή, στις 22 τρεχ στις 7 το απόγευμα στον χώρο του βιβλιοπωλείου (Κομνηνάκη 5, Μυτιλήνη).

Για το βιβλίο, θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος Νίκος Μανάβης και ο τ. βουλευτής Παύλος Βογιατζής.

Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο της Έλενας Χουσνή, που αποτελεί ένα αστυνομικό αφήγημα, ενταγμένο στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης που κυριαρχεί ως φόντο, αλλά και ως κινητήριος μοχλός της δράσης των ηρώων.

Πώς συνδέεται η δολοφονία της κόρης ενός επιχειρηματία με την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη; Πίσω από τους στίχους κρύβεται η προσπάθεια αποτίναξης μιας εθνικής μάστιγας μέσα από κωδικοποιημένα μηνύματα, που τρεις άνθρωποι καλούνται να ανακαλύψουν τι σημαίνουν. Ενεχυροδανειστήρια που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια την εποχή της κρίσης, επιχειρήσεις που μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, σκοτεινά μυστικά μιας οικογένειας που κινεί τα νήματα του πλούτου... Ένας μυστηριώδης συλλέκτης γραμματοσήμων "υπογράφει" δύο εγκλήματα ως ανταπόδοση σε ένα μεγαλύτερο, εθνικό. Τα κομμάτια σιγά σιγά βρίσκουν τον συνεκτικό τους ιστό αποκαλύπτοντας στο μεταξύ υπόγειες διαδρομές ενοχής, παραπλάνησης, εκμετάλλευσης και προσωπικών τραγωδιών...

 

    Βιβλιοκριτική

«Ο Δημοτικός κήπος Μυτιλήνης»

 Του  Αριστείδη Καλάργαλη

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το βιβλίο του Αριστείδη Καλάργαλη «Ο Δημοτικός κήπος της Μυτιλήνης». Όγδοος τόμος της λογοτεχνικής σειράς «Συμβολή στη λεσβιακή γραμματεία». Με τον πιο πάνω γενικό τίτλο ο συγγραφέας έχει καταφέρει να δημιουργήσει και συνεχίζει να την επαυξάνει, μια ξεχωριστή βιβλιοθήκη, κομψή και καλοτυπωμένη, με περιεχόμενο ακραιφνώς λεσβιακό. Το χαρακτηριστικό του έργου αυτού είναι ότι πρόκειται για προϊόν  διαρκούς και ενδελεχούς έρευνας συνδυασμένης με γλαφυρή συγγραφική απόδοση.

         «Ο Δημοτικός Κήπος» του Καλάργαλη, χωρίζεται σε δύο διακριτούς τομείς. Ο ένας, είναι το ιστορικό του κήπου. Ένα καλογραμμένο κομμάτι, ακριβολογημένο, με πάρα πολλά στοιχεία και γεγονότα άγνωστα για πολλούς μέχρι τις μέρες μας. Σ' αυτό το μέρος, ο αναγνώστης θα διαβάσει λεπτομέρειες για την κοινωνική ζωή των Μυτιληνιών, πως διασκέδαζαν, πως προβληματίζονταν με τις έγνοιες της καθημερινότητας, πως έβλεπαν τους πολιτικούς που κάτω από τα σκιερά κλαδιά των δέντρων του κήπου εξέφραζαν τις πεποιθήσεις τους. Ή ακόμα ο αναγνώστης θα πάρει μια καλή ιδέα για την ποικιλία, την ποιότητα και τα συνήθεια των πολυπληθών θαμώνων του κήπου οι οποίοι προέρχονταν από διάφορες τάξεις πολιτισμού ή επαγγελμάτων της ντόπιας κοινωνίας. Εδώ φαίνεται καθαρά η προσήλωση του συγγραφέα στην αποτελεσματική έρευνα και στη λεπτομέρεια της περιγραφής.

         Ο άλλος τομέας είναι η πληθώρα των χρονογραφημάτων, τα σχετικά με τον κήπο, τα οποία ο συγγραφέας συνέλεξε με αμείωτη επιμονή-πιστεύω και υπομονή-διάσπαρτα σε ποικίλα έντυπα, σε διάφορους χώρους, πράγμα που απαιτεί κοπιαστική δουλειά, όχι αστεία. Εδώ ξεχωρίζουν ονόματα όπως του Στράτη Μυριβήλη, του Ντόρου Ντορή, των Σημηριώτηδων Άγγελου και Γιώργου, του Μανώλη Βάλλη, του Στρατή Παπανικόλα, του Θανάση Καρτέρη, του Τέρπανδρου Αναστασιάδη, του Νίκου Σαραντάκου, του Παναγιώτη Νικήτα και πολλών ακόμα εκλεκτών τής πένας και ο καθένας με τον προσωπικό του τρόπο δημοσιοποίησε τις σκέψεις του για τη ζωντάνια και τα τεκταινόμενα του χώρου. Από τα χρονογραφήματα αυτά, ο αναγνώστης μαθαίνει επίσης λεπτομέρειες για την πολιτική, αλλά και πολιτισμική ζωή της πόλης της Μυτιλήνης, που αλλιώς θα έμενε μισοκουκουλωμένη από την αχλή του χρόνου.

         Εν τω συνόλω του, «ο κήπος» ξεχωρίζει ως σύγγραμμα-μελέτη που φωτίζει πολλές άγνωστες μυτιληναϊκές πτυχές και περιστατικά που συνέβησαν σ' εποχές που δεν επιστρέφουν.

         Εδώ ταιριάζουν τα συγχαρητήρια στον Άρη Καλάργαλη και η ευχή όσο μπορεί, να εμπλουτίζει την ποιοτική βιβλιοθήκη του.

Στρατής Αλ. Μολίνος

 

 

         ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2017

                          ******************************

Πραγματικά ευχάριστη έκπληξη το φετινό Λεσβιακό Ημερολόγιο. Διαφορετικό αυτή τη χρονιά, ανανεωμένο σε πολλά σημεία. Και με κάμποσες πρωτοτυπίες, όχι τρανταχτές, οι οποίες, όμως, του δίνουν μια καινούργια ταυτότητα.

Η εμφάνιση του βιβλίου εντυπωσιακή. Με το μαύρο χρώμα να δίνει σοβαρότητα και συνάμα φινέτσα στο εξώφυλλο, με την προστατευτική θήκη και τον καλλιτεχνικό δείκτη, λεπτομέρειες που δεν συναντούμε συχνά, αλλά κάνουν τη διαφορά. Απόλυτα ταιριαστή η τοποθέτηση του αισθησιακού πίνακα της γνωστής συμπατριώτισσας ζωγράφου Νίκης Ελευθεριάδη.

Το περιεχόμενο του ημερολογίου μεστό, γεμάτο από αξιόλογα άρθρα που τιμούν την ιστορία και τη φήμη του νησιού, τις αξίες και την ιδιαιτερότητά του. Ως ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος ξεχωρίζουν τα πιο κάτω κείμενα, χωρίς την παραμικρή βέβαια πρόθεση να μειωθεί η σοβαρότητα των υπολοίπων:

«Η εικαστική διαδρομή μιας νάιφ ζωγράφου. Παρατηρήσεις στο έργο της Νίκης Ελευθεριάδη», της Μαρίας Μόσχου. Άρθρο απόλυτα τεκμηριωμένο, με κατατοπιστικές υποσημειώσεις, δίνει σφαιρική περιγραφή της ζωγράφου και του έργου της.

«Αφιέρωμα Ευρυδίκης Σιφναίου», αναφορά στο νέο, στο μορφωμένο και δημιουργικό άνθρωπο που έφυγε τόσο νωρίς από τη ζωή.

         «Γνώριζε ο Όμηρος την Ίσσα και την Άντισσα;» του Ιωάννη-Ανδρέα Γ. Βλάχου, μελέτη σε βάθος της αρχαιότατης Λέσβου με πολλές ιστορικές αποκαλύψεις.

         «Οι πρώτες μέρες της απελευθέρωσης από τους Γερμανούς μέσα από το ημερολόγιο ενός νεαρού Μυτιληνιού» του Γεράσιμου Μπεκιάρη.

         «Ο Γιώργος Βαλέτας αναστηλωτής και εκδότης κειμένων του προεπαναστατικού Ελληνισμού» των Αθανασίου Ι. Καλαμάτα-Μαρίας Ζαφειρίου και βέβαια-την άφησα τελευταία-η παρουσίαση-νεκρολογία του Κώστα Γ. Μίσσιου για τον αξέχαστο φίλο Βαγγέλη Μητρέλια.

         Το «Λεσβιακό ημερολόγιο 2017» είναι μια εξαιρετική επίτευξη. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο φιλόλογο-επιμελητή του έργου Παναγιώτη Σκορδά για την επιλογή ή και την έγκριση των κειμένων.

         Επίσης θερμά συγχαρητήρια στον εκδοτικό οίκο «Μύθος» για την καλλιτεχνική έκδοση του ημερολογίου στον οποίο εύχομαι πολλές και σοβαρές εκδοτικές επιτυχίες.

                                                                                                 Στρατής Αλ. Μολίνος

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
15 Ιουνιου 2018
15 Ιουνιου 2018
15 Ιουνιου 2018
15 Ιουνιου 2018
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ

  Στούμπος Χ. Γιώργος
  Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων & Παίδων
  Συνεργάτης Νοσοκομείων Metropolitan-Βιοκλινικη-
  Ιατρικό Διαβαλκανικό
  Καβέτσου 3 - 1ος όροφος
  τηλ. 22510 27757& 6940888555
 • Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180

  ΙΑΤΡΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ Χ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ *PapTest*Κυτταρολογική εξέτασηούρων,πτυέλων,υγρών*FNA επιφανειακών οργάνων &θέσεων*Επανεκτιμήσεις πλακιδίων
  Καβέτσου 29- τηλ.22510 24860 κιν.6932512560
 • ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ

  Θωμάς Π.ΤσουκαλάςMD,PhD
  Διδάκτορ Πανεπιστημίου
  μετεκπαιδευθείς στη Γενεύη
  Αερ.Γιανναρέλλη 7 Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 28222 &6976116205
  www.xeirourgiki-mastou.gr

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

  ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ Η. ΚΟΥΝΙΑΡΕΛΛΗ
  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
  Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές
  Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1(π Μ Βρετάνια)
  τηλ.2251028512 6936447893

  ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

  ΜΠΑΝΤΑΒΑΝΗΣ Ι. ΓΙΩΡΓΟΣ
  Δρ Ιατρικής Σχολής Παν.Πατρών
  ΕΡΕΣΟΥ 2,1ος όροφος
  ΤΗΛ:22510-37390
  κιν:6974956279
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  A R O M A

  Επώνυμα αρώματα- κρέμες σώματος
  after save-αιθέρια έλαια - αρωματικά σαπούνια
  Ερμού 109- Μυτιλήνη
  τηλ. 22510- 22158
  www.aromashop.gr
 • Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Κοτόπουλα παραγωγής μας
  Νέο κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213
 • Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797

  Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr
 • auto GARAGE

  ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΖΕΪΜΠΕΚΗΣ
  ΠΑΓΑΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  ΤΗΛ:22510-48144 6972107700

  Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΡΑ