ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Σαββατο 20 Οκτωβριου 2018
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Καθολική συμμετοχή

29 Νοεμβριου 2017
Απαιτούμε δεν επαιτούμε...
Η Παλλεσβιακή απεργία για τη διατήρηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ, νέκρωσε το νησί και έστειλε ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, στοχεύοντας όχι απλά στην ετήσια παράταση της ισχύος, αλλά στην οριστική διευθέτηση του θέματος

Νέκρωσε σήμερα η πόλης της Μυτιλήνης και ολόκληρη η Λέσβος στο πλαίσιο της μεγάλης Παλλεσβιακής απεργίας για τη διατήρηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ. 

Τα καταστήματα, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα ιατρεία, τα φαρμακεία και όλες οι επαγγελματικές δραστηριότητες του νησιού μας, έβαλαν λουκέτο και συμμετείχαν δυναμικά στη μεγάλη κινητοποίηση. Στη  μεγάλη απεργία, συμμετείχαν οι υπηρεσίες του Δήμου, οι παιδικοί σταθμοί και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ενώ η ΑΔΕΔΥ προκειμένου να καλύψει τους δημοσίους υπαλλήλους που επιθυμούσαν να συμμετέχουν στην κινητοποίηση, κήρυξε τετράωρη στάση εργασίας. Οι τράπεζες εξυπηρετούσαν μόνο ειδικές περιπτώσεις συναλλαγών. 

Από νωρίς το πρωί, οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, περιόδευσαν στην πόλη της Μυτιλήνης και στα περίχωρα, και έβαλαν λουκέτο ακόμη και στα μεγάλα σούπερ μάρκετ που το πρωί λειτουργούσαν κανονικά.

Δυναμικό παρών στις κινητοποιήσεις, έδωσαν και τα στελέχη του Εργατικού Κέντρου που νωρίς το πρωί πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη της ΔΟΥ Μυτιλήνης.

Τα μέλη του εργατικού κέντρου ανήρτησαν πανό στο κτίριο της  εφορίας , με συνθήματα κατά των «νέων αντεργατικών μέτρων, των πλειστηριασμών και της φοροληστείας» εναντίον των λαϊκών νοικοκυριών.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Λέσβου Θοδωρής Ασλανίδης «τα λαϊκά νοικοκυριά ήδη πλήττονται από τα αντιλαϊκά μέτρα που τους έχουν επιβληθεί με τα μνημόνια, αλλά και τα νέα μέτρα που έρχονται. Ειδικά στα νησιά το βάρος θα είναι ακόμα μεγαλύτερο από την αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Συμμετέχουμε με την κατάληψη στις σημερινές κινητοποιήσεις και προετοιμάζουμε την απεργία στις 14 του Δεκέμβρη».

 

ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ

Στο αγωνιστικό ραντεβού της Πλατείας Σαπφούς συμμετείχαν εκατοντάδες συμπολίτες μας, από κάθε γωνιά της Λέσβου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11 το πρωί, ενώ προηγήθηκε πορεία των εργαζομένων του Δήμου Λέσβου, των απορριμματοφόρων και των ταξί  στην προκυμαία της Μυτιλήνης, με τελικό προορισμό την Πλατεία όπου βρισκόταν και οι υπόλοιποι απεργοί.

Το παρών στη συγκέντρωση έδωσαν μεταξύ άλλων, οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς του νησιού μας, ο βουλευτής Λέσβου Χ. Αθανασίου, ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.

 

ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ

Τους απεργούς καλωσόρισε στην κινητοποίηση ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι αγώνας για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών δεν είναι αγώνας που αφορά μια μικρή μερίδα επαγγελματιών και εμπόρων. Όπως είπε είναι ένας αγώνας που αφορά όλους τους ακρίτες των νησιών μας, ένας αγώνας που αφορά την επιβίωση μας, την οικονομική μας ανάπτυξη και την παραμονή μας στα νησιά. Επισήμανε δε, ότι ο μειωμένος ΦΠΑ, δόθηκε πριν από 25 χρόνια στα νησιά μετά από αγώνες των νησιωτών και των βουλευτών μας, με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων που αναγνώρισε την αναγκαιότητα στήριξης των ακριτικών περιοχών.

 

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής της Νέα Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η παραμονή στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, δεν είναι ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά επιβίωσης των νησιών μας.

«Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε, κατέθεσαν τροπολογία στη Βουλή, για την παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος για ένα χρόνο ακόμη. Από την πλευρά της κυβέρνησης και συγκεκριμένα ο Υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής μας είπε ότι είναι απολύτως σύμφωνος, ωστόσο διευκρίνισε πως θα πρέπει να υπάρξει και συμφωνία των δανειστών.

Ο στόχος μας για το επόμενο διάστημα, αφού εξασφαλιστεί η ετήσια παράταση, είναι η οριστική διευθέτηση του θέματος με αίτημα που θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εάν εξασφαλίσουμε τη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δανειστών, θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τη νομοθεσία, ώστε να παραμείνουν τα νησιά μας στο χαμηλό συντελεστή.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, σε υψηλούς τόνους ανέφερε :«παρών σήμερα στην Πλατεία δεν είναι μόνο όσοι κατάφεραν να έρθουν στη συγκέντρωση, αλλά όλοι οι Λέσβιοι πολίτες, από κάθε γωνιά του νησιού.

Το αθηνοκεντρικό κράτος, που βλέπει τα νησιά ως μια μακρινή περιοχή, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι πρόκειται για ένα κομμάτι της Ελλάδας, που κατοικούν Έλληνες και ότι τα νησιά δεν αποτελούν βάρος για την υπόλοιπη χώρα αλλά ευκαιρία και προοπτική ανάπτυξης. Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους, στις πλατείες, στα Υπουργεία, στη Βουλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, οπουδήποτε, έως ότου αντιληφθούν τα δίκαια αιτήματά μας και πράξουν τα δέοντα.

Η Λέσβος δεν συζητά, δεν συνδιαλέγεται. Διεκδικεί, απαιτεί και θα επιβάλλει τα δίκαια του σε αυτούς που έκαναν αναστολή εφαρμογής άρθρου του Συντάγματος που προβλέπει για την νησιωτικότητα και τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ. Δεν δεχόμαστε αντίδωρα και αναστολές εφαρμογής όλων όσων δικαιούμαστε και κερδίσαμε με αγώνες. Δικαιούμαστε πολύ περισσότερα, γιατί είμαστε το σύνορο της Ελλάδος, το σύνορο της Ευρώπης. Και ιδίως τα μικρά νησιά, όπου τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα και η επιβίωση δυσκολότερη».

 

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Την κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης, πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λέσβου Παναγιώτης Παπαρίσβας, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων πως την ώρα που οι φορείς των άλλων περιοχών της πατρίδας μας συνεδριάζουν για να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους, εμείς βρισκόμαστε εδώ για να αμυνθούμε στις καταστροφικές πολιτικές που θέλουν να μας επιβάλουν.

«Ο μειωμένος ΦΠΑ ήρθε από την πολιτεία, για τις παραμεθόριες περιοχές, μην ξεχνάτε ότι και ο νομός Έβρου είχε μειωμένο ΦΠΑ, σαν προνόμιο για την παραμονή μας σε ένα τόπο κοντά σε έναν επιθετικό και απρόβλεπτο γείτονα. Τώρα τι έγινε; Μήπως το να ζεις κοντά σε έναν εντελώς αναξιόπιστο γείτονα που εμπορεύεται ανθρώπινες ψυχές και σου μεταφέρει ένα τεράστιο πρόβλημα, δεν είναι σοβαρή υπόθεση; Μήπως και μετακινήθηκαν τα νησιά μας προς την ηπειρωτική Ελλάδα και δεν το πήραμε είδηση. Μήπως δεν έχουμε πια τεράστια κόστη μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων;

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι από την μία μέρα στη άλλη, το κόστος ζωής θα αυξηθεί πολλαπλάσια από το ποσοστό του ΦΠΑ. Οι αυξήσεις θα είναι καταστροφικές, όχι μόνο για τις τουριστικές επιχειρήσεις και τις παραγωγικές επιχειρήσεις αλλά και θα κάνουν τον τόπο μας λιγότερα ανταγωνιστικό απέναντι στους γειτονικούς προορισμούς. Η απώλεια της ανταγωνιστικότητας σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής ζωής του τόπου θα επιφέρει απώλεια θέσεων εργασίας και βέβαια ακόμα περισσότερα λουκέτα και κατ' επέκταση κοινωνικά προβλήματα.

Πότε θα καταλάβουν ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν είναι προνόμιο αλλά είναι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν για τα νησί μας, που κουβαλάνε ένα βάρος που ακόμα και τώρα αν φύγει, οι οικονομίες θα κάνουν τουλάχιστον μια πενταετία για να επανέλθουν στην κανονικότητα».

                                        *************

 

Ακολούθησε πορεία στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
19 Οκτωβριου 2018
19 Οκτωβριου 2018
19 Οκτωβριου 2018
19 Οκτωβριου 2018
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ

  Στούμπος Χ. Γιώργος
  Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων & Παίδων
  Συνεργάτης Νοσοκομείων Metropolitan-Βιοκλινικη-
  Ιατρικό Διαβαλκανικό
  Καβέτσου 3 - 1ος όροφος
  τηλ. 22510 27757& 6940888555
 • Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180

  ΙΑΤΡΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ Χ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ *PapTest*Κυτταρολογική εξέτασηούρων,πτυέλων,υγρών*FNA επιφανειακών οργάνων &θέσεων*Επανεκτιμήσεις πλακιδίων
  Καβέτσου 29- τηλ.22510 24860 κιν.6932512560
 • ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ

  Θωμάς Π.ΤσουκαλάςMD,PhD
  Διδάκτορ Πανεπιστημίου
  μετεκπαιδευθείς στη Γενεύη
  Αερ.Γιανναρέλλη 7 Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 28222 &6976116205
  www.xeirourgiki-mastou.gr

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

  ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ Η. ΚΟΥΝΙΑΡΕΛΛΗ
  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
  Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές
  Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1(π Μ Βρετάνια)
  τηλ.2251028512 6936447893

  ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

  ΜΠΑΝΤΑΒΑΝΗΣ Ι. ΓΙΩΡΓΟΣ
  Δρ Ιατρικής Σχολής Παν.Πατρών
  ΕΡΕΣΟΥ 2,1ος όροφος
  ΤΗΛ:22510-37390
  κιν:6974956279
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  A R O M A

  Επώνυμα αρώματα- κρέμες σώματος
  after save-αιθέρια έλαια - αρωματικά σαπούνια
  Ερμού 109- Μυτιλήνη
  τηλ. 22510- 22158
  www.aromashop.gr
 • Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Κοτόπουλα παραγωγής μας
  Νέο κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213
 • Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797

  Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr
 • ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr

  auto GARAGE

  ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΖΕΪΜΠΕΚΗΣ
  ΠΑΓΑΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  ΤΗΛ:22510-48144 6972107700
 • Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΡΑ