ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Πεμπτη 21 Μαρτιου 2019
ΑΛΚΑΙΟΥ & ΑΡΙΩΝΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22510-25524 22510-28741 ef_dimokratis@otenet.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Βιβλιοφάγος

14 Νοεμβριου 2017
«Φτου και βγαίνω»

«Φτου και βγαίνω»

Της M. J. Arlidge

Μετάφραση: Σοφία Τάπα

Εκδόσεις «Διόπτρα»

Τιμή: 15 ευρώ

Η φυλακή δεν ταιριάζει στην Έλεν Γκρέις. Προσπαθεί να ξεφύγει από το παρελθόν και από τον ίδιο της τον εαυτό· από οποιονδήποτε προσπάθησε ποτέ να την πλησιάσει. Όλη τη ζωή της, η μυστικοπαθής επιθεωρήτρια κρύβεται πίσω από το αστυνομικό σήμα, πίσω από τη φήμη της.

Μέχρι τη στιγμή που βρίσκεται κρατούμενη μαζί με γυναίκες δολοφόνους που είχε συλλάβει...

Στη φυλακή του Χολογουέι τα βράδια είναι ατελείωτα και ο κίνδυνος ελλοχεύει στους σκοτεινούς διαδρόμους. Οι άλλες κρατούμενες τη μισούν και οι δεσμοφύλακες την ταπεινώνουν. Η Έλεν πρέπει να αντιμετωπίσει ολομόναχη τον εφιάλτη που ζει, να διώξει τα τρωκτικά της νύχτας. Άγριοι ψίθυροι καταδιώκουν τον νου της. Δεν έχει πού να τρέξει... Πού να κρυφτεί... Ώσπου το ακρωτηριασμένο πτώμα της Λία Σμιθ, κατάχλωμο και κέρινο, κείτεται μέσα στο κλειδωμένο κελί. Το σώμα της άκαμπτο, χωρίς σταγόνα αίμα. Φαίνεται ήρεμη και γαλήνια, μ' ένα πλατύ χαμόγελο ραμμένο με γαλάζιο νήμα· το ίδιο νήμα που έχουν ράψει και τα σφιγμένα βλέφαρα πάνω στο κακοποιημένο πρόσωπό της.

Η Έλεν φοβάται ότι το τέλος της πλησιάζει. Ένας παρανοϊκός δολοφόνος παγώνει το αίμα των φυλακισμένων. Πρέπει να τον βρει προτού γίνει η ίδια το επόμενο θύμα...

 

«Ερωτευμένο αίμα»

Του Μιχάλη  Σπέγγου

Εκδόσεις «Διόπτρα»

Τιμή: 16 ευρώ

Οι ιστορίες τεσσάρων ατόμων διασταυρώνονται με δραματικό τρόπο. Η Αμαλία, μια καλλονή της εποχής, ξελογιάζεται από έναν αξιωματικό του στρατού. Μένει έγκυος, ενώ εκείνος τραβάει τον δρόμο του.

Ο Τάκης, ένας τύπος βίαιος, φιλόδοξος και με μια παράξενη ηθική, έχει γυρίσει από την Αμερική κακήν κακώς σε μια εποχή που άλλοι πήγαν και στέριωσαν. Ο Γιάννης Ρήγας είναι γιατρός με ένα ανομολόγητο πάθος για τις γυναίκες.

Ο μοναχογιός του Πέτρος είναι ένας ρομαντικός ιδεολόγος και διανοούμενος. Όταν οι τέσσερις θα συγκατοικήσουν, το αρχοντικό του Ρήγα θα μοιάζει με πυριτιδαποθήκη, ενώ γύρω τους η Ιστορία προχωρά με φωτιά και μαχαίρι.

Αθήνα, σήμερα

Τρία αδέρφια, κοντά στα πενήντα, συνεχίζουν να αναζητούν τον έρωτα. Ο Μιχάλης, διάσημος ογκολόγος, βρίσκεται στα πρόθυρα μιας τεράστιας ανακάλυψης, αλλά στην προσωπική του ζωή συντηρεί μια αδιέξοδη παράνομη σχέση.

Ο Άλκης, μεγαλοδημοσιογράφος και εργένης εκ πεποιθήσεως, αναζητεί την επιβεβαίωση σε εφήμερες σχέσεις.

Η Βιβή, διαλυμένη στην προσωπική της ζωή και με οικονομικά προβλήματα να την πνίγουν, ξοδεύεται σε καταδικασμένες καταστάσεις.

Τα τρία αδέρφια είναι εγγόνια του Τάκη και της Αμαλίας· ή μήπως όχι; Μια απροσδόκητη έρευνα για το παρελθόν της οικογένειας θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα και θα τους κάνει να συνειδητοποιήσουν ότι, όσο κι αν άλλαξαν οι εποχές και οι συνθήκες, η μαγική δύναμη του έρωτα διαπερνά τον χώρο και τον χρόνο, μπορεί να δικαιώσει το χθες και να συνταράξει το σήμερα.

 

«Οι κήποι της Τατιάνας»

Της Paullina Simons

Μετάφραση: Γιάννης Σπανδωνής

Εκδόσεις «Διόπτρα»

Τιμή: 17 ευρώ

Μέσα στη λαίλαπα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Τατιάνα κι ο Αλεξάντερ υπέφεραν ό,τι χειρότερο είχε να παρουσιάσει ο εικοστός αιώνας. Αφού ξαναβρέθηκαν σαν από θαύμα στην Αμερική, έχουν τώρα έναν όμορφο γιο, τον Άντονι, χάρισμα ενός έρωτα που κατάφερε να επιζήσει μέσα στις πιο τρομακτικές δοκιμασίες. Παρόλο που είναι ακόμα νέοι, όσα δεινά πέρασαν τους έχουν αλλάξει και έχουν απομακρυνθεί ψυχικά ο ένας από τον άλλο. Αφού έζησαν χωρισμένοι σε έναν κόσμο κατεστραμμένο, πρέπει τώρα να βρουν έναν τρόπο για να συμβιώσουν στη μεταπολεμική Αμερική. Με τον Ψυχρό Πόλεμο να εξαπλώνεται, σκοτεινές δυνάμεις που δρουν στη θετή τους πατρίδα απειλούν την οικογένειά τους. Για να νιώσουν ξανά την παλιά ευτυχία, θα πρέπει να χτίσουν μια καινούρια ζωή· αλλιώς θα έρθουν αντιμέτωποι με τα φαντάσματα του παρελθόντος που επιζητούν να καταστρέψουν τον πρωτότοκο γιο τους. Λίγο πριν από το τέλος, η περιπλάνησή τους στο χθες μόλις αρχίζει...

 

«Κόκκινη ανατολή 3: Το άστρο της αυγής»

Του Πιρς Μπράουν

Μετάφραση: Τιτίνα Σπερελάκη

Εκδόσεις «Μεταίχμιο»

Τιμή: 18,80 ευρώ

Ο Ντάροου θα είχε ζήσει ειρηνικά, οι εχθροί του όμως του έφεραν πόλεμο. Οι Χρυσοί αφέντες απαίτησαν την υποταγή του, απαγχόνισαν τη γυναίκα του και υποδούλωσαν τον λαό του. Αλλά ο Ντάροου αποφάσισε να αντισταθεί. Διακινδυνεύοντας τα πάντα προκειμένου να μετασχηματίσει τον εαυτό του και να εισχωρήσει στη Χρυσή κοινωνία, πολέμησε για να επιβιώσει από τους ανελέητους ανταγωνισμούς που έτρεφαν τους ισχυρούς πολεμιστές της Κοινωνίας, αναρριχήθηκε στην εξουσία και περίμενε υπομονετικά για να εξαπολύσει την επανάσταση που θα διαλύσει την ιεραρχία από μέσα.

Επιτέλους, η ώρα έχει έρθει.

Μόνο που η προσήλωση στην τιμή και η δίψα για εκδίκηση είναι βαθιά ριζωμένες και στις δύο πλευρές. Ο Ντάροου και οι συμπολεμιστές του αντιμετωπίζουν πανίσχυρους εχθρούς χωρίς ηθικές αναστολές ή έλεος. Ανάμεσά τους βρίσκονται κάποιοι που θεωρούσε κάποτε φίλους του. Για να νικήσει, θα χρειαστεί να εμπνεύσει όσους είναι σιδηροδέσμιοι στο σκοτάδι για να σπάσουν τις αλυσίδες τους, να αφανίσουν τον κόσμο που δημιούργησαν οι άσπλαχνοι αφέντες τους και να διεκδικήσουν ένα πεπρωμένο που εδώ και πάρα πολύ καιρό τούς αρνούνταν τον πρωτότοκο  γιο τους. Λίγο πριν από το τέλος, η περιπλάνησή τους στο χθες μόλις αρχίζει...

 

«Το ματωμένο του έργο» 

Του Graeme Macrae Burnet

Μετάφραση: Χίλντα Παπαδημητρίου

Εκδόσεις «Μεταίχμιο»

Τιμή:   17,70 ευρώ

Βρισκόμαστε στο έτος 1869. Ένα κτηνώδες τριπλό φονικό σε μια απομονωμένη κοινότητα των σκοτσέζικων Χάιλαντς οδηγεί στη σύλληψη ενός νεαρού ονόματι Ρόντερικ Μακρέι.

Ένα βιογραφικό κείμενο γραμμένο από τον κατηγορούμενο διασαφηνίζει ότι είναι ένοχος, αλλά εναπόκειται στους λαμπρότερους νομικούς και ψυχιατρικούς εγκεφάλους της χώρας να αποκαλύψουν τι τον οδήγησε να διαπράξει αυτά τα στυγνά και βίαια εγκλήματα.

Ήταν τρελός; Μόνο η ευγλωττία και η πειστικότητα του δικηγόρου του μπορεί να σώσουν τον Μακρέι από την αγχόνη.

 

«Δεν θέλαμε να ξέρουμε» - Η γραμματέας του Γκέμπελς αποκαλύπτει

Των Thore D. Hansen, Brunhilde Pomsel

Μετάφραση: Λένια Μαζαράκη

Εκδόσεις «Μεταίχμιο»

Τιμή:   15,50 ευρώ

«Το Κακό υπάρχει. Ο ιάβολος υπάρχει.

Θεός δεν υπάρχει, αλλά ο ιάβολος υπάρχει.

Και δεν υπάρχει δικαιοσύνη.

ικαιοσύνη δεν υπάρχει».

Από το 1942 έως το 1945, η Μπρουνχίλντε Πόζελ υπήρξε στενογράφος ενός από τους εγαλύτερους εγκληατίες της Ιστορίας. Ως γραατέας του Υπουργού Προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέπελς, βρέθηκε στο κέντρο της εξουσίας της χιτλερικής Γερανίας. Όως ισχυρίζεται πως δεν είχε ιδέα για τις φρικαλεότητες του καθεστώτος που υπηρετούσε.

Λίγο πριν από τον θάνατό της σε ηλικία 106 ετών, η Πόζελ αφηγείται τη ζωή της ε αφοπλιστική ειλικρίνεια και ας δίνει ια εικόνα της κοινοτοπίας του κακού. Άνθρωποι κλεισένοι στη δική τους προσωπική σφαίρα, που αδιαφορούν για τα κοινά και την πολιτική, άνθρωποι που κλείνουν τα άτια παλεύοντας να επιβιώσουν. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας. 

Ο Thore D. Hansen παρουσιάζει και αναλύει την αφήγηση της Πόζελ, ία συγκλονιστική αρτυρία για το βάρος και τα όρια της προσωπικής ευθύνης, ία τροακτική προειδοποίηση για το παρόν και το έλλον. Πόσο κοντά είαστε τελικά στο να φτάσουε κι εείς κάποια στιγή να υποστηρίζουε σαν κι εκείνη: «εν θέλαε να ξέρουε»;

Σε τι ποσοστό φέρουε όλοι έσα ας ια Μπρουνχίλντε Πόζελ;

Οι εκατούρια Πόζελ, που ονίως ενδιαφέρονται όνο για τη δική τους πρόοδο και τα δικά τους υλικά αγαθά, και ε αυτό τον τρόπο αποδέχονται δίχως δισταγό την κοινωνική αδικία και τις διακρίσεις απέναντι σε άλλους, αποτελούν τα στέρεα θεέλια για κάθε αυταρχικό σύστηα που χειραγωγεί τις άζες. (Από τον πρόλογο του Thore D. Hansen)

 

«Χάσαμε τον μπαμπά»

Του Β. Ραπτόπουλου

Εκδόσεις «Κέδρος»

Τιμή:14.90ευρώ

Πριν από είκοσι χρόνια, ο πατέρας του Άγγελου Γεωργιάδη εγκατέλειψε τον ίδιο και τη μητέρα του για χάρη της θείας Τίνας. Tώρα ο θάνατος του Mπαμπά θα φέρει σε επαφή τα εναπομείναντα μέλη της οικογένειας. Kαι στην κατοχή του γιου θα περιέλθει ένα τετράδιο, όπου ο πατέρας του αφηγείται την αρχική φάση του έρωτά του με τη μικρή αδελφή της μαμάς. Διαβάζοντας το χειρόγραφο, ο τριαντάχρονος Άγγελος θα οδηγηθεί σε έναν γραπτό αναστοχασμό της δικής του ζωής, που θυμίζει αυτοσχέδια ψυχοθεραπεία. Και θα αποπειραθεί να εξερευνήσει το παρελθόν, αλλά και το παρόν του, αναζητώντας τη λύτρωση.

Ένα μυθιστόρημα που αναφέρεται έμμεσα στην απουσία του αρσενικού προτύπου από τον σύγχρονο κόσμο. Σε πρώτο πλάνο, ένας νεανικός και ένας ώριμος έρωτας, με τις αποκλίσεις και τους παραλληλισμούς τους. Kαι στο βάθος, αλλού σπαρακτική κι αλλού τρυφερή και αστεία, η αφήγηση μιας αργοπορημένης ενηλικίωσης.

 

 

«Οι δρόμοι της βροχής»

Της Ελ. Χατζοπούλου

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 17,70 ευρώ

Τρεις γυναίκες, ακολουθώντας διαφορετικό δρόμο η καθεμία ή ίσως εν αγνοία τους τον ίδιο, συναντιούνται, το 1922, στη Θεσσαλονίκη.

Η Σουμέλα, η Πόντια, και η Βερονίκη, η Αρμένισσα, κουβαλούν το προσωπικό τους δράμα και το φορτίο της γενοκτονίας των συμπατριωτών τους. Η Γιασεμή, η Θρακιώτισσα, από την άλλη, φτάνει στη Σαλονίκη έχοντας στα σπλάχνα της τον καρπό του βιασμού της από έναν Τούρκο.

Η Κατοχή και ο Εμφύλιος αφήνουν καινούργια οδυνηρά σημάδια στη ζωή της Γιασεμής, ξυπνούν όμως και τις τύψεις της για μυστικά που ποτέ δεν ξεστόμισε. Θα αφήσει τη ζωή να κινεί τα νήματα ερήμην της ή θα καταφέρει να την αλλάξει; Τι θα συμβεί όταν, έπειτα από χρόνια, αποφασίσει να βγάλει από τα ντουλάπια της ψυχής της σκελετούς και δαίμονες;

Ένα ταξίδι γεμάτο τραύματα και μυστικά, αγάπες, έρωτες και απουσίες, συναντήσεις που καθορίζονται από την Ιστορία και τη μοίρα. Ένα μυθιστόρημα όπου τα γεγονότα και οι καταστάσεις ανατρέπουν τις ζωές των ηρώων, δημιουργούν, όμως, ευκαιρίες και διεξόδους για να βγουν από τη δίνη όπου τους έριξαν.

 

«Ο λαβύρινθος των πνευμάτων»

Του Κάρλος Ρουιθ Θάφον

Μετάφραση: Βασιλική Κνήτου

Εκδόσεις «Ψυχογιός»

Τιμή: 17,70 ευρώ

Η Αλίθια έβρεξε την πένα στο μελανοδοχείο και την άφησε να γλιστρήσει πάνω στο χαρτί, χαράζοντας μια γραμμή σε μπλε γυαλιστερό χρώμα. Έγραψε το όνομά της κι έμεινε να κοιτάζει το μελάνι που στέγνωνε σιγά σιγά. Η απόλαυση της λευκής σελίδας, που πάντα στην αρχή ανάδινε ένα άρωμα μυστηρίου γεμάτο υποσχέσεις, χάθηκε μεμιάς. Με το που άρχιζε κανείς να βάζει στο χαρτί τις πρώτες λέξεις, ανακάλυπτε ότι στη γραφή, όπως και στη ζωή, η απόσταση μεταξύ προθέσεων και αποτελεσμάτων πήγαινε χέρι χέρι με την αθωότητα με την οποία εκφράζονταν οι μεν και γίνονταν αποδεκτά τα δε. Βάλθηκε να γράψει μια φράση που θυμόταν από ένα απ' τα αγαπημένα της βιβλία, όταν στάθηκε κι έστρεψε το βλέμμα προς την πόρτα. Άφησε την πένα πάνω στο χαρτί κι έμεινε να κοιτάζει σιωπηλή.

Στη Βαρκελώνη, στα τέλη της δεκαετίας του '50, ο Ντανιέλ Σεμπέρε δεν είναι πια εκείνο το αγόρι που η ζωή του θα άλλαζε μέσα στους διαδρόμους του Κοιμητηρίου των Λησμονημένων Βιβλίων. Το μυστήριο του θανάτου της μητέρας του, της Ισαβέλας, έχει ανοίξει στην ψυχή του μια άβυσσο, από την οποία προσπαθούν να τον σώσουν η σύζυγός του Μπέα και ο πιστός του φίλος, ο Φερμίν. Και πάνω που ο Ντανιέλ πιστεύει πως απέχει μόλις ένα βήμα από τη λύση του αινίγματος, μια συνωμοσία με ρίζες πολύ πιο βαθιές και σκοτεινές απ' ό,τι θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί απλώνει τα δίχτυα της ξεκινώντας από τη ρίζα του Καθεστώτος. Τότε ακριβώς εμφανίζεται η Αλίθια Γκρις, ένα πλάσμα γεννημένο απ' τις σκιές του πολέμου, για να τους οδηγήσει στην καρδιά του σκότους, αποκαλύπτοντας τη σκοτεινή ιστορία της οικογένειας... αν και με τρομερό τίμημα.

Το ημερολόγιο

του «Παγγεραγωτικού» Πολιτιστικού Συλλόγου Γέρας

«Ο Πολιτισμός της Ελιάς»

Το περασμένο Σάββατο ο «Παγγεραγωτικός» Πολιτιστικός Σύλλογος Γέρας παρουσίασε το ημερολόγιό του για το 2018. Πρόκειται για μια καλαίσθητη, συλλεκτική έκδοση 32 σελίδων, η οποία τιτλοφορείται «Ο Πολιτισμός της Ελιάς» και αναφέρεται στη μακραίωνη σύνδεση του ευλογημένου δέντρου και των προϊόντων του με τη Λέσβο και ειδικότερα με τη Γέρα, το μεγαλύτερο τμήμα του ελαιώνα του νησιού μας.

Σε αυτό, ανθολογούνται λογοτεχνικά κείμενα αφιερωμένα στην ελιά, από τον Όμηρο μέχρι τις μέρες μας (ποίημα της Κικής Δημουλά), πρωτότυπο και αρχειακό-ιστορικό φωτογραφικό υλικό, καθώς και εικαστικές συνθέσεις σχετικές με το θέμα.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Πολιτισμού Οδυσσέας Ελύτης στον Παπάδο, με συντονιστή τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Το Βήμα της Γέρας, Τζάνο Στεφανέλλη, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατευθυντήρια ιδέα, το περιεχόμενο και τη δομή του ημερολογίου.

Ο εκπαιδευτικός Δημοσθένης Ψαρρός, με μια γλαφυρή και συναισθηματική ομιλία εστίασε στη σύνδεση της ελιάς και του ελαιολάδου, στις περισσότερες εκφάνσεις του ιδιωτικού, συλλογικού, οικονομικού και πολιτιστικού βίου των Λεσβίων. Στη συνέχεια, ο συγγραφέας και κατασκευαστής χειροτεχνημάτων με ξύλο, αλλά και κουκούτσια ελιάς(!), Στρατής Κατζουρίδης, πραγματεύτηκε άγνωστες ή λιγότερο γνωστές χρήσεις του καρπού, του ξύλου, ακόμη και της στάχτης από το ελιόξυλο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρώην υπουργός και πρόεδρος της Εταιρείας Αρχιπέλαγος (Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά), Νίκος Σηφουνάκης, ο Παναγιώτης Καραβατάκης, εκ μέρους την Κοιν. Σ. Επ. Μοδούσα και ο πρόεδρος του «Παγγεραγωτικού»,  Γιώργος Ζορμπάς.

 

«Τετράγλωσσο εικονογραφημένο λεξικό του αγιασώτικου ιδιώματος» - για παιδιά

Του Δημητρίου Σταφίδα

Εκδόσεις: Verlag Dimitrios Stafidas

Τιμή 12 ευρώ

Το τετράγλωσσο εικονογραφημένο λεξικό του αγιασώτικου ιδιώματος αποτελεί ένα πολύτιμο βιβλίο-εργαλείο, για όσα παιδιά επιθυμούν να αποκτήσουν βασικές γνώσεις στο γλωσσικό ιδίωμα της Αγιάσου Λέσβου. Πρόκειται για ένα χρηστικό βοήθημα που συμβάλλει, στο μέτρο του δυνατού, στη διατήρηση της γλωσσικής παράδοσης της Αγιάσου, ενώ παράλληλα, μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων, παρέχει πληροφορίες λαογραφικού κυρίως χαρακτήρα. Είναι χωρισμένο σε θεματικές ενότητες και παρέχει τη δυνατότητα να γνωρίσει κανείς μέσα από εικόνες και λέξεις την Αγιάσο του χθες και του σήμερα. Με την έκδοση αυτή επιδιώκεται οι μικροί Αγιασώτες του εξωτερικού να νιώσουν πιο κοντά τους το χωριό και τη γλώσσα των γονιών και των παππούδων τους.

Τα λήμματα του ιδιώματος είναι μεταφρασμένα εκτός από τα Νέα Ελληνικά, στα Γερμανικά, τα Αγγλικά και τα Γαλλικά, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των συμπατριωτών μας κυρίως στην Αυστραλία, την Αμερική, τον Καναδά, τη Γερμανία και το Βέλγιο, αλλά και των ξένων ερευνητών και σπουδαστών της ελληνικής γλώσσας που αγαπούν καθετί που σχετίζεται με το νησί και την Αγιάσο.

Η έκδοση αυτή δε φιλοδοξεί σε καμία περίπτωση να εξαντλήσει το πλούσιο λεξιλόγιο του ιδιώματος της Αγιάσου. Απευθύνεται πρωτίστως σε παιδιά της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και σε γονείς και εκπαιδευτικούς που θέλουν να εντάξουν στο πλαίσιο διδασκαλίας τους το αγιασώτικο ιδίωμα και επιθυμούν τη διάδοση αυτού του γλωσσικού θησαυρού μέσω της εκπαίδευσης.

 

= ==  = = == = = = =

 

«ΑθήναΑλεξάνδρεια: Από τη σοφία της Αγοράς στην πολυμάθεια της Βιβλιοθήκης»

Του Νορβηγού συγγραφέα Χώκον Σμέντσβιγκ Χάνσσεν

 

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Το βιβλιοπωλείο Book and Art και οι Εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος διοργανώνουν την Τρίτη, στις 7 το απόγευμα, την παρουσίαση του βιβλίου ΑθήναΑλεξάνδρεια: Από τη σοφία της Αγοράς στην πολυμάθεια της Βιβλιοθήκης, του Νορβηγού συγγραφέα Χώκον Σμέντσβιγκ Χάνσσεν στο χώρο του βιβλιοπωλείου (Κομνηνάκη 5).

Θα μιλήσει ο μεταφραστής του βιβλίου Απόστολος Σπανός, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Άγκντερ της Νορβηγίας, και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Το βιβλίο επικεντρώνεται σε τρία προκλητικά ταξίδια, στα οποία η φιλοσοφία, η επιστήμη, η τέχνη και η πολιτική δημιουργούν ένα νέο σύμπαν. Τρία ταξίδια, με κύριους σταθμούς την Πέλλα, την Αθήνα, και κυρίως την Αλεξάνδρεια  και με τερματικό σταθμό την ευρωπαϊκή ταυτότητα. Οι στάσεις είναι πολλές και γοητευτικές: η Ακαδημία, το Λύκειο και ο κήπος του Θεοφράστου στην Αθήνα, το παλάτι του Φίλιππου στην Πέλλα, η Λέσβος, η Κως και η Κνίδος, η Κυρήνη, και φυσικά η Αλεξάνδρεια, με το Μουσείο, τη Βιβλιοθήκη και το Σεραπείο της. Κάποιοι από τους ταξιδευτές μας είναι φιλόσοφοι, κάποιοι άλλοι καλλιτέχνες, επιστήμονες ή ηγεμόνες.

Όλοι τους τεράστιες μορφές, των οποίων το στίγμα στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την ιστορία του είναι ευκρινές: Αριστοτέλης, Θεόφραστος, Μέγας Αλέξανδρος, Πτολεμαίος ο Σωτήρ, Στράτων, Ευκλείδης, Καλλίμαχος και τόσοι άλλοι. Η αφήγηση εστιάζει σε έναν ξεχωριστό και αμφιλεγόμενο άνθρωπο, τον Δημήτριο Φαληρέα. Τον προκλητικό σπουδαρχίδη από το Φάληρο, ο οποίος αναδείχθηκε σε «φιλόσοφο βασιλιά» της Αθήνας και οργανωτή της αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης. Αλήθεια, πώς θα ήταν σήμερα η Ευρώπη χωρίς το δικό του ταξίδι από το Φάληρο στην Αθήνα κι από κει στην Αλεξάνδρεια;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Τελευταίες ειδήσεις
20 Μαρτιου 2019
20 Μαρτιου 2019
20 Μαρτιου 2019
20 Μαρτιου 2019
Resource id #8
> <
 • ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ε. ΑΡΩΝΗΣ
  Holter πίεσης και ρυθμού
  Δοκιμασία κοπώσεως Φορητός υπέρηχος
  Μυτιλήνη Βουρνάζων 2 τηλ.2251302311
  Γέρα:Παπάδος τηλ.22510-83600
  aroniskos@gmail.com

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ

  Στούμπος Χ. Γιώργος
  Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων & Παίδων
  Συνεργάτης Νοσοκομείων Metropolitan-Βιοκλινικη-
  Ιατρικό Διαβαλκανικό
  Καβέτσου 3 - 1ος όροφος
  τηλ. 22510 27757& 6940888555
 • Φυσικοθεραπεύτρια Manual Therapist

  Σταυρουλάκη-Γαλάτη Ιφιγένεια
  Πτυχιούχος Φυσικοθεραπείας ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης-PAMP
  Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ
  Ασκληπιού 39 Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνη
  τηλ. 22510-54898- 6977957180

  ΙΑΤΡΟΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΣ

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ Χ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ *PapTest*Κυτταρολογική εξέτασηούρων,πτυέλων,υγρών*FNA επιφανειακών οργάνων &θέσεων*Επανεκτιμήσεις πλακιδίων
  Καβέτσου 29- τηλ.22510 24860 κιν.6932512560
 • ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΜΑΛΛΙΑΣ

  ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
  Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  Καλλιπόλεως 3,Νέα Σμύρνη, τηλ:210-9320215
  Καβέτσου 10, Μυτιλήνη, τηλ: 2251038065

  ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΣ

  ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.ΜΙΧΑΛΗΣ
  Πτυχιούχος Παν. Αθηνών
  Καβέτσου 32-Μυτιλήνη
  τηλ. 22510 43377
  Καρατζά 10-Μύρινα Λήμνου
  22540 26652- κιν.6974117849
 • ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

  Νικόλαος Α. Δαρλής
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ & ΕΙΔΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΩΜΟΥ ΑΓΚΩΝΑ ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ
  2ας Μαίου 30- 17121 Ν. Σμύρνη
  τηλ.210 9315300 &6936118880
  www.orthoinfo.gr

  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

  ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΙΟΜΥΤΗΣ
  ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32
  ΤΗΛ:22510-55711
  ΚΙΝ:6942405440
 • ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

  ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ Η. ΚΟΥΝΙΑΡΕΛΛΗ
  ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
  Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές
  Κουντουριώτου 17 & Αλκαίου 1(π Μ Βρετάνια)
  τηλ.2251028512 6936447893

  ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

  ΜΠΑΝΤΑΒΑΝΗΣ Ι. ΓΙΩΡΓΟΣ
  Δρ Ιατρικής Σχολής Παν.Πατρών
  ΕΡΕΣΟΥ 2,1ος όροφος
  ΤΗΛ:22510-37390
  κιν:6974956279
 • ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

  ΑΣΗΜΑΚΗΣ Ε. ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
  θυρεοειδής Σακχαρώδης Διαβήτης 1,2&Κυήσεως
  Οστεοπόρωση Διαταραχές Έμμηνου Ρύσεως
  ΚΑΒΕΤΣΟΥ 32 ΜΥΤΙΛΗΝΗ & ΠΑΠΑΔΟΣ ΓΕΡΑΣ
  22510-43366 6972332594

  Book and Art

  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  Βάλια Μπαρμπατιώτη
  Κομνηνάκη 5 Μυτιλήνη
  τηλ:22510-37961
  www.facebook.com/Book.and.Art.Mytilini
 • ΠΤΗΝΟ-ΦΑΡΜΑ ΓΕΡΑΣ

  Γαζής Χαράλαμπος
  Γεωπόνος ΤΕ
  Κότες-κοκόρια-χήνες-γαλοπούλες-πάπιες-αυγά ελευθέρας βοσκής
  τηλ.: 6946167995

  Αυγοπωλείο Χατζέλη

  Αυγά και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα
  Κατάστημα στο πάρκινγκ Μυτιλήνη
  Οδυσσέα Ελύτη 20
  τηλ.2251306790
 • Κάβα Κουτσουραδή

  Κάβα ποτών στη Μυτιλήνη. Είμαστε κοντά σας από το 1986
  Ικαρίας 6, Μυτιλήνη, 81100
  Τηλ. 2251022213

  Μεζεδοπωλείο- Ουζερί

  "Απάγκιο"
  Εξαιρετικά σπιτικά φαγητά- Λεσβιακά τοπικά προϊόντα
  οικονομικές τιμές-Ζωντανή μουσική κάθε Σάββατο
  τηλ. 22510 20797
 • Elysion Hotel

  Elysion Hotel – Ξενοδοχείο γάμου
  Διεύθυνση: Νεάπολη Μυτιλήνης
  Τηλέφωνο: 2251 061531-2
  Fax:22510 61294
  Website: www.elysion.gr

  ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

  ΠΤΥΧ.ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.
  ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
  ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ21&ΟΔ.ΕΛΥΤΗ 1ος ΟΡΟΦΟΣ
  ΤΗΛ:2251022255/6945353105
  email:nprot@yahoo.gr
 • auto GARAGE

  ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΖΕΪΜΠΕΚΗΣ
  ΠΑΓΑΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  ΤΗΛ:22510-48144 6972107700

  Europcar

  AUTO MOTO LESVOS A.E Πάνος Σπανέλης. Κεντρικό:Κουντουριώτη 49Γ Μυτιλήνη τηλ:2251043313 fax42853 κιν.6976809252 Αεροδρόμιο:2251061665
  www.europcar-lesvos.com
  info@europcar-lesvos.com

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΡΑ