ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Σαββατο 25 Μαιου 2019
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Βιβλιοφάγος

12 Δεκεμβριου 2017
«Κι έχει ο καιρός το γιατρικό τον πόνο σου να γιάνει...»

Ημερολόγια 2018!!!

Χρόνος, άχρονος!!! Τον ορίζουμε, μας ορίζει, τον  αγνοούμε, μας κυνηγά, τον κυνηγούμε, μας πιέζει, τον χάνουμε, τον βρίσκουμε, μας ξεγελά, τον ροκανίζουμε, εξαρτόμαστε απ' αυτόν, όπως και να έχει χρόνος είναι και γυρίζει και να' μαστε πάλι να ασχολούμαστε μαζί του από αυτή εδώ τη στήλη του βιβλιοφάγου κατά συνήθεια των τελευταίων ετών. Μικρή αναφορά σήμερα σε κάποια από το πλήθος ημερολογίων που τυπώθηκαν για την καλή απαντοχή του 2018 και βρίσκονται ήδη στα ράφια και τις προθήκες των βιβλιοπωλείων περιμένοντάς μας να τα φυλλομετρήσουμε και να τα διαλέξουμε.

 Ας ξεκινήσουμε με το Ημερολόγιο Καλοτυχίας

«Καλά κρυμμένα μυστικά» από τη Μικρά Ασία ταξιδεύουν στο χρόνο για να μας χαρίσουν αισιοδοξία, δύναμη και ελπίδα μέσα από τις σελίδες του Ημερολογίου Καλοτυχίας 2018. Μια Μικρασιάτισσα αρχόντισσα γιαγιά, μας μεταδίδει τις εμπειρίες της ζωής της με αγάπη, νοσταλγία και σεβασμό. Σ' ένα μικρό τετράδιο με κιτρινισμένα φύλλα, μυρωμένο από κανέλα, λεβάντα και γιασεμί, που συμπλήρωνε για χρόνια κάθε τι σχετικό με την καλή τύχη, μας φανερώνει όσα έφερε μαζί της ξεριζωμένη από τον τόπο της. Όλα όσα είδε και άκουσε, όσα μπόρεσε και κατέγραψε, φύλαξε και προστάτεψε, έθιμα, μύθους, γνωμικά, σκέψεις και συναισθήματα της στιγμής, αυθόρμητες κουβέντες από τη γη και τον αέρα της Ανατολής. Η γραφή της μαγική με λόγια ενθάρρυνσης κι αγάπης, οι εικόνες της ένα μεγάλο πολύχρωμο και έντονο ταξίδι που αφήνουν ένα πολύ γλυκό άρωμα στην καρδιά. Δώρο το γούρι της νέας χρονιάς. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μύρτος σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Συγγραφέας: Φαφουτη Σάρα   Και από την καλοτυχία στην αισιοδοξία. Ημερολόγια Αισιοδοξίας 2018. Από τη Σμαρούλα Παντελή και τις εκδόσεις Μίνωας Η αισιοδοξία είναι σύμμαχος στον αγώνα μας, για μια καλή ζωή. Μας βοηθά να ξεχωρίζουμε το αυθεντικό από το στερεοτυπικό και αγχωτικό μοντέλο της επιβίωσης. Δίνει αξία στα όνειρά μας και μας ωθεί να τα πραγματοποιήσουμε ακόμα και σε δύσκολους καιρούς. Ακολούθησε τις προτάσεις που θα βρεις στις σελίδες αυτού του ημερολογίου και δες τη ζωή σου να βουτά στα χρώματα του ουράνιου τόξου!

 

Οι εκδόσεις Πατάκη προτείνουν ένα ιδιαίτερο ημερολόγιο, λογοτεχνικό.

«Όσα λένε οι άντρες για τις γυναίκες»

Το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2018 είναι αφιερωμένο στη γυναίκα. Διαβάζουμε στις σελίδες του τι σκέφτονται οι άντρες για τις γυναίκες: μιλάνε πώς ζουν μ' αυτό το υπέροχο πλάσμα, που σε όλους τους ρόλους του κοσμεί την ύπαρξη των αντρών και τους εμφυσά ιδιαίτερα και υψηλά νοήματα για τη ζωή· μας εξομολογούνται επίσης οι άντρες πώς βιώνουν την εξάρτηση και την επενέργεια που έχει μέσα τους το άλλο τους μισό στο συμπαντικό υπάρχειν του ανθρώπου. Κορυφαίοι Έλληνες λογοτέχνες φτιάχνουν έναν ζωντανό θηλυκό πίνακα ζωγραφίζοντάς τον με τη χάρη της γυναίκας, πολλές φορές αντιστικτικά με τις γνωστές προκαταλήψεις, που όμως δε δεσμεύουν αλλ' αντίθετα απελευθερώνουν· σφραγίζεται η αιώνια γυναίκα με τη βαθιά σκέψη αυτών των δημιουργών και με τις σπουδαίες γραφές τους.

 

«Κι έχει ο καιρός το γιατρικό τον πόνο σου να γιάνει...» από τις εκδόσεις Άγκυρα

Δεν είναι μόνο που «η μουσική μας παιδεία είναι ένας κυκεώνας» - για να θυμηθούμε τον Νίκο Παπάζογλου. Είναι που τελικά, οι άνθρωποι δεν είναι διαφορετικοί. Από τη μια άκρη της γης, ως την άλλη... «Μεξικάνικο αεράκι/ με φυσάει πάνω στα Μετέωρα/και της Αφρικής ο λίβας/λέει μαντινάδες για τον έρωτα» που γράφει κι ο Ορφέας Περίδης. Βλέπω τις «έγχρωμες μουσικές» του Γιώργου... Ο Μπάτης ως Sonny Boy. Ο Τσιτσάνης... blues. Ο Μπομπ Ντύλαν με την Μαρίκα Νίνου. Ο Μάρκος και η Μπίλλυ Χολινταίη... Αλήθεια ή ιδεολόγημα; «Το μπλουζ του Στέλιου» (Βαμβακάρη), στην ταινία του Πανουσόπουλου «Μια μέρα τη νύχτα», είναι αλήθεια. Όπως και να 'χει όμως, «έχει ο καιρός το γιατρικό, τον πόνο σου να γιάνει». Ο ίδιος, γεννήθηκα μέσα στον ήχο αλλοτινών πανηγυριών, αλλά κάθε μέρα βρίσκω το «γιατρικό» σε μιαν άλλη εικόνα, σ' έναν άλλο στίχο, σ' έναν άλλον ήχο. Η απόσταση, θέλει πολλά εισαγωγικά τις περισσότερες φορές. Και σε καμιά περίπτωση, δεν συνιστά αντιπαλότητα. Μάλλον προκαλεί το συναίσθημα και το ενδιαφέρον... Στο λόγο, στη μουσική, στην γενικότερη κοινωνική αντίληψη. Λες: «πώς τώρα αυτός, με τόσο διαφορετικές αφετηρίες, είδε αυτό που βλέπω κι εγώ;» Έστω κι αν πράγματι «δεν έχω μάθει δυστυχώς να μην ανήκω / μια στο βοσκό, μια στο μαντρί και μια στο λύκο» (δάνειο Γεράσιμου Ευαγγελάτου) επιδιώκω και ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΗΚΩ. Και αυτό, μου αρέσει όλο και πιο πολύ, όσο μεγαλώνω -έστω κι αν με δυσκολεύει. Γιατί η τέχνη είναι ελεύθερη, βέβαια αλλά τα ανθρώπινα πάθη -πώς να το κάνουμε;- θέλουν να είναι οπαδοί και να έχουν οπαδούς... Τα «ρεμπέτικα λόγια» δεν είναι μόνο από την εποχή του «ρεμπέτικου». Και δεν περιγράφουν μόνο «ρεμπέτικα πάθη». Και μόνο ο τρόπος που λένε τα πάθη τους, τα λόγια και οι μουσικές, είναι φως! Πόσο μάλλον που η ομορφιά της «Φραγκοσυριανής», η «μαγεμένη Αραπιά» αλλά και τα «σύννεφα σταχτόμαυρα», έχουν τους δικούς τους δρόμους για να σε πάνε «κει που πάτησε η ψυχή σου». 2018: «Πέλαγος θα σκίσω μακρινό / Θάλασσα να βλέπω κι ουρανό / Μα η συντροφιά μου θα 'σαι εσύ / Πάντα

Το ημερολόγιο προλογίζει ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Τσάμπρας.

Και επειδή πολλά θέλουμε και λίγα κάνουμε ή λίγα μας αφήνουν να κάνουμε... οι εκδόσεις Μίνωας μας προτείνουν το ημερολόγιο «Καν΄το να συμβεί φέτος» γραμμένο από την ψυχοθεραπεύτρια Φαίδρα Λογοθέτη.

Μια νέα χρονιά ξεκινά και η ψυχοθεραπεύτρια Δρ Φαίδρα Λογοθέτη σας προτείνει να φορέσετε τη χαρά και να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας! Σε αυτό το ημερολόγιο θα βρείτε αισιόδοξα μηνύματα που θα σας αφυπνίσουν και φράσεις που μπορεί να βελτιώσουν τη δική σας ζωή. Η ευτυχία μας εξαρτάται κατά ένα μεγάλο μέρος από τους συνταξιδιώτες που έχουμε στο ταξίδι της ζωής και αυτό το ημερολόγιο είναι ο δικός σας ελπιδοφόρος συνταξιδιώτης για το 2018!

 

Μαριάνθη Βάμβουρα

vamvouramar @gmail.com

 = = = ==  == = = == == = == ==  = == == == = = = = == 

 

«Δημ. Γρ. Βερναρδάκης

ένας από τους σημαντικότερους έλληνες φιλολόγους του 20ου αιώνα»

Εκδόσεις «24 γράμματα»

Tην έκδοση επιμελείται ο Δρ. Παναγιώτης Δημ. Βερναρδάκης.

Αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι αποκλειστικά οι μεταφράσεις αρχαίων λυρικών ποιητών του Δημητρίου Γρ. Βερναρδάκη. Αυτές εμπεριέχονται σε δύο μελέτες του, οι οποίες αναφέρονται στον αρχαίο αιολικό λυρισμό, καθώς και στην ποιητική του Συλλογή «ΨΑΠΦΑ», στην τρίτη ενότητα της οποίας μεταφράζονται, εκτός των αιολικών, και άλλοι αρχαίοι λυρικοί ποιητές. Οι δύο μελέτες του είναι:
- «Η δεκάτη Μούσα Σαπφώ η Λεσβία». Η μελέτη αυτή πρωτοδημοσιεύθηκε στο Ημερολόγιο της Μεγάλης Ελλάδος του Γ. Δροσίνη και η πρώτη αναδημοσίευση έγινε στην εφημερίδα της Μυτιλήνης «Ελεύθερος Λόγος» του Στρ. Παπανικόλα (17 27 Ιανουαρίου 1927)
- «Ο αρχαίος αιολικός λυρισμός, Σαπφώ και Αλκαίος» Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Αιολικά Γράμματα» του Γ. Βαλέτα, Ιούλιος-Αύγουστος 1971, τεύχος 4, σελ. 337-352.
Στη δεύτερη μελέτη του (του 1971) συμπεριλαμβάνονται όλες οι μεταφράσεις των σαπφικών ποιημάτων από την πρώτη μελέτη και την «Ψάπφα», εκτός μιας, καθώς και αρκετές μεταφράσεις του Αλκαίου που δεν αναφέρονται ούτε στην «Ψάπφα» ούτε στην πρώτη του μελέτη. Ως εκ τούτου, θεωρήσαμε ότι όσον αφορά στην αιολική ποίηση η δεύτερη μελέτη του Δημ. Γρ. Βερναρδάκη προσφέρει περισσότερες μεταφράσεις από την πρώτη και από την ποιητική του Συλλογή. Για τον λόγο αυτό παραθέτουμε εδώ τη μελέτη «Ο αρχαίος αιολικός λυρισμός, Σαπφώ και Αλκαίος», διασκευασμένη σε μονοτονικό σύστημα, η οποία, εκτός των μεταφράσεων, εμπεριέχει και το φιλολογικό υπόβαθρο του αρχαίου αιολικού λυρισμού. Ένας λόγος ακόμα που συντρέχει στην επιλογή της δεύτερης μελέτης (1971) σε σχέση με την πρώτη (1924) είναι και η γλώσσα, η οποία για τους σημερινούς Έλληνες είναι πιο επίκαιρη. Η μελέτη αυτή εμπλουτίζεται με σχόλια, παραπομπές, εικόνες, με το ποίημα της Σαπφούς που δεν περιλαμβάνεται στο πρωτότυπο της μελέτης αυτής, καθώς και με τα πρωτότυπα των ποιημάτων στην αιολική διάλεκτο. Ο εμπλουτισμός αυτός επεκτείνεται και στους άλλους λυρικούς ποιητές και εδώ ακολουθούμε τη σειρά με την οποία μεταφράζονται τα ποιήματά των στην «Ψάπφα». Όλες οι μεταφράσεις είναι επίσης διασκευασμένες σε μονοτονικό σύστημα.

(Δρ Παν. Δημ. Βερναρδάκης)

Περιεχόμενα:            Λίγα λόγια για το συγγραφέα 9

                                Ο αρχαίος αιολικός λυρισμός 13

                                                    Αλκαίος 14
                                                    Σαπφώ  35

Κριτικές για την ποιητική συλλογή «Ψάπφα» του  Δημ. Γρ. Βερναρδάκη, συμπεριλαμβανομένων και των μεταφράσεων

των αρχαίων λυρικών ποιητών 44

Μεταφράσεις ποιημάτων επιλεγμένων λυρικών ποιητών, εκτός

των αιολικών       

                    Μελέαγρος: Το τραγούδι της άνοιξης 47

               Ξενοφάνης: Το συμπόσιο             48

                Καλλίνος: Ελεγεία                      49

                Μίμνερμος: Ναννώ                     51                             

            Ίων: Βακχική ελεγεία                     52

Τυρταίος: Πολεμική υποθήκη            53

Κλεάνθης: Ύμνος στο Δία                 55

Μουσαίος: Ηρώ και (στ. 309 τέλος) 57

βλ. και σύνδεσμο:

http://www.24grammata.com/p=54314

 
 «Ψηφιακό Οχυρό»

Του Dan Brown

Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 15,50ευρώ

Όταν ο ανίκητος υπολογιστής της NSA (Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας) των ΗΠΑ, που μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τα πάντα, αδυνατεί να σπάσει έναν μυστηριώδη κωδικό, η Σούζαν Φλέτσερ, η ιδιοφυής και όμορφη αποκρυπτογράφος της υπηρεσίας, καλείται να αναλάβει την υπόθεση. Αυτό που ανακαλύπτει τρομάζει τους έχοντες την εξουσία. Η NSA είναι σε ομηρία... όχι από όπλα ή βόμβες, αλλά από έναν κωδικό τόσο περίπλοκο που θα μπορούσε να την καταστρέψει. Εγκλωβισμένη σε μια καταιγίδα από μυστικά και ψέματα, η Φλέτσερ αγωνίζεται να σώσει την υπηρεσία. Προδομένη από τους πάντες, παλεύει όχι μόνο για την πατρίδα της, αλλά και για την ίδια της τη ζωή. Πρόκειται για μια μάχη επιβίωσης, ένα στοίχημα να καταστρέψει το δημιούργημα ενός μεγαλοφυούς νου που απειλεί να εξαλείψει την ισορροπία των δυνάμεων του κόσμου... Για πάντα.

Σύγχρονο και γεμάτο μυστικά περί κατασκοπίας, το ΨΗΦΙΑΚΟ ΟΧΥΡΟ μεταφέρει τον αναγνώστη στα έγκατα της πιο ισχυρής υπηρεσίας πληροφοριών του κόσμου, της NSA των Ηνωμένων Πολιτειών, ενός οργανισμού που μέχρι τώρα λιγότερο από το 3% των Αμερικανών γνώριζε την ύπαρξή του.

   Στρατή  Μισγίρη

  Χαίρε,  ω  χαίρε  ελευθεριά

   Ο ακούραστος  λεσβολάτρης, ερευνητής, λογοτέχνης και φιλόμουσος συνάδελφος κ. Στρατής Μισγίρης, μας εκπλήσσει. Μας χάρισε, τον περασμένο Οκτώβριο, το καινούριο πόνημα-βιβλίο του «Χαίρε, ω χαίρε ελευθεριά». Και η έκπληξή μου είναι όχι για την ποιότητα του έργου του, που είναι δεδομένη,  όχι για το πλήθος των εκδοθέντων βιβλίων, που αριθμούν 38, αλλά για  τη χρονική απόσταση από προηγούμενη έκδοση. Και σκέπτομαι πώς μέσα  στη δύσκολη αυτή εποχή, από πολλές πλευρές,  βρίσκει χρόνο και διάθεση να δημιουργεί ασταμάτητα.

  Το βιβλίο του  κ. Μισγίρη έχει τρεις ενότητες:

  Η πρώτη αναφέρεται στην 25η Μαρτίου. Περιλαμβάνει 17 άρθρα, στα οποία ο συγγραφέας εξετάζει το σημαντικό αυτό εθνικό γεγονός από πολλές πλευρές. Και πρώτα απ' όλα ιστορικά και θρησκευτικά. Αναφέρεται, ακόμη, και σε πρόσωπα (Αλέξανδρο Υψηλάντη, Μάρκο  Μπότσαρη, Αθανάσιο Διάκο) που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στον αγώνα για την ελευθερία. Όλα τα κείμενα έχουν άριστη γλωσσική επεξεργασία.

   Στην ίδια ενότητα υπάρχουν και 19 ποιήματα- διαφόρων ποιητών (Κ. Μπολέτση, Γ. Σμυρνιωτάκη, Κ. Παλαμά, Γ. Βερίτη, Χ. Σακελλαρίου κι άλλων)- που είναι σχετικά  με τη γιορτή και το νόημά της και  διαλέχτηκαν με ποιητικό αισθητήριο.

  Στη δεύτερη ενότητα ασχολείται ο συγγραφέας με την απελευθέρωση της Λέσβου το Δεκέμβριο του 1912.  Περιλαμβάνονται στην ενότητα αυτή τέσσερα άρθρα- κείμενα με ιστορικό, κυρίως, περιεχόμενο. Ξεχωρίζει το άρθρο «Η μάχη του Κλαπάδου», όπου γίνεται εκτενής αναφορά των όσων προηγήθηκαν κι ακολούθησαν. Στην ίδια ενότητα περιλαμβάνονται εννέα ποιήματα, σχετικά με την απελευθέρωση του νησιού, που πρέπει να είναι, τα περισσότερα ή και όλα, Λέσβιων ποιητών (Εμμανουήλ Δαυίδ, Ασημάκη Βεϊνόγλου, Γεωργίου Ζεϊμπέκη, αρχ. Σταύρου Τάξη, Α. Σημηριώτη κι άλλων).

   Στην τελευταία, τρίτη, ενότητα, υπάρχουν  13 κείμενα-άρθρα και 19 ποιήματα. Τα περισσότερα κείμενα έχουν στον τίτλο τους το ΟΧΙ: «Το θαύμα του ΟΧΙ», «Το ΟΧΙ του Σαράντα», «Η ιαχή του ΟΧΙ», «Το ΟΧΙ του μεσονυκτίου», «Η γιορτή του ΟΧΙ», «Το άλλο ΟΧΙ», «Η Ελλάδα του ΟΧΙ». Αυτή η επανάληψη γίνεται, νομίζω,  για να ερευνηθεί και «εξεταστεί» η ιστορική απάντηση του έθνους από πολλές πλευρές. Κύριο στοιχείο ο πατριωτισμός, η αγωνιστικότητα της ελληνικής ψυχής και η ιστορική γνώση. Η ομοψυχία και το ενωτικό εθνικό πνεύμα τονίζονται με ιδιαίτερη έμφαση και ζέση. «Το ανεπανάληπτο έπος των βορειοηπειρωτικών βουνών υπήρξε η αποθέωση του μεγαλείου της αδάμαστης ελληνικής ψυχής και η προσφορά στον ιερό αγώνα, λαμπρό απαύγασμα της εθνικής ενότητας», σημειώνει  ο συγγραφέας.

   Τα κείμενα και ποιήματα και των τριών ενοτήτων του βιβλίου, γραμμένα και διαλεγμένα με σοφία, αναφέρονται στις πιο σημαντικές ιστορικές στιγμές της χώρας και αναδεικνύουν το ασίγαστο πάθος του Έλληνα για την ελευθερία, αλλά και την πίστη.

  Συγχαίρω τον εκλεκτό συνάδελφο κ. Μισγίρη για το πόνημά του και του εύχομαι δύναμη για να συνεχίσει τη συγγραφική του προσφορά.

                                                                      Δημήτριος Χατζηλίας

                 π. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Π. Εκπαίδευσης   

                        Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος                                               

 

Erich Fromm: «Η τέχνη της αγάπης»

Εκδόσεις «Διόπτρα»

Tου Φίλιππου Ζάχαρη (zachfil64@gmail.com)

H αγάπη μας καθορίζει, λέει ο Erich Fromm. Είναι αυτό για το οποίο είμαστε όλοι διψασμένοι. Είναι η μοναδική απάντηση στο ζήτημα της ύπαρξης. Το βιβλίο «Τέχνη της Αγάπης», που έχει μεταφραστεί συνολικά σε 34 γλώσσες, στην 50στή επετειακή έκδοσή του από τις εκδόσεις «Διόπτρα», φιλοδοξεί να μας υπενθυμίσει ότι χωρίς την αγάπη η ανθρωπότητα δεν θα μπορούσε να αντέξει ούτε μια μέρα.

Ο διορατικός Fromm τονίζει ότι όλα γίνονται από την επανένωση μέσα από την αγάπη, που απαιτεί θάρρος και μία ικανότητα που μπορούμε να αναπτύξουμε μέσα μας. Το εν λόγω βιβλίο δεν μιλά αόριστα για την αγάπη αλλά την αναλύει, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι για να αλλάξουμε τον τρόπο που μας αγαπούν οι άλλοι, πρέπει να αναβαθμίσουμε την δική μας ικανότητα να αγαπάμε.

Αδελφική, μητρική, ερωτική αγάπη, όπως και αγάπη για τον εαυτό και τον Θεό παρουσιάζονται ξεχωριστά, συμπεριλαμβανομένης της αποσύνθεσής της στην Δυτική κοινωνία, το πρώτο και τελευταίο αγκάθι που διαπερνά τον αυθορμητισμό δια των κατεστημένων κομφορμιστικών αντιλήψεων.

Η αγάπη στην πράξη είναι μία πρόκληση που δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση  να αγνοηθεί. Πέρα από το στοιχείο της προσφοράς, ο ενεργητικός χαρακτήρας της αγάπης γίνεται ολοφάνερος και από το γεγονός ότι συνεπάγεται πάντοτε κάποια βασικά στοιχεία κοινά σε όλες τις μορφές της: πρόκειται για την φροντίδα, την υπευθυνότητα, τον σεβασμό και την γνώση.

Η αγάπη είναι ενεργητική διείσδυση σε μια άλλη ύπαρξη, μέσα από την οποία ο πόθος μου να γνωρίσω, καταπραΰνεται από την συνένωση, επισημαίνει ο συγγραφέας, που προειδοποιεί ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έχει μετατρέψει τον εαυτό του σε εμπόρευμα. Η τέχνη της αγάπης, σύμφωνα με τον ψυχαναλυτή, απαιτεί συνεχή άσκηση και συγκέντρωση, αυθεντική διορατικότητα και κατανόηση.

 Πόσο σημαντικός είναι λοιπόν ο ρόλος της αγάπης στην σημερινή εποχή; Τεράστιος. Αρκεί να μάθουμε να αγαπάμε χωρίς να περιμένουμε απαραίτητα, αλλά να επιθυμούμε ανταπόκριση. Είναι αυτό το συναίσθημα που μας γεμίζει  ζωή, που μας μεταπλάθει τον χαρακτήρα. Υπό αυτήν την έννοια, το βιβλίο του Erich Fromm παραμένει επίκαιρο, όχι μόνο για τους λόγους που πρέπει να αγαπάμε, αλλά και την αδιαφορία μας απέναντι σε αυτό που αποκαλείται αγάπη. Μία ξεχασμένη τέχνη, που θα έπρεπε και πάλι να κάτσουμε να την μάθουμε. Που άλλοι την έχουν εφαρμόσει από νωρίς στην επικοινωνία και άλλοι δεν ξέρουν πώς να την εκδηλώσουν. Γιατί η τέχνη της αγάπης προϋποθέτει  αποδοχή, αλλά πάνω απ' όλα αυτοκριτική που προηγείται της προσφοράς του συναισθήματος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
24 Μαιου 2019
24 Μαιου 2019
24 Μαιου 2019
24 Μαιου 2019
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ

  Στούμπος Χ. Γιώργος
  Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων & Παίδων
  Συνεργάτης Νοσοκομείων Metropolitan-Βιοκλινικη-
  Ιατρικό Διαβαλκανικό
  Καβέτσου 3 - 1ος όροφος
  τηλ. 22510 27757& 6940888555
 • Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180

  ΙΑΤΡΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ Χ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ *PapTest*Κυτταρολογική εξέτασηούρων,πτυέλων,υγρών*FNA επιφανειακών οργάνων &θέσεων*Επανεκτιμήσεις πλακιδίων
  Καβέτσου 29- τηλ.22510 24860 κιν.6932512560
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

  ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ Η. ΚΟΥΝΙΑΡΕΛΛΗ
  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
  Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές
  Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1(π Μ Βρετάνια)
  τηλ.2251028512 6936447893

  ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

  ΜΠΑΝΤΑΒΑΝΗΣ Ι. ΓΙΩΡΓΟΣ
  Δρ Ιατρικής Σχολής Παν.Πατρών
  ΕΡΕΣΟΥ 2,1ος όροφος
  ΤΗΛ:22510-37390
  κιν:6974956279
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • auto GARAGE

  ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΖΕΪΜΠΕΚΗΣ
  ΠΑΓΑΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  ΤΗΛ:22510-48144 6972107700

  Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΡΑ